© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
04.09.2014 11:32:48

Če česa ne bi imel, me ne bi bilo

Nikola Miljković

Letošnjega maja je dopolnil 35 let, a tudi s častitljivo nogometno starostjo neusmiljeni strelec Milivoje Novaković ostaja močan adut slovenske izbrane vrste in se kot tak podaja v nov kvalifikacijski cikel.

Še vedno želi pomagati izbrani vrsti, priti z njo do uvrstitve na evropsko prvenstvo in po možnosti tudi zaigrati na tem tekmovanju. Kdo ve, morda v Franciji leta 2016 tudi na najlepši mogoči način zaključiti svojo bogato reprezentančno kariero.

"Če česarkoli od treh elementov ne bi imel, me zagotovo ne bi bilo tukaj," je napadalec japonske ekipe Shimizu S-Pulse poudaril takoj, ko smo pogovor želeli začeti – in smo tudi ga začeli – z vprašanji o želji in pripravljenosti 35-letnika.

Ne s pomisleki, da ne bo kakšne pomote, zgolj z vprašanji, ki so pri 35 letih in ob modernem trendu zgodnjega zaključevanja reprezentančnih karier nekaj najbolj normalnega. "Še vedno imam dovolj želje igrati za slovensko reprezentanco in biti z njo čim bolj uspešen. Še vedno sem dovolj motiviran, vsaka reprezentančna tekma mi ne glede na starost in izkušnje predstavlja poligon za dokazovanje. In še vedno sem dovolj dobro pripravljen, nimam nikakršnih fizičnih težav, v klubu igram odlično in verjamem, da lahko ogromno dam izbrani vrsti," je izpostavil tri resnično najpomembnejše elemente, ki jih je pripravljen tudi dokazati na igrišču.

Selektor Srečko Katanec ga je vrnil v izbrano vrsto in mu je do zdaj v popolnosti zaupal, zelo verjetno bo pod njegovim vodstvom še naprej dobil veliko priložnosti, a se veteran s tem ne obremenjuje in razmišlja na drugačen način. "Moj osnovni cilj je na treningih dajati toliko, kot sem dajal na začetku svoje reprezentančne kariere. Vsak dan želim tako selektorju kot soigralcem ponuditi svoj maksimum, nato pa bodo drugi odločili o tem, ali je ta maksimum dovolj za igranje v začetni enajsterici, za prispevek s klopi ali za kaj tretjega," je poudaril, kot da bi želel nadoknaditi leta, ki jih je na neki način izgubil na začetku svoje nogometne poti.

Kot gotovo veste, je po hitrem odhodu iz Slovenije moral prehoditi dolgo in zelo ovinkasto pot, preden je opozoril nase in preden je leta 2006 pri šele 27 letih postal slovenski reprezentant.

novakovic_1141 nm
Nikola Miljković


NAJTI VSE SKRITE REZERVE
Ob tem je Novaković prepričan, da je del zelo močne slovenske ekipe, ki lahko razmišlja o odmevnih dosežkih, tudi o tako zelo želeni vrnitvi na oder velikih tekmovanj. "Zbrana je večina najboljših slovenskih igralcev; morda manjka kak posameznik, ampak to je približno tisto, kar imamo in s čimer se podajamo v nove kvalifikacije. Smo pa s tem naborom vsekakor lahko zelo zadovoljni in hkrati zelo konkurenčni v boju za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Ta dosežek mora biti naš cilj in vsekakor smo ga sposobni doseči," pravi eden od junakov uvrstitve na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, ki na zboru najboljših reprezentanc stare celine še ni igral in želi na vsak način dodati to izkušnjo svojemu življenjepisu.

Toda hkrati poudarja, da uvrstitve na Euro v deželi galskih petelinov ni mogoče brezglavo zahtevati, še manj jo imeti za nekaj samoumevnega. "Morda se nekoliko preveč govori o razširjenem evropskem prvenstvu in o posledično nekoliko lažjih kvalifikacijah. Čeprav to na papirju morda drži, Slovenija po mojem mnenju ni reprezentanca, ki bi smela razmišljati na tak način. Za nas kvalifikacije še vedno predstavljajo težko nalogo, ki se jo moramo lotiti z vsem, kar premoremo. Že najmanjše popuščanje prinaša neuspeh, tako kot ga je prinašalo do zdaj," se je z njegovim pogledom preprosto treba strinjati, tako kot se je treba strinjati s popotnico, ki jo je namenil reprezentanci.

"Odkar sem se vrnil v ekipo, smo nekaj tekem odigrali zelo dobro, ob nekaterih priložnostih smo bili daleč od take podobe, v vsakem primeru pa moramo še ogromno delati. S trdim delom moramo najti vse skrite rezerve in na igrišču redno kazati našo najboljšo podobo. Na tak način smo lahko odlična ekipa, ki se je nedvomno sposobna uvrstiti na evropsko prvenstvo."

novakovic_4268 nm
Nikola Miljković


NI IZGOVOROV, ČASA JE DOVOLJ
In s tem pridemo do Estonije, kamor izbrana vrsta, ki je zaradi težav z vremenom včeraj trenirala le enkrat, potuje v nedeljo zjutraj. Do prve tekme, katere pomembnosti se najbolj izkušeni nogometaši zavedajo še bolj kot vsi ostali.

Posebej jo je poudarjal kapetan Boštjan Cesar in posebej jo poudarja še nekoliko starejši Novaković. "Prva tekma je ključnega pomena z več zornih kotov, med drugim tako s psihološkega kot s tekmovalnega. Zmaga na prvi tekmi ti da potrebno samozavest za zagon, hkrati pa te tri točke takoj dvignejo na lestvici in te postavijo na položaj, na katerem si želiš biti. Nato na tem položaju gradiš, obenem pa tudi pošlješ sporočilo ostalim nasprotnikom. Zato si resnično želim, da bi v Talinu opravili tako, kot se spodobi, in začeli na najboljši mogoči način."

Tekma bo seveda na sporedu v ponedeljek, kar pomeni, da bo izbrana vrsta igrala natanko teden dni po tem, ko se je zbrala na Brdu pri Kranju. To ji daje dovolj časa za priprave, več kot v večini primerov v prejšnjih kvalifikacijah. In pride še toliko bolj prav igralcem, ki si kruh služijo na drugih celinah.

"Teden dni časa za priprave med prihodom v reprezentančni tabor in tekmo je nekaj idealnega; sploh zame, ker moram opraviti dolgo pot. V tem pogledu ne bo nobenih izgovorov, pred nastopom v Talinu bomo opravili dovolj treningov, želim pa si, da bi bili takega razporeda deležni čim večkrat," je pojasnil in za konec v popolnosti izključil možnost, da bi ga v Estoniji vodilo maščevanje.

Saj veste, tudi on je med tistimi, ki so se z Estonci pošteno opekli v kvalifikacijah za prejšnje prvenstvo. "Nogomet gledam z drugega zornega kota, maščevanje me na zanima. Pa tudi če bi me v kakem drugačnem kontekstu zanimalo, je v tem popolnoma nesmiselno."
Galerija