© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
04.09.2014 12:56:30

Spet tisti stari Tim Matavž

Nikola Miljković

V prejšnji sezoni je zaradi nerednega igranja pri PSV-ju in propadlega prestopa v vrste Rubina iz Kazana izgubil ubijalski instinkt, ki ga je krasil v preteklosti, njegove klubske težave so se prenesle tudi v reprezentanco, kjer je izgubil mesto v začetni enajsterici.

Pred novo sezono je zamenjal klubske barve, preselil se je v Nemčijo k Augsburgu in, kot vse kaže, mu je prestop koristil. Znova je začel zabijati, z rednim igranjem pa mu je zrasla tudi samozavest. "Slovenija bo znova dobila pravega Tima Matavža," je prepričan petindvajsetletni napadalec.

Zadnja sezona za nogometaša, rojenega v Šempetru pri Gorici, ni bila lahka. Čeprav si je v nekaj letih, ki jih je preživel na Nizozemskem, ustvaril sloves enega izmed najboljših napadalcev v deželi tulipanov, mu trener PSV-ja Phillip Cocu ni preveč zaupal.

Matavž je izgubil mesto v začetni enajsterici, kar je bilo za slovenskega reprezentanta veliko razočaranje. Na vsak način je želel zapustiti Eindhoven in v zimskem prestopnem roku se mu je odprla možnost, da odide v Kazan, k tamkajšnjemu prvoligašu Rubinu. Toda Rusi so v zadnjem trenutku posel odpovedali in petindvajsetletnik je tudi v drugem delu sezone ostal prikovan na klop PSV-ja.

Pred začetkom letošnje sezone pa je le uspel zamenjati delodajalca, odšel je v nemško bundesligo, k Augsburgu. Pri novem klubu so Matavža sprejeli odprtih rok, že takoj na začetku so pokazali zaupanje vanj, trener ga je od samega začetka uvrščal v prvo enajsterico in Primorec se je za izkazano zaupanje oddolžil. Na obračunu drugega kroga bundeslige, ko je v Augsburg prišla velika Borussia Dortmund, je Slovenec zabil svoj prvi ligaški gol v dresu novega kluba.

tim matavz 00 ap
Arsen Perić


"Prejšnja sezona je bila zaradi neigranja zame zares težka. V Nemčiji se počutim super, to je bila odlična sprememba in zelo sem vesel, da sem odšel v Augsburg. Pokazali so, da računajo name, dobil sem veliko igralnih minut, tako da je za zdaj zares vse odlično," je svoj prestop pokomentiral Matavž in se dotaknil zadnje tekme z velikanko iz Dortmunda: "Seveda je fantastično, ko zabiješ gol tako eminentnemu klubu, ampak na žalost smo izgubili, tako da so bili občutki malce mešani. Zdaj sem prebil tisto oviro, zadel sem prvič v bundesligi, in upam, da bo do konca sezone zadetkov čim več."

Selitev v novo okolje je na napadalca, ki je za slovensko izbrano vrsto zaigral na osemindvajsetih tekmah in desegel deset zadetkov, vplivala zelo blagodejno, Matavž je ogromno pridobil na samozavesti, kar je zelo pomembno pred začetkom novega cikla kvalifikacij.

matavz_1706 nm
Nikola Miljković


Motivirani nogometaš Augsburga, ki je znova našel staro formo, bo ob Milivoju Novakoviću zadolžen za zabijanje golov in, kot pravi, je na to pripravljen: "Če igraš standardno v svojem klubu, pridobiš na samozavesti, potem so tudi tvoje reprezentančne predstave veliko boljše. Upam, da bo tako tudi pri meni, da bom znova tisti stari Tim Matavž, ki bo zabijal gole tudi za Slovenijo. Sem na dobri poti, da mi to uspe."

Priložnost za uresničitev svojih napovedi bo imel že v ponedeljek, ko bo Slovenija gostovala v Estoniji. "Začenja se nov cikel, nove kvalifikacije. Komaj čakam na prvo tekmo, upam, da bomo iztržili dober izid, kajti začetek je zelo pomemben. Skupina nikakor ni lahka, proti vsakemu nasprotniku bo treba dati od sebe sto odstotkov, na koncu pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," je zaključil Matavž.
Galerija