© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
04.09.2015 09:33:49

Rene Krhin: V pričakovanju dvojnega zadovoljstva

Rene Krhin
Rene Krhin
Arsen Perić

Štajerski vezist Rene Krhin se je po daljši odsotnosti spet vrnil v slovensko nogometno reprezentanco. Pa se bo tudi v začetno enajsterico?

Leta 2010, ko ga je tedanji selektor Matjaž Kek odpeljal na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, so bili številni prepričani, da gre za fanta, na katerem bo čez nekaj časa slonela igra slovenske izbrane vrste. Toda pet let kasneje je reprezentančni status Reneja Krhina precej drugačen.
 
Štajerski vezist je brez nastopa v dresu z državnim grbom že natanko 547 dni. Oziroma skoraj leto in pol. Skratka – dolgo, zelo dolgo. Krhin je v prvi vrsti plačal davek, ker je bil (pre)dolgo v klubu, v katerem ni igral. Pri Interju je bil na stranskem tiru, še tedaj, ko so številni rezervisti le dobili priložnost za dokazovanje, so nanj velikokrat pozabili. A januarja se je začela pisati drugačna zgodba. Tedaj je zapustil Milano, odšel v Španijo in v dresu Cordobe spet začel živeti življenje pravega nogometaša. V nekaj mesecih je zbral več nastopov kot pred tem v nekaj letih, toda reprezentančna vrata so zanj vseeno ostala zaprta. In Krhin razočaranja ni skrival, o njem je v intervjuju za naš časnik spregovoril tudi javno. No, toda zdaj se je selektor Srečko Katanec vendarle spet spomnil nanj. In Krhin se je klicu kakopak odzval z največjim veseljem.

"Lagal bi, če bi rekel, da sem vesel. Sem namreč zelo vesel, celo presrečen," zadovoljstva ni skrival novopečeni član španskega prvoligaša Granade: "Vsak nogometaš, ki nekoč pride do določene ravni, sanja tudi o tem, da bo igral za izbrano vrsto svoje države. Sam sem imel srečo, da sem debitiral že dokaj mlad, toda zdaj me nekaj časa ni bilo zraven. Seveda bi raje bil, ampak tako je pač bilo. Je pa zdaj občutek, ko sem spet tukaj, še toliko lepši." Pa grenkoba, ki jo je čutil po tekmi z Anglijo, za katero je bil prepričan, da bo zraven, a ga je selektor kljub rednemu igranju v dresu Cordobe spregledal? 

TUDI DESET MINUT JE DOVOLJ
"O tem, kar je bilo, se nisva pogovarjala. Mislim pa, da je povsem normalno, če je nekdo, ki ima v karieri visoke cilje, razočaran. Ampak bolj sem bil razočaran na osebni ravni, vprašal sem se, ali je morda krivda moja, ali morda nisem dal res vsega od sebe. Če ne bi bil razočaran, bi bilo nekaj narobe. Logično je, da je nekdo, ki ima takšne sanje kot jaz, razočaran. Toda nisem želel obupati. Še bolj sem začel garati, še bolj trdo sem zagrabil za delo. In zdaj sem spet tukaj," je razpredal mariborski nogometaš sredine igrišča, ki se ga je nekdo od preostalih reprezentantov še posebej razveselil – Kevin Kampl. "Ha, ha. S Kevinom sva se med igranjem za mlado reprezentanco res dobro razumela. Bila sva tudi odlično uigrana in mogoče se bo še kdaj zgodilo, da bova zaigrala skupaj.

Morda že tokrat – ali na tekmi s Švico ali na obračunu z Estonijo? "Joj, na to pa ne poznam odgovora. To je selektorjeva odločitev, on bo določil tiste, ki bodo igrali. Sem mu pa stoodstotno na voljo in na vsakem treningu se trudim, da bi mu dokazal, kaj zmorem. No, pa saj ne štejejo le tisti, ki začnejo tekme, tudi nekdo, ki dobi le deset minut, lahko prispeva pomemben delež. Če bom igral, bom zagotovo dal svoj maksimum. Vendarle je to reprezentanca, vsi, ki smo zraven, zastopamo našo državo," pravi Krhin, ki je na torkovem treningu začutil bolečino v stegenski mišici, a je hitro spet vadil skupaj z drugimi nogometaši: "Noga me še malce boli, ampak ne gre za nič hujšega. Sem že vajen bolečin (smeh)."

IZJEMNA POMEMBNOST
Kot smo v dosedanjih prispevkih poudarili že večkrat, sta pred Slovenijo izjemno pomembni tekmi, ki bi jo lahko še kako približali, a hkrati tudi zelo oddaljili od evropskega prvenstva, ki ga bo naslednje leto gostila Francija

"Drži, pomembnost obeh tekem je izjemna. Najprej nas čaka izjemno kakovosten nasprotnik, nato tekmec, ki nas je na zadnjih dveh medsebojnih obračunih premagal, kar pove dovolj o njem. Ampak najprej pride na vrsto Švica, ki jo že dobro poznamo, z njo smo že igrali. In se tudi izkazali. Drži, da smo imeli v Ljudskem vrtu tudi nekaj sreče, toda mislim, da lahko tudi tokrat pridemo do ugodnega rezultata," meni 25-letnik, ki ne skriva idealnega scenarija: "Že to, da sem spet zraven, mi je v veliko zadovoljstvo. Ampak to bo popolno le v primeru dveh zmag. Mislim, da se vsi strinjamo, da bi bilo to naravnost čudovito."

TAM, KJER JE DOMA
Če bi bil Krhin vpoklican že za tekmo z Anglijo, bi na zbor prišel kot član Cordobe, zdaj se je domov vrnil kot nogometaš Granade. In kako je zadovoljen z življenjem v novem klubu? 

"Za zdaj je vse super. Kar zadeva samo življenje, se veliko ni spremenilo, hkrati verjamem, da bom tudi tukaj redno igral. V prvem krogu sicer nisem, saj je trener ponudil priložnost nogometašem iz pretekle sezone. Toda v drugem sem zasedel mesto v udarni enajsterici, igrali smo dobro in v gosteh tudi premagali Getafe. Zato se seveda nadejam, da bo tako tudi v prihodnje," je optimist otrok Maribora, ki v Granadi kakopak igra tam, kjer se že vso kariero najbolje znajde: "Da, na položaju defenzivnega vezista. Že v Cordobi je bilo velikokrat tako, čeprav je res, da smo tam precej menjali sistem v vezni liniji. Ampak najbolje se znajdem v vlogi defenzivnega vezista. To je moj položaj, tam sem doma." Bi lahko bilo tako tudi v reprezentanci? Odgovor na to pozna le selektor.

rene krhin nm
Nikola Miljković