© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
07.10.2014 23:44:57

Vladimir Petković: Slovenija je močna

Reuters

Slovenska izbrana vrsta je v zadnjih kvailfikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji dvakrat izgubila s Švicarji.

Ti so nato v družbi Slovencev, Islandcev, Norvežanov, Albancev in Ciprčanov zbrali sedem zmag in tri remije ter brez večjih težav osvojili prvo mesto v skupini E. Islandci kot najbližji zasledovalci so zaostali za sedem, Slovenci na tretjem mestu pa že za devet točk.

Nogometaši iz dežele čokolade, ur in sira so se dobro odrezali tudi na zaključnem turnirju v največji južnoameriški državi, kjer so v skupini s Francijo, Ekvadorjem in Hondurasom zbrali dve zmagi in poraz, zasedli drugo mesto in se v osmini finala pomerili s poznejšo finalistko Argentino. Tudi gavčem so se odlično upirali, dokončno pa so poklenili dve minuti pred koncem podaljška, ko je edini zadetek na tekmi dosegel Angel Di Maria.

Ottmar Hitzfeld re
Reuters

Švicarji so se z dvignjeno glavo vrnili domov, po koncu mundiala pa so ostali brez selektorja, saj se je legendarni Ottmar Hitzfeld že prej odločil, da bo po zboru najboljših svetovnih reprezentanc zapustil selektorski stolček. Na izpraznjeno mesto je 1. julija tako sedel bosanski strokovnjak Vladimir Petković. Toda njegovo imenovanje za Hitzfeldovega naslednika je bilo opravljeno že prej, natančneje lani decembra.

Petković se je tako vrnil v državo, v kateri je med letoma 1987 in 1999 igral in zaključil kariero aktivnega nogometaša. Prav tako pa je v njej začel svoje trenersko udejstvovanje. Vodil je kar nekaj klubov, med njimi tudi Young Boys, Bellinzono in Sion. Preizkusil pa se je še na klopi turškega Samsunsporja in med letoma 2012 in 2014 rimskega Lazia.

"Ponosen sem, da sem tukaj. Zame je velika čast, da sem lahko nasledil tako uspešnega trenerja kot je Ottmar Hitzfeld. Izjemno je, da sem dobil priložnost pomagati tem mladim fantom narediti korak naprej," je dejal v Sarajevu rojeni Petković, ki si še pred nekaj leti niti v sanjah ni predstavljal, da bi se lahko zgodilo kaj takega. Kot pravi sam, se počuti Švicarja, zadnjih dvanajst let pa je ponosen lastnik potnega lista te države.

petkovic1 re
Reuters

O reprezentanci, ki je svetovno javnost navdušila na mundialu v Braziliji je povedal, da je to plod večletnega dela v mlajših selekcijah. Ekipo sestavljajo v večini  mladi fantje, ki imajo ob sebi nekaj igralcev, ki so izkušnje nabirali ali jih še nabirajo v večjih evropskih klubih. Nekaj težav mu pozvroča dejstvo, da vsi ne igrajo redno za svoj klub.

Izbrana vrsta je pod njegovim vodstvom kvalifikacije za Euro 2016 začela s porazom. Pred mesecem jo je v Baslu z 2:0 premagala Anglija. "Že pred začetkom sem povedal, da so Angleži favoriti naše skupine. Tudi oni imajo mlado ekipo, ki pa ima več izkušenj, saj gre za igralce, ki vsi po vrsti igrajo v velikih klubih. Prav ta individualna kvaliteta je naredila razliko v dvoboju z nami," je povedal rojeni Sarajevčan, in se že ozrl proti prihajajočemu dvoboju s Slovenijo: "Osredotočiti se moramo na osvojitev drugega mesta v skupini. Vsaj na papirju smo boljši od preostalih ekip, ampak na primer Slovenija ima veliko nadarjenih posameznikov. Na srečo pa je tudi ona izgubila prvo tekmo. Dobro se moramo pripraviti, če želimo osvojiti vse tri točke proti močni Sloveniji. Seveda so Latvijci in Estonci prav tako sposobni presenetiti na svojem igrišču. Če ne bomo stoodstotni na teh tekmah, bomo imeli težave. Enako moramo tudi v dvoboj s San Marinom iti kot bi igrali proti Angliji."

shaqiri vszi
vszi

Petković si želi, da bi bila njegova ekipa drzna v napadu in čvrsta v obrambi. Hkrati je prepričan, da je pred švicarsko izbrano vrsto in tamkajšnjim nogometom nasploh lepa prihodnost.

Pri tem bodo velik del bremena nosili fantje, ki so pred štirimi leti v Nigeriji v kategoriji do sedemnajstega leta starosti osvojili naslov svetovnega prvaka. Med njimi sta Granit Xhaka in Haris Seferović, tej generaciji pa pripadajo še Xherdan Shaqiri, Josip Drnić, Admir Mehmedi, Ricardo Rodriguez in Michael Lang.