© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
18.02.2015 10:42:48

Osiješki nesmisli in Zahović: Reklamiranje na hrvaški način

Grega Wernig

Da na slovenski nogomet ljudje iz ostalih držav, ki so nekoč skupaj tvorile Jugoslavijo, še vedno gledajo kar nekoliko postrani, ni treba poudarjati.

Za marsikoga bomo pač vedno zgolj in samo smučarji, čeprav se je marsikaj spremenilo in smo danes – roko na srce – okno v svet za marsikoga. In po organizaciji in po urejenosti in navsezadnje tudi po kvaliteti. Ne glede na vse pa se nekateri še vedno slepijo.


Novica, da je Sasha Aneff zapustil vrste Domžal in se preselil v Osijek, je na začetku novega tedna presenetila marsikoga. Slovence zato, ker pravzaprav nihče ni pričakoval, da bo Urugvajec bitko za naslov prvaka zamenjal za boj za obstanek v prvi hrvaški ligi.

Med presenečene naj bi spadal celo Zlatko Zahović; vsaj če gre soditi po določenih zapisih v medijih pri naših južnih sosedih. Osiješki dnevnik Glas Slavonije je prav športnemu direktorju Maribora posvetil precej pozornosti v članku o Aneffovem prihodu.

Že naslov je bil zanimiv: Urugvajec Sasha Aneff namesto v Ljudski vrt v Gradski vrt. In smo pomislili: mar to pomeni, da je Osijek v bitki za fanta iz Montevidea dejansko bil konkurenco z Mariborom? In če drži, ali to pomeni, da ga je tudi premagal?

A sočen ni bil le začetek, tudi nadaljevanje teksta v omenjenem časniku je bilo precej senzacionalistično: "Nenadni prihod Anuffa (da, tako so nogometašev priimek večkrat zapisali v omenjenem časniku, nismo se zmotili mi, op. p.) v Gradski vrt je izzval osuplost v Domžalah in hkrati tudi presenečenje pri ostalih slovenskih prvoligaših. V prvi vrsti pri Mariboru, ki je želel angažirati tega 187 centimetrov visokega urugvajskega napadalca. Kako je celoten posel presenetil slovensko javnost, najbolj razkriva odziv športnega direktorja Maribora Zlatka Zahovića, ki ni mogel verjeti, da bo Anuff kariero nadaljeval v Osijeku."

In potem še vrhunec – pojasnilo hrvaškega novinarja, zakaj naj bi dal Aneff/Anuff oziroma urugvajski Mark Viduka, kot so ga tudi poimenovali, prednost Osijeku: "Preprosto so ljudje iz njegove agencije ocenili, da je HNL močnejša liga od slovenske in boljša izložba za njihovega varovanca."

"Povsem normalno je, da si je z omembo Maribora najlažje narediti dobro reklamo."

Zlatko Zahović

Ob tem si ne moremo kaj, da ne bi pikro pristavili: da, res je, zakaj bi šel Aneff v Maribor, klub iz lige prvakov?! In tudi v klub, v katerem bi bil za opravljanje svojega dela precej bolje plačan kot v Osijeku. Celo novinar Glasa Slavonije je priznal, da "NK Osijek ne plava ravno v denarju". Ampak vseeno: raje v Osijek iz v Evropi zelo cenjene hrvaške lige, kar mu bo zagotovo odprlo vrata do enega petih najmočnejših državnih prvenstev na stari celini …

850-10-11-zahovic dw
Drago Wernig - TAKA
PREŠEREN SMEH
Za mnenje smo kakopak povprašali tudi Zlatka Zahovića. Če mu je najboljšega strelca vodilnega kluba slovenskega prvenstva izpred nosa res sunil Osijek, mar je to eden večjih neuspehov v karieri športnega direktorja Maribora? A smo najprej previdno podrezali; za vsak primer, če bi bil še vedno v "hudem šoku" ... 

"Šok? Kakšen šok neki?"
je bil sprva presenečen, skoraj začuden. Ko smo mu opisali zgodbo iz hrvaškega časnika, pa se je predvsem prešerno nasmejal, a za razpredanje na dolgo in široko vseeno ni bil razpoložen. "Povsem normalno je, da si je z omembo Maribora najlažje narediti dobro reklamo," je dejal Zahović. Povedal je malo, a ravno prav. 

Če bi želeli biti malce nesramni, bi lahko celoten prispevek zaključili z naslednjo mislijo: v tem trenutku bi lahko Aneffa, ki je v Domžalah preživel dve sezoni, o tem, da bi dal Osijeku prednost pred Mariborom, prepričal le tradicionalni kulen, zaščitni znak Slavonije, katere največje mesto je prav Osijek … 

No, seveda pa nogometaš sam ni nič kriv, če je nekdo spisal tako nesmiseln prispevek. Zato mu, kakopak, mi želimo le to, da bi bil v novem okolju uspešen. Tako zelo, da bi morda nekoč celo zares postal zanimiv Mariboru. Ker zdaj mu, roko na srce, pač ni bil.