© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
28.08.2015 21:57:52

Milanič in Stojanović nista, sta Nikolić ali Tumbaković?

vszi

Kdo bo na vijoličasti klopi nasledil Anteja Šimundžo, ostaja skrivnost. Skrbno varovana, Zlatko Zahović naj bi jo razkril po sobotni tekmi s Krko, po nekaterih informacijah morda v nedeljo. Športni direktor Maribora se pogovora o tej temi še naprej vztrajno izogiba, na takšna in drugačna namigovanja se niti po naključju ne odziva.

Tavanje v temi se nadaljuje. Informacij o tem, kdo bi utegnil sesti na vročo klop trinajstkratnih slovenskih prvakov, še vedno ni. Niti pod razno. Ljudski vrt ostaja glede tega hermetično zaprt, zidovi v klubskih pisarnah pod vzhodno tribuno nimajo ušes. Tako lahko še naprej le ugibamo, kaj naj bi se zgodilo, a vendarle je tudi nekaj dejstev – o tem, kdo prav gotovo ne bo prevzel vodenja mariborske ekipe.

OBRNIL SE JE PROTI NOVIM IZZIVOM
Takoj po odhodu Anteja Šimundže je na "prvo žogo" vlogo prvega favorita prevzel Slaviša Stojanović, toda s skoraj stoodstotno gotovostjo lahko zapišemo, da se 45-letni ljubljanski strokovnjak ne bo preselil v štajersko prestolnico. Ali sta bila z Zlatkom Zahovićem v zadnjih dneh morda v stiku, nismo izvedeli, zato pa nam je zelo zanesljiv vir prišepnil, da se je nekdanji selektor naše izbrane vrste že obrnil proti novim izzivom in bojda bi se lahko zgodilo, da se bo že v prihodnjih dneh vrnil v službo. A ne v Mariboru, kamor se (vsaj za zdaj) ne bo vrnil niti Darko Milanič, ki ima še vedno veljavno pogodbo z Leedsom, toda idila se je medtem menda končala. Massimo Cellino naj bi prenehal izplačevati, po opozorilih odvetnikov pa je bil bojda vendarle pripravljen na kompromisno rešitev, toda dogovora o sporazumni prekinitvi še vedno ni. In ni izključeno, da ga ne bo še nekaj časa, potemtakem bi zadnjo besedo imeli ustrezni organi Fife. Ob tem so nam posamezni viri prišepnili, da naj bi imel ZZ tudi nekaj pomislekov glede tega, ali morda za novo obdobje s primorskim strokovnjakom kljub vsemu ni prezgodaj ...

MENDA NI EDINI ZADRŽEK
Največja želja navijačev je bil Matjaž Kek, ampak seveda je nemudoma postalo jasno, da je to misija nemogoče. Ker ima pogodbo z Rijeko, zgodnje slovo od mednarodnega prizorišča na njegov status na Kvarnerju ni pretirano vplivalo, poleg tega je ekipa v zadnjem času ujela želeni ritem, navijači na novem stadionu na Rujevici so vnovič navdušeni. Uspešna zgodba se tako nadaljuje, poleg tega pa smo dobili zanimiv namig, da vse to naj ne bi bil edini zadržek nekdanjega selektorja slovenske reprezentance za vrnitev pod Kalvarijo ...
Da bi Zlatko Zahović v tem trenutku razmišljal o kakšnem drugem slovenskem trenerju, močno dvomimo. Mogoče o kakšnem s slovenskega prvoligaškega prizorišča, v mislih imamo kakopak Rodolfa Vanolija. Ni skrivnost, da športni direktor nadvse spoštuje delo in razmišljanja 52-letnega Italijana, ki pa bo nadaljeval svoje poslanstvo na Bonifiki. Kakršnihkoli stikov naj ne bi bilo, a kmalu se bodo na relaciji Maribor–Koper bržčas le zgodili. Zaradi Mirana Pavlina, ki naj bi ga le še malenkosti ločile od podpisa pogodbe in prevzema nalog športnega direktorja med kanarčki.

JURČIĆA PROJEKT ZANIMA
Ni jih malo, ki so prepričani o tem, da je najboljši reprezentančni strelec našel rešitev na Portugalskem, sami se bolj nagibamo k temu, da jo je na področju nekdanje skupne države. Tudi zaradi finančnih razlogov. Pri južnih sosedih je že nekaj časa najbolj izpostavljen Krunoslav Jurčić, ki je že trikrat sedel na klopi zagrebškega Dinama in ga dvakrat vodil v ligi prvakov. Vzel si je tudi največ časa za nastope v medijih. "Uradnega stika iz mariborskega kluba ni bilo, lahko pa povem, da me projekt v Mariboru zelo zanima," je v zadnjih dneh večkrat povedal Krunoslav Jurčić.
Če klica Zlatka Zahovića doslej ni bilo, bo pri tem tudi ostalo, vendar je hkrati zanimivo, da se je snovalec kadrovske politike v torek mudil v hrvaški prestolnici, toda v sredo se je tudi v Beogradu ...
Med srbskimi trenerji se je doslej največkrat omenjalo šele 36-letnega Marka Nikolića, ki je zvezdne trenutke doživljal na klopi Partizana, na kateri ga je marca letos nasledil Zoran Milinković, ki se mu s črno-belimi ni uspelo uvrstiti v ligo prvakov. BATE Borisov je bil močnejši, "Parni valjak" bo sezono nadaljeval v skupinskem delu lige Europa. Pred tem je Marko Nikolić vodil ekipi Vojvodine in Rada, bil je tudi selektor srbske mladinske reprezentance. Ker je trenutno brez kluba, bi se lotil vijoličastega izziva prav gotovo z veliko vnemo, prav tako ni nepomembno, da je navajen pritiska glede rezultata. Ne, ne bi bilo pretirano presenečenje, če bi ga ob koncu tedna videli v Mariboru.

PODPREDSEDNIK PARTIZANA?
Imena takšnih in drugačnih kandidatov bi kakopak še lahko naštevali, toda to kljub vsemu še vedno ne bi bilo zagotovilo, da bi zadeli trenerja, za katerega se je odločil Zlatko Zahović. Za zdaj ne vemo niti tega, ali se je odločil za mladega in ambicioznega trenerja ali je posegel po izkušenem strokovnjaku. V prvi skupini bi vsekakor prišel v poštev Veljko Paunović, ki je nedavno s srbsko U-20 reprezentanco na Novi Zelandiji osvojil naslov svetovnega prvaka, a pri 38-letih naj bi se raje lotil klubske kariere. Maribor bi bil lahko pravšnja odskočna deska. ampak ta scenarij naj se po naših informacijah ne bi uresničil.
Glede izkušenj pa nam pride na misel Ljubiša Tumbaković, ki se v zadnjih dveh letih sicer ni ukvarjal s trenerskim delom. Trenutno je podpredsednik Partizana, toda bolj kot ne naj bi bil to le na papirju, saj odnosi med vodilnimi možmi kluba bojda niso navdušujoči, pred tem je opravljal tudi naloge športnega direktorja. Naši srbski viri nam zagotavljajo, da bi privlačno vabilo za vrnitev na klop najbrž sprejel brez pretiranega obotavljanja. Gre za 62-letnega strokovnjaka, ki je v dveh obdobjih vodil črno-bele vsega skupaj devet let in osvojil ravno toliko lovorik, bil je tudi trener atenskega AEK-a, Al Nassra iz Savdske Arabije ter kitajskih ekip Shandong Luneng, Steel Azin in Wuhan Zall.
Morda je zgolj naključje, da so vsi omenjeni trenerji iz Srbije partizanovci ...