© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
17.02.2015 16:06:28

Vučkićev odgovor: Vem, kdo sem in od kod prihajam

Profimedia

Slovaška zastava za podobo Harisa Vučkića na uradnem klubskem biltenu pred tekmo med Rangersom in Hibernianom je v Sloveniji dvignila ogromno prahu.

Logično – marsikdo pri nas je še kako alergičen na takšne zmote. Toda ob tem se je hitro porajalo tudi naslednje vprašanje: kako se je kaj takšnega sploh lahko zgodilo?


Za rokav smo včeraj želeli pocukati tudi ljudi iz Rangersa, ki pa so se zavili v molk. Namenoma? Se je pa zato iz Glasgowa javil nekdo drug. Haris Vučkić, ki mu kakopak ni ostal skrito, kako so se v deželici na sončni strani Alp razburili zaradi dogodka. 

No, tisti bolj zlobni – takšnih tako ali tako nikdar ne zmanjka, zdi se, da za našo državo to velja še toliko bolj – so šli še korak dlje. Na svetovnem spletu smo tako lahko prebrali številne pikre komentarje, ob katerih Vučkić ni ostal ravnodušen. Zmotili so ga tudi zaradi tega, ker je bila meja med pikrostjo in žaljivostjo hitro povsem zabrisana. 

POTEGNIL GA JE ZA ROKAV 
"Napaka, to je bila napaka. Sicer gromozanska, a vseeno zgolj napaka," je hitel razlagati po včerajšnjem treningu, ko je v nasprotju z dogovorom glede ure, ko naj bi vzpostavili telefonsko povezavo, kar sam "vrnil klic". Nas je seveda v prvi vrsti zanimalo to, kar nas je najbolj mučilo. Kako to, da ni opazil, kaj drži v rokah, ko so ga postavili pred fotografski objektiv? 

"Praktično takoj po treningu je do mene prišel uradni fotograf kluba, me potegnil za rokav, mi nekaj potisnil v roke in mi dejal, naj se nasmehnem. Vse se je zgodilo v nekaj sekundah, v nekaj trenutkih. Dejansko si niti nisem dobro ogledal naslovnice spornega biltena, zgolj vrgel sem oko nanjo. Videl sem svojo podobo, zadaj pa barve, za katere sem sprva ocenil, da so klubske. Tudi Rangers uporablja modro, belo in rdečo … Vem, da to za marsikoga ne bo izgovor, a tako je bilo. Ko sem pozneje malce bolje pogledal bilten, ko sem preveril, kaj dejansko so ustvarili, mi je bilo takoj jasno, kaj se je zgodilo. Sem bil zgrožen? Jasno," je opisal otrok Domžal, ki se je v Glasgow ob koncu zimskega prestopnega roka preselil kot posojen nogometaš angleškega prvoligaša Newcastle Uniteda.

849-8-9-haris vuckic pm
Profimedia

SPREJEL, KER SE DOGAJAJO 
Toda pri pojasnilu, kako in zakaj, se Vučkić ni zaustavil. Nekdanjemu mlademu reprezentantu Slovenije, ki je enkrat zaigral tudi za člansko izbrano vrsto, je še nekaj ležalo na jeziku. "Takšne in drugačne kritike so prišle tudi do mene … Rekel bom naslednje: vem, kdo sem in od kod prihajam. Nikomur se mi treba dokazovati. Prepričan sem, da sem v preteklosti že večkrat in na številne načine dokazal, kako in kaj. Toda če sem s tem koga nehote užalil, se mu jasno iskreno opravičujem," je odločno poudaril. Mi pa smo smo ga dregnili z besedami, da bi si opravičilo bržčas bolj zaslužil nekdo drug. Recimo on, nogometaš, ki ga je lastni klub osmešil pred očmi svetovne javnosti.

"Prepričan sem, da sem v preteklosti že večkrat in na številne načine dokazal, kako in kaj. Toda če sem s tem koga nehote užalil, se mu jasno iskreno opravičujem."

"Takoj, ko je postalo jasno, kaj se je zgodilo, so se mi opravičili. In tisti, ki so oblikovali bilten – gre za zunanjo firmo –, in tudi ljudje iz uprave kluba. Opravičilo sem sprejel, ker vem, da se napake dogajajo," 22-letnik ne kuha več pretiranih zamer, čeprav mu kakopak ni vseeno. 


KMALU NE BO VEČ TEŽAV 
Ob tem smo trdno prepričani, da bo v prihodnje, če ga bodo spet kdaj upodobili na kakšni naslovnici, precej bolj pozoren na raznorazne okraske. Tudi zaradi tega, ker se mu – pričakovano – ni zgodilo prvič, da so ga tako ali drugače zamenjali za Slovaka.

EKIPA 24

NE ZAMUDITE!

Vučkićem se nismo pogovarjali le o spornem biltenu, ampak tudi o marsičem drugem. Recimo o reprezentanci. Jo je dokončno prečrtal? Preberite si v jutrišnji številki Ekipe24!

Nam, Slovencem, je pač očitno usojeno, da nas zamenjujejo. Če ne s Slovaki, pa s kom drugim. Možnosti je precej ... "Bo kar držalo. To se, hočeš nočeš, dogaja. V Newcastlu sem imel recimo slovaškega soigralca in številni so menili, da sva rojaka," je Haris Vučkić pojasnil v smehu, nato pa precej bolj resno zaključil: "Prepričan sem, da v Glasgowu kmalu ne bodo imeli več težav s tem, od kod prihajam. Z dobrimi igrami želim vsem jasno sporočiti, kdo sem."

849-8-9-vuckic bilten
vszi