© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
28.04.2015 19:48:33

Benjamin Verbič: Premišljenost, neporavnani računi in najlepši dan

twitter

Kot strela z jasnega je v nedeljo odjeknila novica, da prva violina celjskega prvoligaša Benjamin Verbič po koncu sezone zapušča Areno Petrol in se seli na sever Evrope.

Bili smo prvi, ki smo poročali, da se je drugi strelec in prvi asistent slovenske lige dogovoril z največjim klubom na Danskem, Københavnom, včeraj pa je bil posel tudi uradno sklenjen. Celjani bodo za svojega najboljšega nogometaša prejeli najvišjo odškodnino v zgodovini kluba – okrog milijon evrov –, hkrati pa so si zagotovili tudi odstotke pri naslednjem Verbičevem prestopu.

Posel med Štajerci in Danci bo brez dvoma zadovoljil vse vpletene. Trenutno tretjeuvrščena ekipa slovenske lige bo za slovenske razmere dobila zajetno odškodnino, še posebej ker je imel Verbič do izteka pogodbe le še leto dni, najtrofejnejši danski klub, ki bo v letošnji sezoni po vsej verjetnosti osvojil drugo mesto v ligi, bo od naslednjega tekmovalnega leta močnejši za izjemno nadarjenega nogometaša, ki zna prebiti vsako obrambo, Verbič – podpisal je štiriletno pogodbo –, ki je že pred časom prerasel celjski klub in celotno slovensko ligo, pa je izbral klub, v katerem bo lahko še naprej razvijal svoj talent in se dokončno izklesal v odličnega nogometaša. Nekakšno vmesno postajo pred še večjim, odmevnejšim klubom, če hočete.

Včerajšnji dan je bil za novopečenega slovenskega reprezentanta izjemno naporen, vstal je precej pred sončnim vzhodom in skupaj s športnim direktorjem Ambrožem Krajncem z brniškega letališča poletel v prestolnico Danske, kjer so ga pričakali uslužbenci Københavna. Pri svojem prihodnjem delodajalcu si je najprej ogledal klubske prostore, med drugim tudi impresiven stadion Telia Parken, sledili so zdravniški pregled, podpis pogodbe, novinarska konferenca in seveda slikanje v dresu novega kluba. Zvečer se je vrnil v domovino, kjer ga že danes čakajo obveznosti s Celjem. Kljub izjemno natrpanemu urniku si je nekaj minut ukradel tudi za nas in pred poletom v Slovenijo spregovoril o svojem sanjskem prestopu.

verbic
fck.dk

Najprej seveda čestitke za prestop. Povejte nam, kako je sploh prišlo do prestopa? 
Najlepša hvala. Šlo je za zelo premišljeno odločitev. Danci so me spremljali zelo dolgo, ogledali so si sedem ali osem mojih tekem, na koncu so bili zadovoljni s tem, kar so videli, in poslali ponudbo. 

Danska se v javnosti ni pojavljala kot morebitna prihodnja destinacija. Veliko več se je govorilo o Nizozemski, Belgiji. Kako to, da ste na koncu pristali na Danskem? 
Moj agent Amir Ružnić je vseskozi vedel, da me spremlja tudi København. Ob tej priložnosti se mu želim zahvaliti za vse, kar je storil zame. Z Danci je potoval po vsej Sloveniji, si skupaj z njimi ogledoval moje tekme in, kot rečeno, na koncu so bili zadovoljni z mojimi predstavami, zato so se odločili, da me odkupijo. 

Ste že od začetka vedeli za zanimanje Københavna ali je bilo to presenečenje? 
Priznam, da nisem vedel od začetka. Amir me je o njihovem zanimanju obvestil, ko je postalo že bolj resno, ko je kazalo, da se lahko iz tega kaj izcimi. Ko je prišlo do konkretne ponudbe, nisem bil presenečen, kajti vedel sem, da si me pri Københavnu želijo v svojih vrstah. Ko so s ponudbo potrkali na moja vrata, nisem okleval, ampak sem z veseljem podpisal. Ker vem, za kako velik klub gre, največji na Danskem, in ker vem, da lahko tam še napredujem. Seveda bi se rad zahvalil tudi Celju, ker je sprejelo ponudbo zame in me ni zadrževalo.

verbic 1 nkcelje
NK Celje

Pozimi ste bili malce jezni, ko vas takrat Celje ni spustilo v drug klub. Takrat se je veliko govorilo o zanimanju Legie, ki naj bi vašemu klubu poslala konkretno ponudbo. 
Ko imaš na mizi ponudbo uglednega kluba, ki pa jo klub ne sprejme, se seveda ne počutiš najboljše. Seveda si malce jezen. Ampak s Celjem smo se odkrito pogovorili in ugotovili, da je boljši čas za prestop poleti. Takrat se dogaja večina glavnih prestopov, takrat imaš več časa za prilagoditev na novo okolje, zato sem se odločil, da še pol leta ostanem na Areni Petrol. Mislim, da sem povlekel pravo potezo. 

Veliko časa se vas je povezovalo tudi s prestopom v Maribor, na koncu vas vijoličasti niso uspeli ujeti. 
Maribor je največji klub v Sloveniji in to, da so si me želeli videti v svojih vrstah, imam za veliko pohvalo. Vendar pa, z vsem spoštovanjem do vijoličastih, je bila moja glavna želja oditi v tujino. To mi je na koncu tudi uspelo, je pa res, da tudi če bi podpisal za Maribor, ne bi bilo slabo. Tudi s to možnostjo bi bil zadovoljen. 

Celjani bodo z vašo prodajo zaslužili milijonsko odškodnino, največjo v zgodovini kluba. Verjetno je lep občutek biti najdražji v zgodovini, toda ali zaradi tega čutite tudi kaj pritiska? 
Mislim, da je ta prestop prišel predvsem kot nagrada za dobro delo, ki sem ga opravljal. Ne, za zdaj še ne čutim nobenega pritiska, temveč predvsem zadovoljstvo ob sanjskem prestopu. Morda bodo pritiski malce večji, ko bom dejansko odšel na Dansko, za zdaj tega ni. Glede odškodnine pa me veseli, da bom za vedno zapisan v celjsko zgodovino. 

Rekli ste, da je prestop prišel kot nagrada za vaše delo. Verjetno je veliko k temu prispevalo tudi dejstvo, da ste drugi strelec in prvi asistent lige, da v klubu igrate zelo napadalno. Lahko bi rekli, da je prišel vaš prestop kot nagrada za dobro delo celotnega celjskega kolektiva. 
Res je, s tem se popolnoma strinjam. Na začetku sezone smo si za cilj zadali, da bomo igrali napadalen, kakovosten nogomet, da bomo zmeraj poskušali zabiti gol več od nasprotnika. Nismo se toliko ozirali na rezultate, temveč smo le želeli kazati všečne predstave. Za moj prestop gre zahvala tudi trenerju Simonu Rožmanu, ki je sestavil res odlično ekipo, nam zaupal in nam dovolil, da zaigramo tako napadalno. Upam in verjamem, da bo še kateri od mojih soigralcev v kratkem dobil priložnost igranja v tujini.

887-11-verbic ap
Arsen Perić

S prestopom v tujino so se vam vrata v reprezentanco odprla še bolj na široko. Čeprav vas je Srečko Katanec že vpoklical v izbrano vrsto in ste zanjo že debitirali, boste z igranjem za København verjetno še bolj opozorili nase in imeli še več možnosti za nadaljevanje igranja v dresu z državnim grbom. 
Seveda, vsekakor je lažje biti član reprezentance, če igraš v tujini. Mislim, da sem s prestopom v København stopil stopničko višje v svoji karieri, upam pa, da to ni najvišja. Prestop na Dansko vidim kot lepo odskočno desko, upam, da se bom v tem klubu dokazal, čez nekaj časa pa si tako kot vsi želim zaigrati še za močnejši klub. 

Za konec še nekaj besed o tem, kako je potekal vaš sanjski dan. 
To je brez dvoma najlepši dan v mojem življenju, počutim se fantastično, zelo sem vesel, da mi je uspel prestop. Vstal sem že ob 4. uri zjutraj, ob pol petih se mi je pridružil še športni direktor in odšla sva na letališče. Ko sem prispel v København, so me pričakali klubski uradniki, odšli smo si ogledat klubske prostore, stadion, ki je fantastičen, pogoji za delo so res vrhunski. Potem sta sledila zdravniški pregled in kosilo, nato sem spoznal trenerja, ki me je toplo pozdravil in mi dejal, da že komaj čaka, da me vidi igrati, sledili pa sta seveda še slikanje in druženje z novinarji. Prvi vtis, ki so ga name pustili Danci, je res odličen in komaj že čakam, da bom zaigral v novem klubu. Do takrat je še nekaj časa, medtem pa bodo moje misli usmerjene izključno na Celje, kjer imam še nekaj neporavnanih računov, ki jih želim poravnati pred odhodom. 

S tem verjetno mislite na pokal? 
Da, dvakrat sem že izgubil v finalu pokala, pravijo, da gre v tretje rado, in upam, da bomo tretjič srečnejši. Lepo bi se bilo od Celja posloviti z lovoriko.

verbic ap
Arsen Perić