© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
13.09.2024 16:08:35

Šimundža glasno podprl Keka, v Mariboru pa razkrili: turški lastniki bodo gradili ...

alesfevzer.com

Zelo zanimivo je bilo danes na novinarski konferenci Maribora pred nedeljsko tekmo s Koprom.

Pravzaprav je bilo bolj malo govora o samem obračunu s kanarčki, so se pa pod severno tribuno Ljudskega vrta, kjer se nahaja soba za novinarske konference, odprle številne zanimive teme. Med drugim smo trenerja Maribora Anteja Šimundžo povprašali, kaj si misli o izjavi selektorja Matjaža Keka, ki je nekako preroško napovedal, da bi se lahko slovenski nogomet vrnil v ledeno dobo, če se ne bo izboljšala infrastruktura. "Zelo me skrbi infrastruktura v slovenskem nogometu. Porazna je, katastrofalna! Če se tu ne bo kmalu nekaj izboljšalo, se lahko zgodi, da bo ponovno nastopila ledena doba slovenskega nogometa," je dejal za Večer slovenski selektor. 

Šimundža pa je ponudil zelo izčrpen in zanimiv odgovor. "Če smo zelo strogi, bi se strinjal. Mi, ko se zdaj pogovarjamo, govorimo o glavnih igriščih. Ne govorimo o trening centrih. To je težava. Selektor je bolj to želel izpostaviti. Da so glavna igrišča dobra, je nekaj normalnega. Poglejte, na kakšnih igriščih se igra druga liga. In druga liga je sito za prvo ligo. To je nogometni problem Slovenije. Ne samo Nogometne zveze Slovenije, to je problem vseh klubov. Če želimo, da igralci pokažejo – o tem sem govoril takrat v Rogaški –, kaj znajo, da lahko mi trenerji izvajamo naše taktične zamisli, potrebujemo dobre pogoje. Treniral boš na njivi, če se grdo izrazim, igral pa boš na 'top' igrišču? Ne gre skupaj. To je tako, kot da bi treniral s 'fičkom', potem pa boš vozil formulo ena in boš zelo dober. Ni logike," je začel mariborski trener. 

In nadaljeval: "Težava so trening centri. Mislim, da je to želel izpostaviti selektor in s tem se popolnoma strinjam. To je problem slovenskega nogometa že dlje časa, ne samo zdaj. Kako to reševati, ni v moji domeni. Je pa to problem vseh ljudi, ki delujejo v nogometu. Tukaj so klubi, občine, vzdrževalci. Vemo, kaj vse potrebuje trening center. Ko ti ustvariš pogoje za dober trenažni proces, je transfer iz trenažnega procesa v tekme veliko lažji in boljši. Če pogledamo, zakaj gredo klubi v Turčijo na priprave. Zaradi hrane in hotelov? Zaradi igrišč! Prvi pogoj so dobra igrišča, možnost dobrega trenažnega procesa. In to je želel Matjaž izpostaviti, s tem se strinjam in ga popolnoma podpiram. Moramo pa vsi skupaj poskušati najti neko rešitev, kako bi lahko bilo bolje v prihodnosti." 

Seveda smo ga povprašali tudi, ali so morda novi turški investitorji izrazili željo, da bi zgradili tudi nov trening center. "Se pogovarjamo, razmišljajo. Moj prvi pogovor z njimi je bil usmerjen v to smer, je pa dejstvo, da tega ne gre storiti iz danes na jutri. Ne moreš v hipu narediti novih igrišč. To je proces, ki traja. Ampak mi razmišljamo v tej smeri, kako in kaj pa ni moja stvar," je razložil Šimundža. 

Javil pa se je tudi predstavnik za stike z javnostmi Stipe Jerić. "Lahko samo dodam, da je to eden od strateških ciljev kluba. Skupaj s strateškimi partnerji oziroma našimi turškimi lastniki. To je bilo kot strateški cilj izpostavljeno od začetka in vsi to tudi tako razumemo ter dojemamo. In so tudi že ideje, kako in kje, razvite," je povedal. In ob opazki, da bi lahko klub sklical tudi novinarsko konferenco, na kateri bi vse te strateške cilje kluba delil z javnostjo, poudaril, da bo Maribor to vsekakor storil.