© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
09.10.2014 22:48:23

Takšen obraz je pravi obraz

Nikola Miljković

Slovenija je zabila prvi gol v letu 2014, prišla do prve zmage v letu 2014, na kolena spravila Švico in poskrbela za veliko olajšanje vseh, ki nam ni vseeno. Spodrsljaj v Estoniji je z borbenostjo za najvišjo oceno nadoknadila na najboljši način. Premagala je neposrednega tekmeca za preboj na EP in poskrbela za precej mirnejšo pot na nedeljsko tekmo v Litvi.

Prvi polčas sinočnje šahovske partije bi najlažje opisali z naslednjimi besedami: Švica je umirala v lepoti in bila dejansko nekoliko boljša ter predvsem nevarnejša, Slovenci pa so premeteno branili svojo polovico igrišča in se nekajkrat tudi nevarno podali v napad.

Kakšne omembe vredne priložnosti si sicer niso priigrali, so pa znali vnesti nemir v švicarsko obrambo. Če vratar rdečih Yann Sommer ni imel veliko dela, ga je imel Samir Handanović več. Enkrat ga je rešila celo vratnica (čeprav je res, da je Haris Seferović oplazil le njen zunanji del), dvakrat pa je izjemno posredoval.

Morda bi moral še večkrat, če se Švicarji ne bi vse preveč zapletali v svojih akcijah. Ne glede na vse je skorajda popolnoma spremenjena vezna linija Slovenije v primerjavi s tekmo z Estonijo (namesto Jasmina Kurtića, Daliborja Stevanovića, Josipa Iličića in Rajka Rotmana so zaigrali Aleš Mertelj, Valter Birsa in Andraž Kirm, edini estonski bojevnik na delu na Štajerskem je bil Kevin Kampl) dobro ustavljala Švicarje; njihov selektor Vladimir Petković je spet izbral sistem 4-3-3.

Po premoru se je Srečko Katanec odločil za vidnejšo rošado v igri Slovenije. Malce preveč nervoznega Zlatana Ljubijankića je zamenjal Kurtić, domači so tako zaigrali v sistemu 4-5-1 in še dodatno zgostili sredino igrišča. Kljub temu so fantje v belih dresih drugi polčas začeli podjetneje, po akciji Valterja Birse bi lahko nemški sodnik Wolfgang Stark pokazal celo na enajstmetrovko, a je dal že z nekaterimi odločitvami v prvem delu slutiti, da gostiteljem ne namerava olajšati dela. Katanca je vidno jezil in v 51. minuti sta celo malce "pokramljala". No, pa tudi Petković je nekajkrat zakrilil z rokama ob robu igrišča ...

Že po desetih minutah nadaljevanja je Katanec iz rokava potegnil še enega aduta, v ogenj je poslal hitronogega Dejana Lazarevića; seveda v upanju, da bo "sin vetra" s svojo prodornostjo znal izkoristiti kakšno od lukenj, ki so se sem in tja pojavljale v švicarski formaciji. Luknje so bile tudi na strani Slovenije, toda k sreči je bil Seferović kar dvakrat povsem zmeden, ko bi moral odločno udariti po žogi.

Stark, ki je tako jezil Slovence, je nato vseeno upravičil sloves dobrega sodnika. V 78. minuti je po izjemni akciji Lazarevića in Kampla slednji (včeraj je praznoval 24. rojstni dan) stekel v kazenski prostor, nakar ga je zrušil Johan Djourou. Vprašanja res ni bilo, enajstmetrovka! In potem še gol, Milivoje Novaković je žogo zabil za Sommerjev hrbet. Občinstvo je že malce pred tem začutilo, da se kuha nekaj takšnega, nato je bila eksplozija navdušenja jasno popolna. Katančeva četa priigranega ni zapravila, dejansko bi prednost lahko še povečala. Ampak kar šteje, je dejstvo, da je ostalo pri 1:0. In dolgo pričakovana zmaga je bila naša!


SLOVENIJA - ŠVICA  1:0 (0:0)

Maribor – Stadion Ljudski vrt. 8.500 gledalcev. Glavni sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija).
Strelec: 1:0 Novaković (79, enajstmetrovka).
SLOVENIJA: Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Struna, Birsa (od 55. Lazarević), Mertelj, Kampl, Kirm (od 72. Pečnik), Ljubijankić (od 46. Kurtić), Novaković. Selektor: Srečko Katanec.
ŠVICA: Sommer, Lichtsteiner, Djourou, Senderos (od 70. von Bergen), Rodriguez, Behrami, Inler (od 82. Kasami), Xhara, Shaqiri, Seferović, Drmić (od 74. Mehmedi). Selektor: Vladimir Petković.
Rumeni kartoni: Ljubijankić (36), Lazarević (94); Djourou (79).
Rdeči kartoni:


LESTVICA
1. Anglija         1 1 0 0 2:0 3
2. Litva           1 1 0 0 2:0 3
3. Estonija        1 1 0 0 1:0 3
4. Slovenija       1 0 0 1 0:1 0
5. Švica           1 0 0 1 0:2 0
6. San Marino      1 0 0 1 0:2 0
Druga izida v skupini E: Anglija – San Marino 5:0, Litva – Estonija 1:0.