© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.09.2015 23:31:35

Nemci in Portugalci do sila pomembnih zmag

Reuters

Ponedeljkove tekme v kvalifikacijah za Euro 2016 niso prinesele naslednjega udeleženca na zaključnem turnirju v Franciji. So se pa nekatere reprezentance kakopak precej približale končnemu cilju.

Svetovni prvaki Nemci so v osmem dvoboju kvalifikacij za evropsko nogometno prvenstvo 2016 v Glasgowu premagali Škotsko s 3:2 (2:2) in z 19 točkami vodijo v skupini D.

Za Nemce sta zadela Thomas Müller (18. in 34. minuta) in Ilkay Gündogan (54.), gostitelji pa so na Hampden Parku dvakrat izenačili po avtogolu Matsa Hummelsa (28.) in strelu Jamesa McArthurja (43.). Müller je že na prvi tekmi teh dveh ekip v Dortmundu, ki so jo Nemci dobili z 2:1, dosegel dva zadetka. V skupini D je z dvema točkama zaostanka druga Poljska, ki tokrat ni imela težkega dela z Gibraltarjem (8:1). Tretja je Irska s 15 točkami in je z zadetkom Jonathana Waltersa ugnala Gruzijo z 1:0 (0:0), Škoti pa so četrti (11). V naslednjem krogu skupine C bo Irska gostila Nemčijo, Škotska pa Poljsko; vendarle bi se lahko marsikaj zapletlo.

SEVERNI IRCI NISO IZKORISTILI ZAKLJUČNE ŽOGICE
Severna Irska bi si lahko v Belfastu v skupini F zgodovinski nastop na EP že zagotovila, če bi premagala Madžarsko. Slednja pa je prek Richarda Guzmicsa v 74. minuti povedla, devet minut potem pa je bil izključen še domači igralec Chris Baird. Ko je že kazalo na poraz Severne Irske, je v tretji minuti sodnikovega podaljška izenačil Kyle Lafferty s svojim sedmim golom v kvalifikacijah.

Severna Irska je s 17 točkami ostala na čelu lestvice, točko manj ima Romunija, ki je igrala 0:0 z zadnjeuvrščeno Grčijo, sledita pa Madžarska (13) in Finska (10), ki je z 1:0 doma premagala Ferske otoke. V naslednjem krogu bo Madžarska doma gostila Ferske otoke, Severna Irska se bo v Belfastu pomerila z Grčijo, na sporedu bo tudi obračun Romunija - Finska.

PORTUGALCI V SODNIKOVEM PODALJŠKU
Danska je v kvalifikacijski skupini I v Erevanu remizirala z Armenijo, ta je osvojila šele drugo točko, in drugič zapored igrala 0:0; v petek je s tem izidom četa selektorja Mortena Olsena končala nastop z Albanijo. Slednja je tokrat gostila Portugalsko, ki je za povečanje vodstva v skupini slavila z 1:0. Čeprav so bili gostje v premoči, pa so vratarja domačih premagali šele prek Miguela Velosa v sodnikovem dodatku.

Danska je na drugem mestu lestvice 12 točk dosegla iz sedmih tekem, po tekmo manj imata Portugalska (15 točk) in Albanija, ki je tretja z 11 točkami. Naslednji tekmi bosta Albanija - Srbija (slednja je tokrat odigrala prijateljsko tekmo s Francijo in izgubila z 1:2) in Portugalska - Danska.