© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/ue
STA/ue
08.10.2014 18:55:54

Rummenigge proti "zimskemu" mundialu

Reuters

Polemikam o vse bolj zapletenem položaju SP leta 2022 v Katarju, ki so jih sprožile govorice o morebitni selitvi na zimski termin, se je pridružil še legendarni Nemec Karl-Heinz Rummenigge.

V vlogi predsednika združenja evropskih klubov namreč ostro nasprotuje zimskemu igranju mundiala.

Medtem ko posebna komisija Fifa še naprej preučuje možnosti in vse vidike morebitne selitve prvenstva v zimski termin, je Rummenigge odločen, da njegova zveza in 204 klubi v njej ne bodo žrtve morebitne zgrešene odločitve.

"Če so želje po selitvi na različnih straneh, kot so Fifa, Fifpro ali Uefa, dovolj velike, se lahko o tem pogovarjamo. A samo pod pogojem, da zimski termin tekmovanja ne bo škodil evropskemu nogometu," je dejal na srečanju športnih poslovnežev v Londonu. "Če bomo prvenstvo preselili z julija na november, bo to zanesljivo vplivalo na naše poslovanje in na tekmovalni koledar. Na koncu bodo račun plačali klubi, tega pa nočemo," je odločen Rummenigge.

Fifo je opozoril, da mora kot resne sogovornike pri morebitni spremembi termina nujno vključiti tudi najboljše evropske klube: "Fifi mora biti jasno, da bodo potrebovali soglasje klubov, sicer zadeve ne bo mogoče izpeljati."

Na srečanju, ki ga gosti Chelsea, je zanimivo zamisel je predstavil podpredsednik združenja in direktor Milana Umberto Gandini. Italijan je predlagal, da bi spremenili še termin zimskih olimpijskih iger, ki so na sporedu isto leto.

"Brez podcenjevanja, ampak SP je eden od dveh največjih športnih dogodkov na svetu ob poletnih olimpijskih igrah. Zimske igre niso v tej ligi, čeprav so seveda pomemben del športa. In če premikate nogometno SP iz njegovega naravnega časovnega okvira, potem ni nemogoče premikati niti zimskih olimpijskih iger," razmišlja Italijan, ki meni, da bi bilo morebitno časovno premikanje zimskih OI še veliko lažje izvesti, ker prireditelj še ni znan (kandidata sta Peking in Almaty), datumi pa tudi še niso določeni.