© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
07.09.2016 08:50:24

Bojan Prašnikar: Ne čarovnic, potrebujemo novega selektorja in koncept

Grega Wernig

Bil je logičen izbor za gosta v ponedeljkovi športni oddaji nacionalne televizije, nekdanji večkratni šef strokovnega štaba slovenske izbrane vrste je eden redkih na naši sceni, ki govori brez floskul, brez strahu in povsem neposredno. Zaveda se, da zaradi tega izstopa in da to izstopanje pogosto ni pozitivno, a je prepričan, da je za to kriva nenavadnost slovenskega okolja. Mi mu dajemo prav. In on v marsičem daje prav nam. Ko se nam je torej zdelo, da v omenjeni oddaji ni prišel do prave besede, smo mu jo ponudili mi.

Nismo se mogli znebiti občutka, da je Bojan Prašnikar na televiziji ponudil nekaj odličnih nastavkov za bolj odločne, bolj radikalne razprave na temo neuspešnosti izbrane vrste, a se je nato mlačna debata tem nastavkom v skladu z običajno slovensko prakso izognila. Skoraj štiri leta popolne neuspešnosti selektorja Srečka Katanca so pri nekaterih očitno še vedno lahko izhodišče zgolj za suhoparno premlevanje nepomembnih stvari, Prašnikar pa je več kot očitno hotel nekaj drugega in nekaj več.

Če si delamo le malo neskromnih utvar, se je zdelo, kot da je naš klic komaj dočakal. In če smo povsem iskreni, nam je večer poprej s povsem naključnega naslova prišlo na uho, da ima povedati marsikaj oziroma da mu marsičesa ni uspelo ubesediti pred širokim televizijskim občinstvom.

»Če korakaš v napačno smer, je vsak naslednji korak logično napačen. In pri slovenski izbrani vrsti smo vsi skupaj že nekaj časa priče korakanja v napačno smer. Dokler se ne obrneš, dokler ne dojameš, da si v zmoti, te bo vsaka naslednja poteza zgolj oddaljila od prave smeri. Ko narediš prvi korak v tej pravi smeri, pa imaš zelo dobre možnosti, da boš nato naredil še kakšnega. To je resnica in treba jo je govoriti, čeprav je boleča. Je skrajni čas, da povemo čim več resnice,« je Bojan Prašnikar začel pogovor, v katerem je brez dlake na jeziku spregovoril o Srečku Katancu in stanju slovenske reprezentance.

CELOTEN ČLANEK IN POGOVOR Z BOJANOM PRAŠNIKARJEM SI LAHKO PREBERETE SAMO V SREDINI ŠTEVILKI TISKANE IZDAJE EKIPE SN.