© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
06.02.2015 10:57:01

Bo, ker preprosto mora

VSZI

Ko se je Haris Vučkić v Glasgowu predstavil navijačem svojega novega kluba, je med drugim priznal, da je imel sprva pomisleke glede selitve na Škotsko.

Toda na koncu je vseeno sprejel ponudbo modrih. In dejansko bi bil nor, če je ne bi. Medtem ko je pri Newcastlu zaigral "na vsaki dve leti", bo pri Rangersu precej bolj zaposlen.

In nikar ne dvomite o tem; Vučkić bo na Ibroxu igral iz tedna v teden. Zagotovo! Pa tudi če bo njegov trener Kenny McDowall na treningih dobil občutek, da bi si nekdo od domačih fantov bolj zaslužil mesto v prvi enajsterici. Sliši se nelogično, a tako je. McDowall je razkril zanimivost, ki je presenetila številne: ko je Rangers sklenil posel z Newcastlom in pripeljal pet nogometašev tega angleškega prvoligaša, se je obvezal tudi k temu, da bodo prišleki igrali vsakič, ko bodo v stanju za to. Edino, kar jih lahko oddalji od udarne enajsterice, je poškodba. Slaba forma ne šteje kot kriterij pri trenerjevem odločanju, tudi to, ali mu je kdo "na smrt" antipatičen, ne.

MOJA NALOGA JE, ...
Prepričani smo, da ne gre za prvi takšen dogovor med dvema kluboma. Je pa malce presenetljivo, da je trener McDowall o tem spregovoril javno. "Peterica je prišla igrat. Da, morajo igrati. In igrali bodo. Tako pač je. Moja naloga je, da poslušam navodila, ki jih dobim. To je moja služba in zadovoljen sem z njo," je presenečenim novinarjem dejal McDowall. Njegove besede so osupnile tudi navijače. Ti že tako ali tako niso navdušeni nad tem, kar se dogaja z njihovim ljubljenim klubom (predvsem jih moti slabo gospodarjenje, nekaj let po bankrotu so modri spet v finančnih težavah), zdaj pa še to. In kar je najhuje: za vsem naj bi stal Mike Ashley.

haris vuckic rangers

LE VPRAŠANJE ČASA?
Lastnik Newcastla počasi, a vztrajno lovke steguje tudi po Rangersu. Za zdaj si lasti devet odstotkov kluba, hkrati je januarja z 10-milijonskim posojilom poskrbel, da bo Rangers sploh lahko preživel do poletja. V zameno je med drugim dobil nadzor nad centrom za trening, registriranimi blagovnimi znamkami in dva direktorja v upravi. Številni so prepričani, da je le vprašanje časa, kdaj bo Ashley tako ali drugače postal glavni na Ibroxu. Anglež. Na Škotskem! No, pa to sploh ni najhuje. Precej bolj jih moti razvpiti sloves poslovneža, ki ima v lasti trgovine s športno opremo (Sports Direct ima podružnice tudi v Sloveniji). Ashley recimo Newcastle vodi zelo samosvoje, požvižga se na mnenje navijačev, zdi se celo, da je najsrečnejši, če jim lahko kljubuje. In še nekaj: precej manj jeze bi bilo, če bi Ashley jasno in glasno povedal, kakšne namene ima dejansko z Rangersom. Ne pa, da s sumljivimi potezami počasi, a vztrajno prevzema nadzor.

Vučkić seveda ni niti najmanj kriv za vse to. A če bo kdaj na kakšni tekmi zaslišal žvižge, če ga bo kdaj kdo v garderobi pogledal postrani, potem ne sme biti preveč presenečen. Vseeno je v očeh mnogih Ashleyjev vojak …