© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
08.10.2014 14:56:25

Kot bi jim bilo pod častjo

Reuters

V številnih klubskih okoljih bodo oktobrski reprezentančni premor izkoristili za temeljit premislek, veliko presenečenje pa je, da ga nujno potrebujejo pri dvakratnem zaporednem francoskem prvaku PSG-ju.

In to kljub temu, da je katarski milijarder izpod Eifflovega stolpa sredi preteklega tedna v navdušujočem slogu premagal Barcelono. Parižani so v domačem prvenstvu od take podobe oddaljeni svetlobna leta in so z neverjetnim nizom remijev posledično vse bolj oddaljeni od vrha lestvice.

Le ena ekipa v francoski ligi in hkrati le ena ekipa v vseh petih najmočnejših ligah stare celine je do oktobrskega termina v reprezentančnih kvalifikacijah za evropsko prvakov kar šestkrat igrala neodločeno. Da, kar šestkrat. In ta ekipa je v nasprotju v z vsemi pričakovanji prav Paris Saint Germain. Da, PSG z vsemi svojimi kupi denarja in super zvezdniškimi okrepitvami.

Ekipa, ki bi po vseh napovedih morala kot po tekočem traku nizati zmage, a je namesto tega na devetih srečanjih zmagala le trikrat. Ekipa, od katere preprosto ni bilo mogoče pričakovati nič drugega kot zanesljiv pohod do tretjega zaporednega naslova. Na primer pohod, podoben tistemu v lanski sezoni, v kateri je klub iz francoske prestolnice osem remijev (torej le dva več od dozdajšnjih šestih) zbral v celotnem prvenstvu, na kar 38 tekmah. Maloštevilni neodločeni izidi so bili tedaj lepo razporejeni prek celotnega tekmovalnega obdobja in so bili komaj opazni, tokrat pa je stvar povsem drugačna in njihov skupek je postal predmet velikih pariških skrbi.

"Nisem povsem prepričan, kaj se dogaja. Moram pa to vsekakor ugotoviti, kajti temu je treba po hitrem postopku narediti konec. Najrajši bi videl, če se ne bi zgodilo niti enkrat več," je po zadnjem remiju na domačem srečanju z Monacom dejal trener kronično neodločene ekipe Laurent Blanc, ki ni mogel skriti kombinacije razočaranja, zaskrbljenosti in nemoči. "Videti je bilo, kot da so se moji igralci tako zelo bali izenačenja, da se drugače kot z njim preprosto ni moglo končati," je priznal po tem, ko je PSG vodil do 92. minute in nato v njej prejel zadetek.

"Podobno se je dogajalo že na nekaj prejšnjih tekmah in zdi se, da je vsakič slabše. Moram se domisliti rešitve, in ko se bodo igralci vrnili z reprezentančnih preizkušenj, se bomo posvetili tej rešitvi," je še napovedal, pri čemer se zelo dobro zaveda, da bo časa malo in da bo prva naslednja naloga izjemno težka.

Kot nalašč Parižane takoj po koncu reprezentančnega premora čaka nekaj prav posebnega. Ne sicer še neposredni obračun z vodilnim Marseillom, ki v popolnem nasprotju z njimi niza zmage in je že pri sedmih zaporednih, zato pa velik severnjaški derbi, ki ga bodo odigrali v zelo specifičnih okoliščinah.

Čeprav kultni Stade de France stoji precej bližje Parizu kot Lensu, po večini kriterijev je celo del francoskega glavnega mesta, bo istoimenski klub iz mesta ob belgijski meji na tem stadionu v petek zvečer igral svojo domačo tekmo s PSG-jem. In to kakšno tekmo. Na krilih velikega rivalstva so do včerajšnjega dne prodali že več kot 50 tisoč vstopnic, že v naslednjih dneh naj bi največji francoski objekt razprodali in že iz tega lahko sklepate, da avtorje niza remijev čaka izjemno težko delo.

Toda po drugi strani bi ravno taka tekma lahko predstavljala prelomnico, kakršno je v ligi prvakov predstavljalo srečanje z že omenjeno Barcelono. Zdi se namreč, da so se Parižani v dozdajšnjem delu letošnje sezone uspeli zares motivirati le za ta obračun in da jim nekoliko manjši odri ne predstavljajo dovolj velikega izziva. Kot bi se po dveh zaporednih naslovih francoskega prvenstva, za katerega so bili do zdaj precej premočni, naveličali ter bi jim bilo igranje v njem pod častjo.

Odsotnost prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića gor ali dol; navsezadnje ga proti Barceloni ni bilo, prisostvoval pa je pri kar nekaj remijih. Če je vse to res, pa bo miselnost vsekakor treba spremeniti. Čeprav bi se uspeli motivirati za Lens, že nekaj dni pozneje ne bo ne Stade de Francea ne 80 tisoč gledalcev, za lov na Marseille pa bo očitno potrebnih veliko zmag in veliko točk. In le nekdo, ki ni pri zdravi pameti, bi povsem opustil domače prvenstvo ter se v popolnosti zanašal na tako zelo negotov uspeh v ligi prvakov.