© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
eč
08.09.2014 23:11:54

Hodgson utišal kritike

Reuters

Večina je Anglijo prečrtala, še preden je odpotovala v Švico, iz katere pa se je vseeno vrnila s polnim plenom. V skupini E zmagala tudi Litva.

Medtem ko se Slovenija iz Talina vrača poražena, sta preostali dve reprezentanci, ki sta v prvem krogu skupine E v kvalifikacijah za Euro 2016 gostovali, precej bolje opravili svoje delo. Po uvodnih 90 minutah sta na vrhu lestvice slovenske skupine skupaj Anglija in Litva; prva je bila kar malce presenetljivo rutinirano boljša od Švice, druga je brez pretiranega naprezanja ugnala San Marino. Slednji se sicer ni slabo držal, dejansko je izgubil le z 0:2. A je vseeno izgubil in tudi Litva se lahko pohvali, da je po septembrskih tekmah pred Slovenijo.

Največ oči je bilo v skupini E kakopak usmerjenih v Basel, kjer si bili številni prepričani, da bodo vnovič priča bledi predstavi Anglije. Slednja si je v zadnjem času zaradi neprepričljivih iger na glavo nakopala številne ostre kritike, vse skupaj je prišlo celo tako daleč, da je vedno večje število medijev začelo namigovati, da morda res ne bi bilo slabo, če bi Roy Hodgson dobil nogo, namesto njega pa bi se na selektorsko klop usedel nekdo drug. Toda kot da bi popili čudežni naboj: Angleži so bili v Švici povsem prerojeni. Igrali so res dobro, dvakrat zadeli prek Dannyja Welbecka in se na koncu zasluženo veselili zmage z 2:0. Tudi domači so sicer imeli svoje priložnosti, Gary Cahill je enega od strelov zaustavil na golovi črti, prav ob tem posredovanju so Švicarji zahtevali tudi enajstmetrovko, vendar je niso dobili. Svoje je z dvema odličnima obrambama prispeval še Joe Hart in izcimilo se je to, česar si je Hodgson najbolj želel. Z zmago si je kupil več kot dovolj kredita za mirno nadaljevanje kvalifikacij, po uvodni zmagi se bo na Otoku spet govorilo o vsem drugem, le o tem, ali je še naprej pravi za mesto selektorja ali ne, ne več.

Kot rečeno, Litva ni imela veliko dela v žepni državi na Apeninskem polotoku. Dejvidas Matulevičius je mrežo San Marina zatresel že po petih minutah, pol ure kasneje je vajo ponovil še Arvidas Novikovas. Domači so v devetdesetih minutah zmogli priti do enega samcatega strela na gol Litve, ta pa je imela prave strelske vaje. Poskušala je kar trinajstkrat, a ni bila ravno kdo ve kako natančno. Pa vendarle dovolj za tri točke, ki so tudi vse, kar dejansko šteje.