© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.09.2015 08:47:32

Tudi Čehi in Islandci na EP, Nizozemci in Hrvati v težavah

Reuters

Po Angliji sta si nastop na evropskem prvenstvu 2016 zagotovili še reprezentanci Islandije in Češke.

V kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo so si tri reprezentance že priigrale nastop v Franciji. Angleži so si to zagotovili s sobotno zmago proti San Marinu, danes sta se jim pridružili še Češka in Islandija, ki bo na prvenstvu nastopila prvič.

Čehom je to uspelo po zmagi 2:1 nad Latvijo, Islandcem pa po neodločenem izidu 0:0 doma proti Kazahstanu.

V težavah pa so se nepričakovano znašli Nizozemci in Hrvati. Posebno Nizozemci, ki so v skupini A po porazu doma z Islandijo klonili tudi v Turčiji, in to kar z 0:3. Z novim porazom so padli na četrto mesto, tako da so pod vprašaj postavili tudi uvrstitev v dodatne kvalifikacije, za neposredno pot pa možnosti nimajo več. Tako kot ne tudi Turki, ki imajo pred Nizozemci dve točki prednosti, v zadnjih dveh krogih pa igrajo še s Češko in Islandijo, medtem ko bodo tekmeci Nizozemcev še Čehi in Kazahstanci.

Za Turke sta v prvem delu v polno zadela Oguzhan Ozyakup (8.) in Arda Turan (26.), goste pa je dokončno pokopal Burak Yilmaz (86.).

Hrvaški je še pred časom kazalo odlično, toda po aferi "kljukasti križ" v Splitu in remiju z Italijo se jim je vse obrnilo navzdol. UEFA jim je odvzela točko, v Azerbajdžanu so igrali neodločeno, zdaj pa so zabeležili še prvi poraz v kvalifikacijah, v Oslu jih je z 2:0 premagala Norveška. Oba gola je dosegel Jo Inge Berget.

Norvežani so z zmago prebili na drugo mesto, Italijani, slovenski zahodni sosedi so z golom Danieleja De Rossija iz enajstmetrovke z 1:0 premagali Bolgarijo, imajo dve točki več, Hrvati pa so padli na tretje mesto in tudi niso najboljša tretjeuvrščena ekipa, ki bo prav tako neposredno potovala na prvenstvo. Norvežani bodo v zadnjih dveh krogih igrali z Malto doma in Italijo v gosteh, Hrvati z Malto v gosteh in z odpisano Bolgarijo doma, Italijo pa poleg obračunom z Norveško čaka še gostovanje v Azerbajdžanu.

V tretji tekmi skupine sta se Malta in Azerbajdžan, ki nimata možnosti za napredovanje, razšla z neodločenim izidom 2:2.

Z neodločenim izidom se je končala tudi tekma skupine B med vodilnim Walesom in Izraelom, gledalci na tem obračunu niso videli gola, Wales je tako zamudil priložnost, da si že zagotovi pot v Francijo. Še vedno pa vodi v skupini, se pa mu je z zmago 1:0 na Cipru Belgija, za katero je gol v 85. minuti dosegel Eden Hazard, približala na eno točko. Z gladko zmago 3:0 proti Andori se je Bosna in Hercegovina prehitela Ciper, za tretjeuvrščenim Izraelom zdaj zaostaja dve točki.