© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
04.09.2015 15:22:09

Čavušević o švicarskem utripu: Anglija dodatek, najprej hočejo 2:0

Grega Wernig

Džengis Čavušević, ljubljanski napadalec švicarskega kluba St. Gallen, je opisal stanje duha v državi, v kateri jutri slovensko reprezentanco čaka izjemno pomembna tekma kvalifikacij za Euro 2016.

Švica v marsikaterem pogledu velja za obljubljeno državo, številni sanjajo, da bi odšli tja, se ustalili, si našli službo in v vseh pogledih živeli mirno, plodno življenje. Tudi tistim, ki se tam ukvarjajo z nogometom, ni hudega. Že res, da švicarski klubi niso tako finančno močni kot denimo tisti iz Italije, Francije, Nemčije …, toda v prvoligaških klubih so plače vseeno dobre.

Pa vseeno doslej v Švici ni igralo veliko Slovencev. Saj ne, da jih tja na vleče, a očitno švicarski klubi raje nakupujejo drugje. Eden tistih, ki so vendarle odšli tja in se tam tudi ustalili, je Džengis Čavušević. Občasnega reprezentanta smo pred gostovanjem Slovenije v Švici pocukali za rokav in povprašali o tem, kaj tamkajšnja javnost pričakuje od jutrišnjega obračuna.

NISO TAKO POGUMNI
"Saj si bržčas lahko mislite, kakšno stanje duha vlada med švicarskimi nogometnimi navdušenci in v tukajšnji športni javnosti. Vsi pričakujejo zmago, vsi so prepričani, da bodo tri točke ostale doma. Verjamejo v svoje kvalitete, nekako se vsi oklepajo besed selektorja Vladimirja Petkovića, ki pravi, da bi bila v primeru zmage z 2:0 Švica bolj ali manj že na evropskem prvenstvu. Skratka, Švicarji pričakujejo zmago," je švicarski utrip opisal 27-letnik, ki si v Švici kruh služi že pet let.

ŽE SEDMA ŠVICARSKA ZAPOVRSTO
Ljubljančan Džengis Čavušević je v Švico odšel leta 2009, od PLTS se je poslovil po 52 tekmah in sedmih golih v dresu Domžal. Najprej je tri sezone preživel pri Wilu, zdaj je v dresu St. Gallna začel že svojo sedmo švicarsko sezono. Njegova najplodnejša sezona je bila sezona 2011/12, ko je v dresu Wila zabil 13 golov na 24 tekmah. Za St. Gallen je doslej zabil 12 prvoligaških golov, a bi jih zagotovo še več, če si ne bi kar dvakrat huje poškodoval kolena. Po drugi poškodbi so bile napovedi črnoglede, nekateri so se celo bali za njegovo kariero.
Lahko torej predvidevamo, da so številni Švicarji z mislimi bolj kot pri Sloveniji pri Angliji, s katero se bodo naslednji teden pomerili na Wembleyju?

"Ne, to pa ne. Tako pogumni pa spet niso. Tudi zaradi tega, ker se vendarle zavedajo, da Slovenija ni povsem nebogljena reprezentanca, ki ji ne more škodovati. Tistega, kar se je zgodilo v Ljudskem vrtu, sicer ne obešajo na veliki zvon, a dejstvo je, da poraza v Mariboru še niso pozabili. Prav tako jim je povsem jasno, da je razlika med Slovenijo in Švico precej manjša kot med Anglijo in Švico. Njim je tokratna tekma v Baslu morda celo najpomembnejša v kvalifikacijah. Če bi karkoli osvojili tudi v Londonu, pa bi bil to zgolj prijeten dodatek. Ampak za zdaj razmišljajo zgolj in samo o Sloveniji," pravi Čavušević.

PONOSNI NA ODŠKODNINO
Švicarji večjih kadrovskih težav nimajo, na prvi pogled se zdi, da bi jih lahko še najbolj skrbel Xherdan Shaqiri. Prvi zvezdnik švicarske reprezentance ima za sabo klavrnih šest mesecev pri Interju; čeprav so v Milanu od njega pričakovali ogromno, je tam pustil vse prej kot odličen vtis. Zdaj je že v Angliji, v prihodnje bo igral za Stoke City.

"Švicarji na Shaqirijevo zgodbo gledajo malce drugače kot številni drugi. Bolj kot da bi se ukvarjali s tem, zakaj mu pri Interju ni uspelo, so ponosni na dejstvo, da je Stoke City zanj odštel kar 12 milijonov funtov. V njihovih očeh gre brez kančka dvoma za vrhunskega nogometaša, prepričani so, da bo tudi na tekmi s Slovenijo dokazal svojo vrednost," opisuje član prvoligaškega kluba St. Gallen, ki kakopak upa, da bo četa Srečka Katanca v Baslu slavila: "O Švicarjih verjetno ni treba izgubljati besed. Vsi vemo, kakšne igralce imajo, kje si služijo kruh. Kadar imajo dober dan, lahko premagajo vsakega. Toda tudi mi smo že dokazali, da se lahko kosamo celo z najboljšimi. Če bomo imeli dober dan, če nam bo sreča naklonjena … No, ampak Švicarji so vseeno favoriti. To poudarjajo tudi sami, čeprav dvomim, da se nas bodo lotili z levo roko. Preveč resno so vzeli to tekmo."

Pa njegova napoved? "Joj, v tem sem pa zelo slab. Po navadi vedno brcnem v temo. No, zato bom rekel takole: zmagala bo Švica. Z 1:0. In upam, da se bom spet zmotil. Da bo 1:0 za Slovenijo (smeh)."

PLAČA V NOGOMETU PREPROSTO NI VSE
Nekdanji nogometaš Domžal si tekme sicer ne bo ogledal v živo; včeraj je še imel klubske obveznosti, s soigralci je odigral prijateljski obračun v sosednji Nemčiji, že danes se bo vrnil domov in v Ljubljani ostal konec tedna.

NI PRIČAKOVAL, KER NE BI BILO REALNO
Čeprav je nekajkrat že bil zraven in čeprav je ob koncu lanskega leta zaigral na prijateljski tekmi s Kolumbijo, se za Džengisa Čavuševića tokrat ni našlo mesto v slovenski reprezentanci. "Saj ne rečem, da se ne bi bilo lepo meriti s Švico, bil bi še dodatno motiviran. Toda vpoklica resnično nisem pričakoval, ker preprosto ni bilo realno, da bi ga dobil. Bil bi sicer neumen, če bi rekel, da nimam več reprezentančnih ambicij, ampak se dobro zavedam, kaj odpira selektorjeva vrata. Moral bom začeti zabijati gole … Toda za zdaj mi ne gre ravno najbolje (smeh). No, ampak v nogometu se lahko hitro vse spremeni. Zato je tudi vredno vztrajati," reprezentančne ambicije še goji ljubljanski napadalec.
"Dobili smo nekaj prostih dni, zato bom v času tekme kar doma. Morda si jo bom ogledal s prijatelji," je pojasnil nogometaš, ki je po "izobrazbi" napadalec, a na prvi gol v novi sezoni še čaka.

"No, pa saj tudi nisem dobil veliko priložnosti. Dosedanji trener, ki so ga sicer pred dnevi odpustili, je vztrajal pri igranju z le enim napadalcem. In to je bil naš kapetan (smeh). Zdaj vsi čakamo, kaj bo s seboj prinesel novi trener, ki ga uprava sicer še išče. Morda se bo potem kaj spremenilo.

In če se ne bo? "Ne vem … S klubom me veže še triletna pogodba. Tukaj so me sprejeli kot svojega, meni je klub prirasel k srcu. Dobro se počutim, toda nisem eden tistih, ki lahko ne glede na vse mirno sedijo na klopi, da le redno dobivajo plačo. Bomo videli. Čez poletje so nekateri klubi povpraševali po meni, toda v klubu so jim dali jasno vedeti, da nisem naprodaj. Potem smo opravili lep pogovor in za zdaj sem miren. Ampak hkrati je res, da potrebujem tekme," je za konec pristavil Čavušević.

014-6-cavusevic (obrez)
Reuters