© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.02.2015 19:23:31

Na sodišče tudi Bartomeu

Reuters

Potem ko je špansko državno tožilstvo zaradi domnevne davčne utaje nogometnega velikana Barcelone in njenega nekdanjega predsednika Sandra Rosella že v ponedeljek napovedalo preiskavo, je v torek postopek sprožilo tudi proti aktualnemu predsedniku kluba Josepu Marii Bartomeuu, ki bo moral 13. februarja pričati na sodišču.

Gre za primer prestopa brazilskega zvezdnika Neymarja, ki se je izkazal za precej dražjega, kot so prvotno zatrjevali v klubu. Tožilec Jose Perals Calleja meni, da je katalonski klub zaradi zapletenega sistema pogodb prikril dejansko vrednost prestopa, izračunali pa so, da bi morali pri Barceloni plačati še 12,15 milijona evrov davka na ta prestop. Če bo tožilstvo dokazalo, da je šlo za davčno utajo, bo vrednost prestopa Neymarja skupno narasla že na 94,8 milijona evrov.

Sprva je tožilec domnevno davčno utajo očital le tedanjemu predsedniku Rosellu, ki je dolgo trdil, da je bila vrednost prestopa le 57 milijonov evrov, od katerih jih je 17 dobil njegov nekdanji klub Santos, 40 pa agencija Neymarjevega očeta. Preiskave v klubu so pozneje razkrile številne dodatne pogodbe. Rosell je pred letom dni zaradi tega odstopil, Barcelona pa je že prostovoljno plačala 13,5 milijona zaostalih davčnih obveznosti.

Madridski preiskovalni sodnik Pablo Ruz je ugodil zahtevam tožilstva, ki želi tudi pojasnila sedanjega vodstva Barce, tako da bo moral predsednik blaugrane 13. februarja na sodišče.

Pri Barceloni vse očitke tožilstva odločno zanikajo nepravilnosti in so izrazili presenečenje nad odločitvijo sodišča. "FC Barcelona želi izraziti presenečenje in nestrinjanje z zahtevo tožilstva," je sporočil katalonski velikan in dodal, da bodo na zaslišanju dokazali, da z dejanji kluba niso imeli namena kršiti zakonov.