© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
18.02.2015 11:41:32

Vučkić: Želim si nazaj v reprezentanco

Profimedia

Ko je v 72. minuti obračuna med Rangersom in Hibernianom uradni napovedovalec naznanil, da v igro prihaja Jon Daly, na klop pa se seli Haris Vučkić, so se s tribun Ibroxa zaslišali tudi žvižgi.

A niso bili uperjeni v Slovenca. Namenjeni so bili trenerju Kennyju McDowallu. Zato, ker se je odločil, da bo zamenjal Vučkića.


Čeprav se je 22-letnik šele na začetku meseca preselil v Glasgow, se je hitro prikupil privržencem Rangersa. To, da je v polno meril že ob svojem debiju, mu je pri tem kakopak pomagalo. No, toda začetek nove pustolovščine je bil vseeno klavrn.

Modri so izgubili obe tekmi z Vučkićem v ekipi, nato se je zgodil še zaplet s slovaško zastavo na naslovnici uradnega biltena. Toda ne glede na vse je Vučkić za zdaj zadovoljen z življenjem v novem okolju.

HARIS VUČKIĆ

haris vuckic rangers
Datum rojstva: 21. avgust 1992 
Kraj rojstva: Ljubljana 
Klubska kariera: Domžale (...–2009), Newcastle United/Ang (2009–2015), Cardiff City/Wal (2012), Rotherham United/Ang (2013–14), Glasgow Rangers/Ško (2015–...) 
Reprezentančna kariera: en nastop za Slovenijo (prijateljska tekma s Škotsko leta 2012)

"Počasi se privajam na vse skupaj. Ravno v teh dneh sem zapustil hotel in šel v svoje stanovanje. Ne smem se pritoževati. Glasgow je v redu mesto, Škoti so prijazni in ustrežljivi, tudi v klubu so me vsi odlično sprejeli. Malce težav imam le z jezikom (smeh). Škoti govorijo res nerazumljivo, zato za zdaj vsakega sogovornika najprej še prosim, naj govori bolj počasi. No, že v Newcastlu, ko sem odhajal, so me zbadali. Nekako v smislu: če že nas nič ne razumeš, kako boš šele njih. Po svoje so imeli prav," se je uvodoma pošalil Vučkić.

Jezik bo prej ali slej osvojil, čeprav je hkrati res, da je spoznavanje škotskega naglasa zadnje, kar ga je vodilo v Glasgow. V četrto največje mesto v Veliki Britaniji je odšel s povsem drugačnim namenom. Lahko bi rekli celo: v Glasgowu rešuje kariero.

Se vam zdi, da pretiravamo? Morda. Po svoje je še vedno mlad. Pri dvaindvajsetih ima še marsikaj pred seboj, toda hkrati kot pribito drži naslednje, da po (izgubljenih) letih v Newcastle Unitedu, kjer je igral le za odtenek, zdaj potrebuje predvsem to, kar je kakopak želja vsakega nogometaša: redno igranje iz tedna v teden.

"Zaradi tega sem tudi podpisal za Rangers," je z edinimi logičnimi besedami postregel Vučkić, a nato razkril, da je vseeno malo omahoval, ko je na mizo prišla ponudba iz mesta ob reki Clyde: "Priznam, najprej nisem bil prepričan, ali je to prava stvar zame. Ne glede na vse sem se še vedno spogledoval s prvo ekipo Newcastle Uniteda. Toda potem sva tudi s trenerjem Johnom Carverjem opravila zelo iskren pogovor. Brez dlake na jeziku mi je dejal, da mi ne more zagotoviti tega, kar želim. In da bo bolje, če grem nekam, kjer bom lahko redno igral. Dokler je obstajala možnost, sem torej želel nadaljevati boj pri črno-belih, nato pa sem se sprijaznil z vsem skupaj. No, pa saj ni bilo težko. Rangers je ne glede na vse še naprej velik klub. To mi je postalo jasno takoj, ko sem prišel na Škotsko. Danes mi zagotovo ni žal."

Kot se zdi v tem trenutku, bo Vučkić na Ibroxu redno igral iz tekme v tekmo. "Upam in verjamem, da bo res tako," se je nasmehnil zgovorni Domžalčan, ki je bil sicer ob prihodu v Rangers nehote potisnjen v svojevrsten medijski vihar.

Ko sta se Rangers in Newcastle United dogovorila za posodo štirih nogometašev, je bil menda ob tem sklenjen tudi dogovor, da mora četverica redno igrati. In to ne glede na formo … "Sem slišal za to, ne vem pa, ali je res. S temi stvarmi se, roko na srce, ne obremenjujem. Razmišljam le o sebi in vem, da predvsem sam odločam o tem, ali bom igral ali ne. Če bom marljivo garal na treningih in če bom na tekmah na dovolj visoki ravni, potem se nihče ne bo spraševal, zakaj igram," je prepričan nogometaš, ki je v preteklosti kot posojen že igral tudi za Cardiff City in Rotherham United.

850-8-vuckic pm
Profimedia
Da si je Vučkić z zadetkom na debiju kakopak naredil ogromno uslugo, ne gre poudarjati. "To je bilo sanjsko," ne skriva, a v isti sapi priznava: "Toda kaj, ko smo izgubili. To je pokvarilo marsikaj ..."

TO BI BILA VELIKA ČAST
Koliko golov bo Vučkić zabil za Rangers do konca sezone, bomo šele videli, z vsakim naslednjim pa si bo kakopak dodatno dvignil delnice. Tudi pri Srečku Katancu? Odkar je slednji spet selektor, se na Vučkića ni spomnil.

"Igranje za Slovenijo ostaja moja velika želja, vendar sem realen. Zato tudi nisem bil jezen, žalosten, užaljen ali karkoli drugega, ker zame do zdaj ni bilo prostora v izbrani vrsti."

No, ga je pa nekajkrat omenil v druženju z novinarji. Toda ali je reprezentanca, za katero je do zdaj zaigral enkrat, in sicer na prijateljski tekmi z – zanimivo – Škotsko, za Vučkića sploh še aktualna tema? "Joj, dajte, no! Jasno, da še razmišljam o reprezentanci. Kaj razmišljam, igranje za Slovenijo ostaja moja velika želja, a sem realen. Zato tudi nisem bil jezen, žalosten, užaljen ali karkoli drugega, ker zame do zdaj ni bilo prostora v izbrani vrsti. Dobro vem, kakšni so kriteriji za igranje v reprezentanci, in nesmiselno bi bilo živeti v iluziji. Ne bom pa skrival: želim si nazaj v dres z državnim grbom. Trudim se tudi za to, da bi bil vnovič vpoklican. Nekoč sem že bil, kar je bila zame velika čast," je odločno poudaril Vučkić, ki se nadeja, da si bo Katanec do konca sezone ogledal tudi kakšno tekmo Rangersa: "Slišal sem, ko je selektor izjavil, da me preprosto ne more poklicati, ker pač ne igram. To razumem in predvsem spoštujem. Bi bil pa res vesel, če bi me spremljal. No, ampak kot rečeno: reprezentanca ostaja moja velika želja. In mi služi kot še dodaten motiv za dokazovanje."

850-9-haris vuckic1
Profimedia
ČAS BO DAL ODGOVOR
Morebitne dobre igre bi za Vučkića lahko imele dvojno korist. Ne samo da bi se spet precej približal reprezentanci, tudi v Newcastle Unitedu bi si lahko premislili glede njegovega statusa. Navsezadnje ga pogodba s črno-belimi veže še leto in pol.

Vučkića naslednja tekma na Škotskem čaka v petek, ko bo Rangers gostoval pri Raithu.

"Težko govorim, kaj se bo zgodilo poleti. Bržčas se bomo spet usedli za isto mizo … Čas bo dal odgovor na to. Toda za zdaj sem misli o tem potisnil na stran. Na Newcastle United sem praktično pozabil. Zdaj sem 110-odstotno osredotočen na Rangers. To je morda celo moja življenjska priložnost. Zavedam se njene pomembnosti in odločen sem, da jo bom izkoristil," je zaključil Haris Vučkić.