© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
il
il
13.07.2014 07:45:41

Brez poraza (le) do tretjega mesta

Reuters

Že pred dvobojem za tretje mesto je nizozemski selektor Louis van Gaal govoril, da je to srečanje povsem nepotrebno in ne koristi nikomur. Vseeno pa je bil po zmagi nad Brazilijo zadovoljen, saj so se njegovi varovanci na najboljši način pobrali po bolečem polfinalnem porazu z Argentino.

Nizozemci so si na zadnji tekmi pod Van Gaalovim vodstvom s tremi zadetki v brazilski mreži brez večjih težav priigrali tretje mesto. Gladka zmaga pa je razveselila tudi selektorja. "Za nas je bila to zelo težka preizkušnja. Vse je bilo proti nam, polfinale smo izgubili po enajstmetrovko in Brazilci so imeli dan več za pripravo. Lahko bi igrali v finalu, po porazu z Argentino smo bili psihično na dnu. S fanti sem se pogovarjal samo o dvoboju z Brazilijo, Argentine sploh nisem omenjal. Na srečo smo vnovič pokazali, kako dobri smo," je dejal 62-letni strokovnjak, ki se bo zdaj posvetil službi pri Manchester Unitedu.

Zanimivo je, da je nizozemski selektor na tem svetovnem prvenstvu uporabil prav vseh 23 igralcev, ki jih je pripeljal v Brazilijo. To se je zgodilo sploh prvič na tovrstnem tekmovanju. Kot zadnji je priložnost dobil vratar Michael Vorm, sicer član angleškega premierligaša Swanseaja, ki je v igro vstopil v sodniškem dodatku sobotne tekme. "Izjemno je, da smo lahko uporabili vse fante. Igralci so Vorma želeli v začetni postavi, a sem jim odvrnil, da to ni mogoče, saj sem hotel, da nastopimo z najboljšo enajsterico. Pri vodstvu z 2:0 sem imel boljši občutek, da ga pošljem na igrišče."

Zanimivo je, da se je morala Nizozemska na koncu zadovoljiti s tretjim mestom, čeprav po devetdesetih minutah igre ni izgubila niti enega dvoboja. S tem je izenačila dosežke Brazilije iz leta 1978, Italije iz leta 1990 in Francije iz leta 2006. "Mislim, da nisem delal napak. Po tekmi z Argentino lahko rečemo, da bi moral počakati z menjavami in pred začetkom streljanja enajstmetrovk v vrata postaviti Tima Krula. Ampak zdaj je lahko govoriti o tem."