© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
08.08.2015 08:11:36

Ekskluzivno Luka Zahović: Nisem odšel zaradi očeta

Drago Wernig - TAKA

Po vseh nedavnih dogodkih je bilo pravzaprav le vprašanje časa, kdaj bo postalo uradno, da je Luka Zahović zapustil Ljudski vrt in da bo kariero nadaljeval v dresu nizozemskega prvoligaša Heerenveena.

V preteklih dneh je bilo veliko napisanega in povedanega o tem, da bo Luka Zahović skoraj gotovo zapustil Ljudski vrt in se preselil na Nizozemsko, kjer bo okrepil Heerenveen. Nato je vse skupaj nekoliko potihnilo, v sredo pa se je zgodba začela razpletati. Najprej v strogi tajnosti, ki pa zgodaj zvečer to ni bila več. Ko je postalo jasno, da trening pod vodstvom Anteja Šimundže na pomožnem igrišču za vzhodno tribuno Ljudskega vrta poteka brez 19-letnega napadalca in da Zlatka Zahovića ves dan ni bilo v klubskih prostorih, ni bilo več nobenega dvoma o tem, da se nekaj dogaja. Kmalu je v javnost pricurljala informacija, da sta oče in sin Zahović odpotovala v deželo tulipanov ter da so se sredi popoldneva v Heerenveenu začela sklepna pogajanja o realizaciji prestopa.

Druga runda pogovorov je bila predvidena za naslednje jutro, bila pa je zelo kratka. Naši viri so nam že pred deseto uro razkrili, da je bil dogovor sklenjen in da dvomov o selitvi mladega slovenskega reprezentanta ni več, o čemer smo na naši spletni strani tudi prvi poročali, kmalu zatem pa so vse skupaj potrdili tudi na uradni spletni strani mariborskega prvoligaša. Kluba sta sklenila dogovor o triletni pogodbi z možnostjo podaljšanja sodelovanja za še dve sezoni, Luka Zahović pa je pogodbo podpisal včeraj po opravljenem zdravniškem pregledu in se tudi že predstavil v novem dresu. Uradnih podatkov o tem, koliko so morali Nizozemci odšteti za prihod obetavnega napadalca, ni, a šušlja se, da naj bi na klubski račun vijoličastih "sedlo" 700 tisoč evrov.

3zahovic
SC-Heerenveen.nl



VESEL SEM, DA SEM TUKAJ
"Občutki so odlični, vesel sem, da sem tukaj. Komaj čakam, da spoznam nove soigralce in ekipo," je za Ekipo SN povedal Luka Zahović, ki je prišel v klub, znan po tem, da veliko priložnosti namenja mladim igralcem. "Tudi sicer je na nizozemskem prvoligaškem prizorišču veliko mladih, igra se napadalen nogomet in to je bil gotovo eden od pomembnih razlogov, da sem se odločil za nov izziv. Nadvse sem zadovoljen, da sem prišel v Heerenveen," je pristavil mladi slovenski reprezentant, ki se bo preizkusil v modro-belem dresu z znamenitimi srčki, v katerem so med drugim igrali Ruud van Nistelrooy, Jon Dahl Tomasson, Georgios Samaras, Bonaventura Kalou, Klaas-Jan Huntelaar, Marcus Allback, Michael Bradley ...

HVALA NAVIJAČEM
Občutki ob selitvi v novo okolje so torej prijetni, kakšni pa so ob spoznanju, da je domovanje v Ljudskem vrtu preteklost? "Hja, seveda je nekaj grenkega priokusa, Maribor je vendarle moj klub. Vedno bom ostal Viola, ne glede na to, kaj se mi bo v življenju zgodilo. Zahvaljujem se navijačem, da so mi stali ob strani, in prepričan sem, da bodo ekipi tudi v prihodnje v veliko spodbudo ter da bo Maribor z njihovo pomočjo v tej sezoni osvojil naslednjega v nizu naslovov prvaka," je povedal Luka Zahović in dodal: "Za naslednji korak v svoji karieri sem se odločil sam in verjamem, da sem se odločil prav. V dresu Maribora sem seveda neizmerno užival, prav tako kot v igranju na slovenskem prvoligaškem prizorišču, toda zdaj začenjam novo obdobje."
Mnogi so prepričani, da je na odhod v precejšnji meri vplivalo breme priimka, s katerim se je moral spopadati pod Kalvarijo in nasploh na sončni strani Alp. Njegove igre so vsi ali večina hočeš nočeš vedno znova primerjali s slavnim očetom. Luka je sicer že pred časom poudaril, da s tem nima težav, da je osredotočen na svojo pot, a vse skupaj je bržčas vendarle občutil. "Ne, to ni vplivalo na mojo odločitev. Nikakor ne. To z mojim odhodom iz Maribora res nima nobene zveze," je pojasnil slovenski up.

1ZAHOVIC
SC-Heerenveen.nl


HEERENVEEN JE PRAVI KLUB ZA MLADE
V očetovem glasu navdušenja ni bilo zaznati. "Tu ni veselja. Šele potem je, ko malce zadihaš," se je odzval Zlatko Zahović. Kot oče, ki bo pogrešal sina, s katerim sta doslej skupaj preživljala ogromno časa: "Ampak vsak ima svojo pot in če imaš možnost izbirati, kako in kaj naprej, je to privilegij." Seveda nas je zanimalo njegovo mnenje o prestopu. "V njegovem primeru ne odločam jaz, ampak se je odločil on. Če dobiš takšno ponudbo, jo je težko zavrniti. Mislim, da se je odločil prav. Heerenveen odlično dela z mladimi in jim ponuja priložnost za igranje. Takšna je klubska strategija, ki se ne menja, saj je to edini način za preživetje. Sprejemajo jo tudi navijači, razumejo jo," je povedal Zlatko Zahović.

Seveda se tudi z njim nismo mogli izogniti debati o družinski vijoličasti vezi. Oziroma o tem, v kolikšni meri so bila morebitna takšna in drugačna namigovanja problem. "Jaz jih nisem imel in mislim, da jih tudi Luka nima. Mogoče jih je kdo imel, vsekakor pa bi se rad zahvalil mariborskemu občinstvu in tudi medijem, ker menim, da so ga sprejeli nadvse korektno. Popolnoma jasno je, da je bilo to zaradi velikih uspehov Maribora nekoliko lažje. Malce nizkotnejše strasti so prišle pri nekaterih ljudeh morda do izraza po izpadu z Astano, kar je bilo označeno za neuspeh, ampak takšna je pač človeška narava, takšno je življenje. Tako je povsod po svetu, nikogar zaradi ničesar ne obsojam," je sklenil Zlatko Zahović, ki se je sinoči vrnil v štajersko prestolnico, sinovo kariero pa bo poslej spremljal z razdalje.