© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
12.11.2015 22:11:49

Ibraimi: Iličić in Kampl sta boljša od Konopljanke

Reuters

Medtem ko se Srečko Katanec in njegovi izbranci v teh dneh spoznavajo z močjo Ukrajincev, jo Agim Ibraimi že zelo dobro pozna. Zvezdnik vijoličastih jo je spoznal v dresu makedonske reprezentance v rednem delu zadnjih kvalifikacij in prepričan je, da se slovenska izbrana vrsta lahko uvrsti na Euro.

Ukrajina si je dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Franciji zagotovila z drugim mestom v skupini C, kjer je bila prepričljivo najboljša Španija, na dnu pa je končala Makedonija, ki je s slovenskimi nasprotniki obakrat izgubila. V Lvovu so gostitelji zmagali z 1:0, v Skopju je bilo 0:2. V makedonski prestolnici je za gostitelje zaigral tudi Agim Ibraimi, na prvi tekmi ga ni bilo zaradi poškodbe, toda tudi 90 minut je bilo dovolj, da je občutil, kako kakovostni so slovenski tekmeci.

OZRAČJE V LVOVU JE ODLIČNO
"V Lvovu me zaradi poškodbe resda ni bilo, toda s takratnim selektorjem Boškom Đurovskim in soigralci sem se o tej preizkušnji kakopak pogovarjal. In vsi po vrsti so mi zagotavljali, da je vzdušje na stadionu odlično, da Ukrajinci s tribun dobivajo ogromno energije in da je temu primerna njihova igra. So zelo odločni, agresivni, v Skopju so pokazali nekoliko drugačen obraz. Bili so veliko bolj previdni in potrpežljivo čakali na naše napake," je povedala vijoličasta desetica.

Najmočnejša ukrajinska aduta sta vsem dobro znana. "O tem ni treba kaj prida razpredati. Jasno je, da sta to Jevhen Konopljanka in Andrij Jarmolenko, ki sta res odlična igralca. Zlasti prvi, ki napada po levem krilnem položaju, drugi seje nevarnost na nasprotni strani. In njunim sposobnostim je seveda podrejena tudi igra, temu dvojcu bo treba nameniti prav posebno pozornost, vendar hkrati nikakor ne gre zanemariti spoznanja, da je v zasedbi še nekaj zelo kakovostnih igralcev. Hitrih in tehnično izjemno podkovanih. V vsakem primeru je Ukrajina reprezentanca na visoki kakovostni ravni, je nevarna, zasluži si maksimalno spoštovanje, a nič več od tega," pravi Agim Ibraimi, ki je prepričan, da so slovenske možnosti za odhod na zaključni turnir v Franciji zelo dobre.

SLOVENIJA IMA LEPE MOŽNOSTI
"Nočem biti analitik, nočem pametovati in se delati strokovnjaka, toda kot profesionalni nogometaš menim, da Ukrajinci v svojih vrstah nimajo takšnega kalibra igralcev, kot sta Jojo Iličić in Kevin Kampl. Niti najmanjšega dvoma ni o tem, da je Konopljanka sijajen, toda vendarle še nima kontinuitete igranja v res močni evropski ligi. Vsekakor je najmočnejše ukrajinsko orožje, toda Slovenci imate v Iličiću in Kampu še močnejšega, kar bi lahko bilo odločilnega pomena. Igral sem proti obema reprezentancama, Slovenijo sem tudi gledal ter navijal zanjo in mislim, da ima res lepe možnosti, da se uvrsti na Euro. Švica je veliko boljša, pa je v Ljudskem vrtu položila orožje, zakaj ne bi še Ukrajina."

PRETIRANEGA TVEGANJA NE BO
Vložek je velik, zelo velik. "Zato pretiranega tveganja ne gre pričakovati. V ospredju bodo obrambne naloge, osnovni namen bo ne dobiti gola. Bližje uspehu bo ekipa, ki si bo več upala. To bo nadvse pomembno že na prvi tekmi v Lvovu. Če bo Slovenija dosegla gol, bo veliko dela opravljenega, potem bo vse skupaj precej lažje. Menim, da je Slovenija boljša reprezentanca in da se bo fantom uspelo uvrstiti na zaključni turnir. Tega ne govorim zato, ker igram na sončni strani Alp in bi želel komurkoli ugajati, ampak tako res mislim. Seveda se lahko zgodi marsikaj. Nogomet je nepredvidljiv, pogosto odločajo malenkosti. Razplet je odvisen od številnih dejavnikov, tudi takšnih, na katere nimaš vpliva, ampak Slovenci vsekakor imate dovolj razlogov za optimizem. Reprezentanci bi zelo privoščil, da bi ji uspelo," je sklenil Agim Ibraimi.

MAKEDONCI RAZBILI ČRNOGORCE
Sicer pa je makedonska reprezentanca v četrtkovem večeru odigrala prijateljsko tekmo s Črno goro in v Skopju pod vodstvom novega selektorja Igorja Angelovskega slavila s 4:1 (3:0), junak dvoboja je bil Aleksandar Trajkovski. Član Palerma je dosegel tri gole, pomemben delež k zmagi je pristavil tudi Agim Ibraimi. Najprej je črnogorski vratar Vukašin Poleksić p njegovem strelu odbil žogo, ki jo je Vanče Šikov pospremil v mrežo, nakar je bil nad vijoličasto desetico storjen še prekršek za najstrožjo kazen, ki jo je realiziral Trajkovski.