© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
11.02.2015 18:55:49

Glihovi varovanci boljši od Krke

Grega Wernig

Reprezentanca do enaindvajsetega leta starosti bo junija začela kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo leta 2017 gostila Poljska.

Mladi izbrani vrsti je žreb namenil težko, a na drugi strani tudi zelo atraktivno skupino. V njej sta namreč tudi reprezentanci Italije in Srbije, ki bosta nastopili že na letošnjem zaključnem turnirju na Češkem. Poleg omenjenih treh reprezentanc bodo v skupini 2 tekmovale še Irska, Litva in Andora.

Selektor reprezentance Primož Gliha je v zadnjih treh dneh na mini pripravah v Strunjanu spoznaval kandidate za izbrano vrsto. Njihovo pripravljenost pa je preveril na današnjem prijateljskem obračunu z devetouvrščenim moštvom državnega prvenstva Krko.

bajde PER_7551
Arsen Perić

Fatnje z državnim grbom na prsih so dvoboj v Dekanih dobili z 2:0, pod zadetka pa sta se podpisala vezist Kopra Leo Štulac in napadalno usmerjeni vezist Celja Gregor Bajde. Selektor je bil po tekmi zadovoljen s tem, kar so prikazali njegovi varovanci.

"Rezultat tokrat ni bil v ospredju. Bistveno je, da smo na igrišču videli ekipo, ki je popolnoma prenovljena. Želel sem preveriti, kako se fantje ujamejo, saj je od prejšnje selekcije ostalo zgolj osem nogometašev. Posledično sta se spremenili tudi filozofija in psihologija ekipe," je dejal selektor, in nadaljeval: "S pristopom in odnosom do dresa z državnim grbom smo lahko vsi skupaj zelo zadovoljni. Fantje so profesionalci in na ta način imajo bistveno večje možnosti za uspeh. To raven bo seveda potrebno zadržati tudi v prihodnje."

stulac PER_1828
Arsen Perić

Srečanje je hkrati selektorju služilo za to, da je zbral določene informacije, ki mu bodo prišle še kako prav pred začetkom kvalifikacij. Nekaj besed pa je namenil še prehodu iz mladinske v člansko kategorijo. Ta je bil namreč usoden že za marsikaterega nadarjenega športnika, ki je po selitvi med člane popolnoma odpovedal. "Kot vselej, smo tudi tokrat dobili nekatera nova spoznanja. Posamezni nogometaši opazno napredujejo, žal pa nekaterim to ne uspeva tako, kot bi si želeli. Prehod iz mladinskega v članski nogomet je namreč zelo zahteven. Potrebno je vedeti, da si mladi nogometaši ob preboju v člansko konkurenco delijo slačilnico tudi s 15 let starejšimi igralci, kar je zelo težko, saj so bili pred tem vajeni zgolj odnosov z vrstniki. Zaradi takšnih zadev se določeni igralci izgubljajo, kar vodi do sprememb igralskega kadra znotraj reprezentančnih selekcij,"