© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
29.08.2015 10:39:32

Aleksandar Radosavljević: Obljuba za medije, klica pa od nikoder

Grega Wernig

Ranko Stojić je ob prihodu v Ljubljano dejal, da se bo v novi Olimpiji mesto našlo tudi za tedanjega trenerja članske ekipe Aleksandra Radosavljevića. Po nekaj mesecih Stojićeva obljuba še vedno ni bila uresničena.

Danes 36-letni Aleksandar Radosavljević je decembra 2013 precej nepričakovano končal igralsko kariero. Takrat tudi sam še ni vedel, da je že odigral zadnjo tekmo v karieri profesionalnega nogometaša. Pol leta pozneje se je nato znašel v trenerskih vodah, ko je pri Olimpiji opravljal delo pomočnika Darka Karapetrovića. Ob koncu sezone je samostojno vodil dve tekmi, nato odšel iz Olimpije, do konca koledarskega leta pa naj bi se spet vrnil k trenerskemu delu.

Julija 2013 ste se po treh letih poslovili od Nizozemske. Pogodba se vam je iztekla, kaj ste imeli takrat v mislih?
Po izteku pogodbe sem želel ostati v tujini, ampak ni bilo nobene pametne ponudbe. Na povabilo trenerja Andreja Razdrha sem septembra tistega leta prišel v Olimpijo. Pogodba je bila sestavljena do konca koledarskega leta. Pozimi je vlogo športnega direktorja v klubu prevzel Sašo Udovič, ki je želel mlado Olimpijo, in tako se nismo dogovorili za podaljšanje sodelovanja. Po tem nisem želel v noben drug slovenski klub oziroma slabši klub samo zato, da bi igral. Nisem imel motiva, da bi igral nogomet samo zaradi nogometa. Želja je bila igrati na visoki ravni ali pa sploh ne igrati. Tako sem se dokaj hitro odločil, da se posvetim trenerskemu poslu.

Torej ste takrat še čakali na kakšno ponudbo iz tujine?
Gotovo, v tem primeru bi podaljšal kariero, a le, če bi igral na normalni ravni. Tega ni bilo in menim, da je bilo veliko bolje, da sem takrat prenehal igrati, kot da bi to vlekel v nedogled. Že prej sem razmišljal o trenerskem poslu, tako da mi ni bilo težko zaključiti. Nisem želel vleči igralske kariere tja do štiridesetega leta, mogoče igrati v eni od avstrijskih nižjih lig, saj mislim, da lahko več prispevam kot trener. Po drugi strani pa je tudi nesmiselno izgubljati določen ugled, ki si ga priboriš med kariero.

Omenili ste Udovičevo željo po mladi Olimpiji. Je to sploh izvedljivo? Gre za velik klub v slovenskem prostoru, ki si verjetno težko privošči igranje samo z mladimi nogometaši, ker potem trpi rezultat.
Treba je najti primerno kombinacijo mlajših in starejših. Z mladimi sicer lahko igraš nekaj let, vendar je treba občinstvo pripraviti na to, da v tem času ne bo rezultata. Ampak pri Olimpiji težko koga pripraviš na to, da boš leto, dve gradil ekipo. Ni ne časa ne potrpljenja, niti pri navijačih niti pri medijih.

Ste 8. decembra 2013, ko ste z Olimpijo v gosteh z 1:0 premagali Koper, pomislili, da je to lahko vaša zadnja tekma v karieri?
Niti ne. Mogoče bi takrat še pol leta ostal v Olimpiji, a se nismo dogovorili, tako da je bilo to to. Po tem pa tudi nisem dobil nobene pametne ponudbe, da bi nadaljeval kariero.

Celoten intervju z Aleksandrom Radosavljevićem si lahko preberete v sobotni številki časnika Ekipa SN!