© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
04.02.2015 07:54:06

Tu res čutiš, del česa si postal

Nikola Miljković

Ne bom pretiraval. Ne bom vam dejal, da Kevin Kampl v resnici sploh še ni debitiral v majici Borussie. Toda če kje, potem se je ravno v Dortmundu treba zavedati velikanske razlike, nam je Heiko nedvomno dal misliti, celo več.

S tem je še povečal napeto pričakovanje, ki ga pred današnjim obračunom tukajšnjih črno-rumenih z Augsburgom ni mogoče skriti z vso profesionalnostjo, zapovedano nevtralnostjo in novinarsko objektivnostjo tega sveta.

Kdo je Heiko? Prileten možakar je bil že pred barvno televizijo član ene najbolj glasnih navijaških skupin trenutno zadnjeuvrščene (kako noro nenavadno se to sliši) ekipe bundeslige. Potem je odšel na tribuno z višjimi cenami vstopnic in nižjo ravnjo decibelov, pozneje postal celo uslužbenec kluba in se, ko ga je pred nekaj leti pot odnesla v pokoj, na največji nemški stadion vrnil kot navaden gledalec.

838-2-3-stadion nm
Nikola Miljković

Seveda je debi v bundesligi nekaj posebnega in za nameček lokalni derbi z Bayerjem nikakor ni mačji kašelj v nobenih okoliščinah, kaj šele ob Kevinovi zgodovini. Toda prva domača tekma je vendarle tako zelo drugačna.

V vsem tem času je izpustil le peščico domačih tekem in prav tako le peščico gostovanj, z ljubljeno Borussio pa je, kot pravi, doživel vse mogoče in nemogoče. Zdaj, ko veste, kdo je, pa se vaše naslednje vprašanje verjetno glasi, kaj je želel povedati z razliko, ki naj bi bila po njegovem v Dortmundu še posebej velika. No, ali pa ste uganili. Tako ali drugače je sivolasec, ki smo ga srečali pred vhodom v Borussijin center za trening, kjer njegov vnuk zelo rad gleda avtomobile prihajajočih nogometašev, govoril o nečem, o čemer v zvezi s Kamplom govorijo tudi številni nemški novinarji.

"Seveda je debi v bundesligi nekaj posebnega in za nameček lokalni derbi z Bayerjem nikakor ni mačji kašelj v nobenih okoliščinah, kaj šele ob Kevinovi zgodovini. Toda prva domača tekma je vendarle tako zelo drugačna," je še podkrepil predtem izrečeno. Tako je, gre za razliko med igranjem doma in v gosteh, ki je prisotna v vseh nogometnih okoljih, a so nanjo tukaj še posebej ponosni.

Kdor je tako kot Heiko večkrat obšel vse nemške stadione in doživel tudi večino evropskih, trdi, da je nastop pred domačimi gledalci v Dortmundu večja nadgradnja nastopa na gostovanju (pa naj gre za še tako atraktivno gostovanje) kot kjerkoli drugje. "Da bi bil šele to pravi debi? Ne, tudi jaz ne bom dejal tega. Toda če bo zaigral, bo za Kampla to precej več kot zgolj prva domača tekma. To vam zagotavljam in to vam bo brez dvoma potrdil tudi on. Nekateri igralci v preteklosti so šli celo tako daleč, da so govorili, da pred nastopom na uradni domači tekmi sploh niso vedeli, kaj v resnici pomeni igrati za Borussio," je podobno razmišljal tudi naš dolgoletni poklicni znanec, ki smo mu predstavili ocene zimzelenega navijača in ki je dokončno poskrbel za to, da smo teorijo kupili in na vse skupaj začeli gledati s temu primernimi očmi. Seveda ne brez premisleka, celo temeljitega, po katerem pa se stvari zdijo neizpodbitno logične in zagotovila tako zelo blizu resnice.

838-2-3-navijaci nm
Nikola Miljković

Vzdušje na največjem nemškem stadionu velja za eno najboljših na svetu, pa če lestvico sestavijo navijači Borussie, povsem nevtralni spremljevalci nogometnega dogajanja ali najbolj zagrizeni rivali dortmundskega kluba. Objekt je praktično vedno poln, barvna kulisa jemlje dih, zvok je oglušujoč in zlahka si predstavljamo, da igralec šele ob tem čuti, del česa je postal s svojim prihodom v to mesto in v ta klub. Da, prav mogoče je, da bo tako tudi v Kevinovem primeru.

Celo če bi danes zgolj sedel na klopi in od tam dojemal vse razsežnosti svoje nove realnosti, kaj šele v primeru nastopa. Bolj verjetnem primeru, da bi bila stvar še toliko lepša in – da, tudi za nas – še toliko bolj razburljiva. Resnično bolj verjetnem, po mnenju mnogih celo zanesljivem, kajti Kampl je v popolnosti pustil za seboj boleče sobotne udarce, tako da je, kar zadeva dediščino tekme v Leverkusnu, ostal le njegov resnično dober vtis, ki ne pušča dvomov.

Ne med nemškimi komentatorji in analitiki, ki bi, če bi o tem odločali sami, slovenskega reprezentanta brez izjeme tudi nocoj ob 20. uri postavili v udarno enajsterico. In po zagotovilih najbolje obveščenih med njimi tudi ne pri trenerju Jürgenu Kloppu, ki je bil zadovoljen s praktično vsemi vidiki Slovenčeve predstave. Tako je dejal na javnih nastopih in tako je, kot nam zagotavljajo, tudi za štirimi stenami. Med drugimi so tudi najbolj ugledna peresa pripravljena zastaviti svoj ugled z napovedjo 24-letnega sina slovenskih izseljencev v začetni postavi, s čimer smo pričakovanemu in želenemu resnično tako blizu, kot je v danih okoliščinah le mogoče biti.

Naj se razumemo, to sicer ne bo tako izrazit vrhunec uvodnega tedna spomladanske polovice nemškega prvenstva, za kaj takega smo si seveda zamislili Tima Matavža v postavi današnjih gostov, a napadalec še ni povsem pripravljen po poškodbi in slovenskega dvoboja ni mogoče pričakovati. Je pa vsekakor mogoče pričakovati zelo poseben večer in nekaj, kar je Kampl po sobotni tekmi ob več priložnostih izpostavil kot povsem drugačno tekmo. "Igrali bomo pred domačimi gledalci, česar se vsekakor veselim. Ob tem pa bomo igrali tekmo, na kateri bo ne glede na to, da se bomo pomerili s precej višje uvrščenim nasprotnikom, za nas dovolj dobra le zmaga," je med drugim poudaril in napovedal tisto, kar v Dortmundu napovedujejo vsi.

Namreč začetek vzpona po lestvici, ki ga pričakuje že nekaj dni razprodan stadion, ki ga pričakujejo navijači brez dragocenih vstopnic in privrženci Borussie po svetu in zaradi katerega so vodilni možje kluba za slovenskega aduta odšteli tolikokrat omenjenih dvanajst milijonov.