© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
31.08.2024 10:07:53

Dan po tekmi Zoran Janković prejel pismo iz Reke, v njem pa ostre besede

alesfevzer.com

Na četrtkovi tekmi v Stožicah, po kateri bi morala vsa regija govoriti s presežniki le o fantastični predstavi nogometašev Olimpije, v resnici pa so na najbolj izprijen način 'šov ukradli' navijači Rijeke, so bili tudi visoki gostje. Nekateri so se zgražali, drugi so zardevali ... Ravnodušen ni ostal nihče.

Jasno je, da je bilo po vseh dogodkih (tako na zelenici kot tudi na tribunah) vodstvo hrvaškega kluba v izjemno nerodnem položaju, neprijetno pa je bilo tudi ali predvsem županu Reke. Gospod Marko Filipović je včeraj, dan po tekmi, svojemu ljubljanskemu kolegu poslal daljše pismo, v katerem je zapisal vse, kar mu je ležalo na duši.

Pismo reškega župana Zoranu Jankoviću objavljamo v celoti.

Spoštovani gospod Janković,

dovolite mi, da vam tudi ob tej priložnosti, po sinočnji nogometni tekmi med Rijeko in Olimpijo v Ljubljani, ki sva si jo oba ogledala v živo, še enkrat izrazim svoje globoko obžalovanje zaradi incidenta, uničevanja lastnine in absolutno nesprejemljivega obnašanja dela reških navijačev.

Kot župan mesta, ki je, tudi precej preko meja Hrvaške, že od nekdaj poznano po svoji multikulturnosti, različnosti in toleranci meščanov, ostro obsojam sinočnje dogajanja na tekmi ter iskreno obžalujem zaradi vsega, kar se je zgodilo. Nasilje huliganov, ki smo mu bili priča, brez dvoma ni in tudi nikoli ne bo Rijeka, kakršno poznamo, niti za kaj takšnega ni opravičila. Iskreno mi je žal zaradi neljubih prizorov, za katere upam, da se ne bodo nikoli in nikjer več ponovili.

V vsakem primeru želim še enkrat poudariti, da v tem primeru ne gre za navijače Rijeke, ampak za huligane, saj nihče, ki ima rad in živi nogomet v našem mestu, svojemu klubu ne bi povzročil tega, kar mu je sinoči povzročila skupina huliganov, še posebej v trenutku, ko se je ta boril za uvrstitev v konferenčno ligo. Nogometni klub Rijeka in navijaška skupina Armada sicer živita v sinergiji, navijači pa v vsakem primeru podpirajo svoj klub.

Zaradi tega kot župan v tem trenutku še bolj od obžalovanja občutim jezo in ogorčenje, ker so huligani svojo navijaško strast spremenili v nasilje in agresijo ter ogrozili vse tiste, ki so si prišli ogledati dva sosedna in prijateljska kluba, vzpodbujati svoje športnike in uživati v športnem tekmovanju. To, kar so storili, je neopravičljivo, in za takšne brez dvoma ni prostora na športnih prireditvah.

Rad bi še izkoristil to priložnost in vam ter nogometnemu klubu Olimpija čestital za zasluženo zmago ter uvrstitev v to pomembno evropsko tekmovanje. Upam, da bodo vaši nogometaši v Evropi enako uspešni, kot so bili na sinočnji tekmi.

Do naslednjega srečanja, upam, da v precej prijetnejšem vzdušju, vas prisrčno pozdravljam.

S spoštovanjem,
župan
Marko Filipović