© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
12.07.2014 23:53:59

Za konec še en polom domačinov

Reuters

V tekmi za tretje mesto sta se v Brasilii pomerili reprezentanci Brazilije in Nizozemske, zmage s 3:0 in končnega tretjega mesta na 20. svetovnem prvenstvu pa so se veselili Nizozemci.

Na Nacionalnem štadionu je sicer kazalo na novo veliko katastrofo domače reprezentance, saj so Nizozemci po 17. minutah vodili že z 2:0, toda v nadaljevanju so Brazilci zaigrali nekoliko bolje, vendar še zmeraj ne dovolj za preobrat.

Brazilija - Nizozemska 0:3 (0:2)

Brasilia - Nacionalni štadion. 69.000 gledalcev. Sodniki: Haimoudi, Etchiali (oba Alžirija), Achik (Maroko).

Strelci: 0:1 van Persie (3., 11-m), 0:2 Blind (17.), 0:3 Wijnaldum (91.).

Brazilija: Cesar, Maicon, Silva, David Luiz, Maxwell, Paulinho (od 57. Hernanes), Luiz Gustavo (od 46. Fernandinho), Ramires (od 73. Hulk), Oscar, Willian, Jo.

Nizozemska: Cillessen (osd 90. Vorm), Kuyt, de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind (od 70. Maat), Wijnaldum, Clasie (od 90. Veltman), Guzman, van Persie, Robben.

Rumeni kartoni: Silva (2.), Fernandinho (54.), Oscar (68.); Robben (9.), de Guzman (36.).

Rdeči karton: /.


Nizozemci so v boju za tretje mesto šok doživeli že pred tekmo, ko se je na ogrevanju poškodoval Wesley Sneijder, ki si je poškodoval stegensko mišico in na igrišču ga je zamenjal Jonathan de Guzman. Trener Louis van Gaal je tako po Nigelu de Jongu in Leroyu Feru ostal še brez tretjega igralca.

A na igrišču so prvi šok že v tretji minuti obračuna doživeli Brazilci. Thiago Silva je Arjena Robbna po hitrem protinapadu zaustavil s prekrškom na robu kazenskega prostora, alžirski sodnik pa je po napaki brez oklevanja pokazal na belo točko, iz katere je zanesljivo zadel Manchestrov Robin van Persie. Novo napako brazilske obrambe in Davida Luiza je v 17. minuti kaznoval David Blind, ki je v kazenskem prostoru sam prišel do odbite žoge in jo neoviran zabil v gol.

Brazilci so imeli nato več od igre, a bili povsem nenevarni v napadu. V 21. minuti je Oscar poskušal s strelom z razdalje, a ni resno ogrozil nasprotnih vrat. Isti igralec je v 38. minuti na desni strani ob robu kazenskega prostora izvajal prosti strel, njegovo nevarno podajo pa sta za malo zamudila Luiz in Paulinho.

brazilija nizozemska 3
Reuters
Tudi v drugem delu se je nadaljevala igra med obema kazenskima prostoroma, več od igre so imeli Brazilci. Prvi je bil v 60. minuti nevaren Ramires, a tudi tokrat ni šlo za res izdelano nevarno akcijo z odločni zaključkom. Osem minut kasneje so Brazilci zahtevali enajstmetrovko po prekršku nad Oscarjem, a je slednji zaradi domnevnega simuliranja prejel rumeni karton.

Nizozemci so z obrambno igro čuvali vodstvo in prežali na svoje priložnosti. Nevaren je bil predvsem Robben, ki je sejal strah v brazilskih vrstah. Slednji je v 82. minuti prav tako zahteval novo enajstmetrovko, sodnikova piščalka pa je bila nema. Pogumno igro so Nizozemci kronali s tretjim zadetkom v sodnikovem podaljšku, ko je podajo z desne strani izkoristil Georginio Wijnaldum.

Galerija