© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
26.08.2015 15:48:33

Rok Kronaveter: Maribor bo zame vedno Maribor

alesfevzer.com

Rok Kronaveter nadaljuje z odličnimi igrami v dresu ljubljanske Olimpije, za katero je doslej zabil že pet golov.

Na zadnjih dveh tekmah je Olimpija navdušila. Štajerska tekmeca sta bila proti zmajem brez moči, vijoličasti so v svojem hramu padli z 0:3, grofje so na največjem slovenskem stadionu doživeli pravi polom in izgubili s kar 0:6. Prvi junak zadnje zmage zeleno-belih je bil Rok Kronaveter, ki je bil v Ekipi SN že drugič v tej sezoni izbran za najboljšega nogometaša kroga.

Mariborčan, ki se je po petih letih igranja v tujini, kjer je bil član nemškega Energie Cottbusa, madžarskega Györa in romunskega Petrolula, vrnil v Slovenijo, je v prvih sedmih krogih zares zablestel. No, seveda če izvzamemo obračun z Domžalami, ko je nespametno prejel rdeči karton. Toda na preostalih šestih tekmah – v četrtem krogu zaradi prej omenjene izključitve proti Krškem ni smel igrati – je pokazal, da je novo vodstvo Olimpije zadelo v polno, ko se je odločilo, da nekdaj enega največjih slovenskih talentov vrne v rodno deželo.

Osemindvajsetletni nogometaš je namreč v tem trenutku skupaj z goriškim napadalcem Blessingom Elekejem s petimi zadetki celo prvi strelec lige, čeprav igra na položaju vezista. "Z začetkom pri novem klubu sem lahko več kot zadovoljen. Doseči pet golov na šestih tekmah je odlična statistika, še posebej za vezista," nam je na začetku pogovora dejal nogometaš, ki je ob petih zadetkih prispeval še asistenco. Nazadnje je Kronaveter zablestel v nedeljo, ko je zabil prva dva gola Celju, nato pa so goliado nadaljevali njegovi soigralci.

"Dosegli smo res visoko zmago, odigrali smo odlično in mislim, da bi lahko bila zmaga še višja, da bi lahko zabili še kakšen gol. Seveda pa moramo biti s tako visoko zmago več kot zadovoljni. Po treh točkah, ki smo jih dosegli v Mariboru, nam je uspelo tri točke dobiti proti še enemu tekmecu, ki nam v preteklosti ni ustrezal," je nedeljski dvoboj opisala zeleno-bela sedmica in priznala: "Zmaga v Mariboru je bila s psihološkega vidika zelo pomembna. Dala nam je prepotrebno samozavest, bili smo izjemno motivirani, na treningih smo odlično delali in komaj smo čakali, da znova stopimo na zelenico in odigramo novo tekmo. Mislim, da se je to videlo od prvega trenutka obračuna s Celjem."

NOVO VODSTVO PRINESLO STABILNOST
Ljubljančani so na zadnjih dveh tekmah dokazali, da debate o tem, da bi lahko v letošnji sezoni prekinili 20-letno sušo brez osvojene prvenstvene lovorike, niso iz trte izvite, z neverjetnim skupnim izidom 9:0 so premagali v prejšnji sezoni prvo in drugouvrščeno ekipo.

rok kronaveter 2 af
alesfevzer.com

"Pomembno je, da na teh dveh tekmah nismo dobili gola. To kaže na našo stabilnost. Seveda je odlično tudi, da smo uspeli doseči kar devet golov, to je fantastičen dosežek. A ne bi še govoril o naslovu prvaka, prezgodaj je še. Naš cilj ostaja uvrstitev v Evropo, če se bo ponudila priložnost za kaj več, pa jo bomo zagrabili. Kakovost in izkušnje imamo, in če bomo ohranili to stabilnost ter takšno formo do zimskega premora, potem lahko začnemo razmišljati tudi o osvojitvi naslova državnega prvaka," je iskreno odgovoril Kronaveter, ki je pohvalil delo tako vodstva kluba kot trenerja Marijana Pušnika: "Mislim, da je novo vodstvo v klub prineslo prepotrebno mirnost. Vse je urejeno, nogometaši lahko razmišljamo samo o nogometu. Glede iger na igrišču pa ne morem govoriti o tem, kako je bilo prej, ker me ni bilo v klubu, ampak glede na to, kar sem slišal od soigralcev, se mi zdi, da sta manjkala red in disciplina. V teh segmentih je viden velik napredek, veliko se posvečamo psihološkemu vidiku, do potankosti analiziramo nasprotnika in posledica vsega tega so naše dobre igre."

MISLIM, DA SE BODO POBRALI
Letošnja sezona je, kot smo že večkrat zapisali, zares zanimiva, nepredvidljiva. Zdi se, da so vijoličasti izgubili primat, da so se jim preostali klubi dodobra približali in da v tem trenutku nihče ne more z gotovostjo trditi, kdo se bo na koncu veselil naslova državnega prvaka. Čeprav je še prehitro govoriti o končnem zmagovalcu, se je Olimpija na začetku sezone vsekakor postavila v vlogo enega izmed glavnih favoritov. Kdo pa bodo njeni največji tekmeci?

"Še vedno ostaja največji tekmec Maribor. Ima zelo dobro ekipo, trenutno ima pač krizo. A mislim, da se bo uspel pobrati. Tudi Gorica je prikazala za zdaj odlično igro, tudi nje ne gre odpisati. Tukaj pa so še Domžalčani, ki lahko prav tako presenetijo," meni Kronaveter, ki nad kakovostjo lige ni presenečen: "Mislim, da je kakovost lige na približno enaki ravni, kot je bila, ko sem nazadnje igral v njej, zato nisem doživel nobenega presenečenja, ko sem se vrnil. Liga je kakovostna, igra se dober nogomet, menim pa, da se lahko še dvigne. Že letos. Prvenstvo je namreč nepredvidljivo, vsak lahko vsakogar premaga."

Da je prvenstvo zares zanimivo, tudi za množice, govorijo tudi podatki o gledanosti. Tako po televiziji kot na stadionu. V Stožicah se je na primer v nedeljo zbralo okrog štiri tisoč ljudi, kar je skoraj toliko, kot na prejšnjih treh tekmah skupaj. "Zelo smo zadovoljni z obiskom, Ljubljana se prebuja. Vidi se, da je zanimanje za nogomet zraslo. Ljudje nas ustavljajo na cesti, pozdravljajo, čestitajo, vrnili so se tudi navijači. Z njimi smo v vsakodnevnem stiku, spodbujajo nas na vsakem koraku, z njimi smo še močnejši," je povedal Mariborčan in pristavil: "Zdi se mi, da zanimanje za ligo raste iz dneva v dan. Verjetno tudi zaradi boljše medijske pokritosti, tekme se prenašajo po televiziji, ljudje lahko gledajo tudi studijski program, izvedo kakšne zanimive informacije. Videl sem podatek, da je derbi z Mariborom postavil rekord po gledanosti, kar je super."

KO PRIDE ŠTAJEREC V LJUBLJANO …
V teh dneh je Rok Kronaveter zagotovo eden najbolj priljubljenih Štajercev v prestolnici. Če ne Štajercev, pa vsaj Mariborčanov. Čeprav prihaja iz osovraženega mesta onstran Trojan, je uspel vezist zeleno-belih na svojo stran pridobiti večino navijačev Olimpije. Green Dragonsi so tako na primer v nedeljo celo skandirali njegovo ime …

rok kronaveter 3 af
alesfevzer.com

"Po igrah, ki sem jih prikazal, so me že nekako vzeli za svojega. Na začetku ni bilo tako, saj veste, kako je, ko pride Štajerec v Ljubljano. Vsi so skeptični. A uspel sem jih prepričati, da želim Olimpiji kljub temu, da sem Mariborčan, samo najboljše. In da na vsaki tekmi dajem od sebe sto odstotkov, vse za dobrobit zmajev," je odkrito priznal Kronaveter, ki se je na življenje v prestolnici že privadil: "Navadil sem se na Ljubljano, živim popolnoma običajno življenje. Najel sem si stanovanje, k meni se je preselila tudi družina, zato ni nobenih težav."

Za konec smo Mariborčana seveda morali povprašati, katero mesto je lepše, njegovo rojstno ali tisto, v katerem živi zdaj. "Maribor bo zame vedno Maribor," je dejal z nasmeškom, a hitro pristavil: "Je pa Ljubljana zelo lepo mesto. Veliko se dogaja, ogromno je znamenitosti, tudi za otroke je s številnimi parki odlično poskrbljeno, zato tudi o prestolnici vse najlepše."