© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.03.2016 10:55:23

Fifa bo uvedla še eno novost

vszi

Mednarodni odbor za pravila (Ifab) pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa), ki je v svetovnem nogometu odgovoren za spremembe pravil, je po sobotnem zasedanju v Cardiffu sporočil, da bo najpozneje v sezoni 2017/18 uvedel testno obdobje uporabe videoposnetkov za pomoč pri sodniških odločitvah v več evropskih ligah.

Uporabo posnetkov bodo dovolili v posebnih okoliščinah in v izbranih tekmovanjih, testno obdobje pa bo trajalo dve leti, je sporočil Ifab.

To je druga pomembna novost, ki jo je v zadnjem času podprl Ifab za pomoč sodnikom. Prva je bila uvedba tehnologije golove črte, ki jo je ta organizacija potrdila leta 2012, prvič pa so jo na velikih tekmovanjih uporabili leta 2014.

Ifab že 130 let skrbi za pravila v nogometni igri in morebitne spremembe. Organizacijo so leta 1886 ustanovile štiri nogometne zveze z Otoka (angleška, valižanska, škotska in severnoirska), ki imajo še danes v njej svoje predstavnike poleg članov krovne zveze Fife. Ta je odbor potrdila leta 1906, od leta 1913 pa ima v Ifabu polovico predstavnikov. Spremembe pa lahko potrdijo, če zanje glasuje 75 odstotkov članov, za uveljavljanje novosti torej potrebujejo vsaj šest glasov.

Značke: fifa ifab