© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
06.03.2016 12:59:55

KRŠKO - KRKA: Z glavo, ne s srcem

Nikola Miljković

Medtem ko so bile včeraj vse oči slovenske nogometne (in tudi širše) javnosti uprte v mariborski Ljudski vrt in večni derbi, bo danes na sporedu še en dvoboj, ki ga prav tako lahko označimo za derbi. In sicer posavsko-dolenjski, na stadionu Matije Gubca se bosta namreč pomerila Krško in Krka.

Najboljšo reklamo za srečanje sta pripravila že tekmeca sama. Domačini so namreč v prejšnjem krogu prišli do prve gostujoče zmage na prvoligaški sceni, medtem ko so Novomeščani vzeli mero favoriziranim Domžalčanom. Nuklearci so tako na najboljši mogoči način potrdili nepričakovan uspeh proti Olimpiji, ki so se ga veselili v zadnjem jesenskem krogu. Zdaj lahko to še nadgradijo. Znašli so se v priložnosti, da pridejo do novega pomembnega dosežka – tretjič zapored lahko pridejo do polnega izkupička, kar jim v družbi najboljših slovenskih moštev še ni uspelo.

"Da je bila zmaga v Velenju druga v nizu, smo zaradi dolgega zimskega premora že malo pozabili. Smo v položaju, ko moramo razmišljati o točkah in si jih moramo upati iskati na vsaki tekmi, zato se ne bomo preveč obračali nazaj, po drugi strani pa niti gledali preveč naprej. Preprosto gremo korak za korakom," previden ostaja strateg Krškega Tomaž Petrovič, ki je zadovoljen z opravljenim v zimskem pripravljalnem obdobju, prav tako je poudaril tudi zelo dobro delo v prestopnem roku.

Nuklearci so sestavili konkurenčno zasedbo in pri tem ostali v okviru svojih finančnih zmožnosti, kar lahko označimo tudi kot zmago. "Realno je bilo upati, da bomo spomladi boljši, navsezadnje smo se jeseni nekaj naučili in predvsem pozimi dobro trenirali. V Velenju smo dobro odigrali prvi polčas, zaradi izključitve Štefanca drugi ni bil na taki ravni, a smo vseeno zmagali in uspeh na gostovanju nam veliko pomeni. Dal nam je dodatno energijo. Jutri je treba dobiti nove točke, zadnja tekma je že zgodovina."

NUKLEARCI NOVOMEŠČANOM ŠE NISO ZABILI
Krčani in Novomeščani so se v tej sezoni srečali dvakrat. Avgustovski obračun v Krškem se je končal brez zmagovalca in brez zadetkov. Dvoboj si je s tribun ogledalo kar 1400 gledalcev, v prvem polčasu so bili nekoliko boljši gostje, v drugem domačini, ki so med drugim zadeli okvir vrat. Konec oktobra se je tekma na stadionu Portoval končala z zmago Novomeščanov, ki so slavili z 2:0, kar pomeni, da jim Krčani še niso zabili gola. Tega poraza se nuklearci spomnijo tudi po tem, da so po njem padli na zadnje mesto prvenstvene lestvice.

NAJTI ČIM VEČ REŠITEV IN POTI
Jutri je na sporedu dvoboj z Novomeščani, kar pomeni, da gre za še malo bolj prestižno tekmo od drugih. Navsezadnje mesti loči zgolj trideset kilometrov, kar dogodku daje dodaten čar. Deloma bi ga lahko pokvarilo samo vreme, ki je bilo ta teden precej muhasto. Ampak to je zdaj drugotnega pomena, prepričani smo, da bo vse pripravljeno za pravi nogometni spektakel. Ljudje v Krškem so si zagotovo zaželeli nogometa, od veličastne zmage nad Olimpijo na domačem stadionu so minili že skoraj trije meseci, toda to ne pomeni, da so nanjo že pozabili. Nikakor, toda zdaj si želijo še skalpa Krke, zato bodo v velikem številu prišli bodrit svoje ljubljence in jim po svojih močeh pomagati, da jim to željo uresničijo.

"Začeli smo dobro, tudi Novomeščani so odlično startali, zato upamo, da bo stadion čim bolj poln," je dejal Petrovič, ki zelo dobro pozna jutrišnjega tekmeca. "Bil sem na tekmi z Domžalami. Moja trenerska filozofija je, da se želim čim bolje pripraviti na nasprotnika. Da najdem čim več različnih rešitev oziroma poti, po katerih bi lahko šla tekma. Glede Krke lahko rečem, da gre za ekipo, ki sicer niha, a na vsake toliko časa pokaže, da ima kvaliteto. Tudi Domžalčane je zasluženo premagala, kar zgovorno pove že rezultat."

Tokrat ne bo mogel računati na kaznovana Davida Poljanca in Luka Štefanca, a ima malo daljšo klop kot jeseni in bo lažje nadomestil sicer velik manko.

ZA TAKE TEKME JE TREBA NEKAJ PRIPRAVITI
Kot smo omenili že na začetku, sosedi v Krško prihajajo na krilih velike zmage nad Domžalami. Kako neugodne so za njih, povesta visoka poraza (0:4, 0:3) na prvih letošnjih medsebojnih obračunih. Trener Andrej Kastrevec je za zadnji obračun pripravil nekoliko drugačen načrt in s tem malo presenetil tekmeca. "Kot sem že večkrat povedal, so pripravljalne tekme zame rezultatsko povsem nepomembne, na njih je bistvo pridobivanje informacij. In to se je zdaj dobro videlo. Domžalčane smo presenetili z disciplinirano, čvrsto igro. Imamo nekaj posameznikov, ki lahko v vsakem trenutku prevesijo tehtnico v našo smer. Vsaka tekma je nepredvidljiva in na vsako se je treba maksimalno pripraviti. Liga je izenačena, odločajo malenkosti, podobno kot za Domžale bomo tudi za Krško pripravili nekoliko spremenjen načrt."

SPOZNALI, KAJ POMENI NAPAKA ALI NEODGOVORNOST
Največja težava Novomeščanov v prvem delu sezone je bila seveda neizkušenost, saj je v njihovi ekipi veliko mladih fantov. Ti so se jeseni že naučili nekaterih stvari in so zdaj vsaj malenkost bolj zreli. "Spoznali so, kaj pomeni napaka, mogoče neodgovornost, tega se zavedajo in prejšnji konec tedna smo v zadnji vrsti odigrali praktično brez napak. Bili smo kompaktni, čvrsti, komunikacije je bilo veliko, kar je zelo pomembno."

V lokalnem derbiju vladajo spet neke druge zakonitosti, predvsem je jasno, da je v teh srečanjih prisotnega precej čustvenega naboja. To je lahko včasih tudi velika težava, novomeški strokovnjak se tega seveda še kako dobro zaveda: "Na takih tekmah je pomembno, da ne igraš s srcem, temveč z glavo. Če se bomo tega držali in igrali pametno, potem mislim, da bomo zadovoljni zapuščali Krško. Igrali bomo svojo igro, določene malenkosti bomo še pripravili, kar je nujno potrebno za tako tekmo, a optimistično gremo v srečanje. Upamo na nadaljevanje pozitivnega niza." V postavi tokrat ne bo Alena Vučkića, ki je kaznovan, zato pa drugih težav v igralskem kadru ni.