© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
10.10.2014 09:44:03

Govorite, Hrvati, vi kar govorite

Reuters

Teden nogometa se je včeraj začel s tekmami v treh kvalifikacijskih skupinah, danes bo na poti, ki vodi do Eura 2016, prav tako odigranih devet obračunov. Na delu bodo naši sosedi Italijani in Hrvati, marsikoga v Sloveniji pa bo zanimalo tudi, kako se bo odrezala BiH.

Bosno in Hercegovino je še nedolgo nazaj pretresala prava nogometna mrzlica. Toda nastop na svetovnem prvenstvu se četi Safeta Sušića ni najbolje posrečil, razočaranje pa je bilo še večje, ko je Ciper v Zenici bosanski zasedbi zadal poraz na prvi tekmi v kvalifikacijah za EP v Franciji.

Sušiću se je resno zatresel stolček, številni so ga želeli spoditi, toda nadrejeni so nekoč vrhunskemu nogometašu podelili zaupnico. Z jasnim opozorilom: če se stanje ne bo hipoma občutno popravilo, bodo spremembe neizogibne. Sušić se zaveda, da mu gori pod nogami, da bi bil njegov spanec še nekoliko manj miren, pa zdaj BiH čaka vse prej kot lahko gostovanje. Zmaji se bodo na Otoku pomerili z Walesom, ki sicer ne sodi med velesile, ima pa aduta z veliko začetnico.

Gareth Bale je pripravljen povzročiti nemir v bosanski obrambi, ki bo precej oslabljena: zaradi poškodb so odpadli Emir Spahić, Ermin Bičakčić in Sead Kolašinac. "Drži, imamo veliko problemov, ampak vseeno lahko sestavimo dobro zasedbo, ki bo – o tem sem prepričan – sposobna slaviti v Cardiffu," je optimističen Sušić.

Še več težav kot Sušić ima njegov valižanski kolega Chris Coleman, saj je pred tekmo z BiH ostal kar brez desetih nogometašev! Odpadel je tudi Aaron Ramsey iz Arsenala, toda Bale je zdrav; to pa je tudi najpomembnejše.

Medtem ko prenovljeni in prerojeni Italijani pod vodstvom Antonia Conteja verjetno ne bodo imeli preveč težav z Azerbajdžanom, bodo Hrvati gostovali v vroči Bolgariji. Kockasti so tja odpotovali s tremi točkami na računu, a selektor Niko Kovač in varovanci so bili po prvi tekmi kljub temu tarča kritik. Logično, v Zagrebu so se mučili s povprečno Malto, slavili so le z 2:0. V Sofiji bo precej težje, tudi zaradi tega, ker so hrvaški mediji še dodatno motivirali bolgarske nogometaše. Predvsem z napisi o tem, kako Kovačevo četo čaka povsem povprečen nasprotnik.

"Užalili so nas. Ampak kar naj pišejo in govorijo, kar želijo. Mi bomo pa na igrišču pokazali, kdo je kdo. Verjamem v zmago. Potem bomo pa videli, kdo bo govoril," je Hrvatom zagrozil bolgarski branilec Nikolaj Bodurov. Kovačeva največja težava pred tekmo je poškodba Dejana Lovrena, namesto branilca Liverpoola se bo med udarnih enajst verjetno znašel Domagoj Vida.

Na popravnem izpitu bodo nocoj Nizozemci. Tulipani, ki jih je po koncu SP prevzel Guus Hiddink, so v uvodnem krogu izgubili na Češkem, zaradi česar si v Amsterdamu ne sme dopustiti spodrsljaja. A vsaj nasprotnik ni bavbav, oranžni bodo gostili Kazahstan. Da se Nizozemci s tekmecem niso kaj prida obremenjevali, je jasno. Ne glede na vse pa ni bilo lepo, ko se je oglasil Gregor van der Wiel in Kazahstance opisal rekoč, da iz te države "ne pozna nikogar, le Borata".

A slednji je le izmišljeni lik iz filma, za nameček še ne ravno najbolj uglajen, zato so Kazahstance besede člana Paris Saint Germaina pričakovano užalile. "Fant se je verjetno želel le malce pošaliti. Ampak – roko na srce – mu ni uspelo. No, sicer pa te besede največ povedo o njem samem," se v debato na dolgo in široko ni želel spustiti izkušeni kazahstanski vezist Andrej Karpovič.