© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
13.07.2014 11:48:47

Van Gaal pred težko nalogo pri Unitedu

Reuters

Za nizozemskega selektorja Louisa van Gaala je bila to zadnja tekma v vlogi selektorja, zdaj se bo z Manchester Unitedom podal novim izzivom naproti. Čeprav je svetovno prvenstvo končal en ddan prej, kot si je želel, poudarja,da odhaja zadovoljen, ker je spet razveselil navijače v domovini.

Verjetno bo vsem nogometnim privržencem s tega svetovnega prvenstva najbolj v spominu ostala poteza, ko je v zadnjih sekundah podaljška proti Kostariki v igro poslal drugega vratarja Tima Krula, ki se je izkazal kot odlična rešitev proti Kostariki. Izjemna poteza izkušenega lisjaka, bi lahko rekli. Kaj podobnega mu ni uspelo proti Argentini, a od svojega položaja se vendarle poslavlja z zmago. Pa čeprav je tretje mesto zgolj slaba tolažba. Zelo slaba, če vprašate Nizozemce, ki so jih mnogi nogometni strokovnjaki videli ob boku Nemčiji. "Za teh 23 fantov bo vedno prostor v mojem srcu. Ponosen sem na njih," so bile njegove prve besede ob slovesu od Brazilije in slovesu od reprezentance in nadaljeval: "Igralci so bili odlični. Upam, da bo ekipa v Manchestru postala kot ta, tako enotna. Res si želim doseči to."

Tudi porazi so del športa

Na klop Nizozemcev se bo vrnil Guus Hiddink, ki je nazadnje vodil ruski Anži, van Gaala pa čaka težko delo pri rdečih vragih. Še preden se je uradno predstavil kot novi trener, je navijače opozoril, da morajo biti ne glede na vse pripravljeni na kakšen poraz svoje ekipe. "Porazi so del športa. V novi vlogi bom dal vse od sebe, bomo pa videli, ali bo to dovolj za Unitedove navijače." Na koncu se je van Gaal še enkrat ozrl na zanj ravnokar končano svetovno prvenstvo, na katerem je dal priložnost za igro vsem 23 igralcem: "Moje sanje so bile, da postanem svetovni prvak in bili smo blizu. A na koncu smo vendarle osvojili kolajno in se poslovili z zmago. Toda kar je zame prav tako pomembno je to, da smo uspeli v reprezentanci vzpostaviti  nov slog igre. Slišal sem, da želi nov selektor igrati na nizozemski način, toda jaz sem vedno igral tako."