© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
26.12.2015 15:43:16

Van Gaal na izhodnih vratih

Profimedia

Po današnjem novem porazu rdečih vragov se zanka okoli vratu Louisa van Gaala nezadržno zateguje. Njegov odhod z mesta trenerja Manchestra Uniteda je le še vprašanje časa.

V prvi tekmi 18. kroga angleške premier lige, tradicionalnega prvenstvenega kroga na Boxing Day - dan po Božiču, je Manchester United izgubil v gosteh pri Stoke Cityju z 2:0. Nogometaša, ki sta bržkone zabila zadnji žebelj v krsto nizozemskega stratega Louisa van Gaala, sta fanta po očetu Srba. Prvi zadetek za Stoke je dosgel po mami Katalonec Bojan Krkić, drugega pa po mami Avstrijec Marko Arnautović.

Za van Gaala neprijetna zgodba se je odvila že v prvem polčasu, v katerem je Nizozemec na klopi pustil Wayna Rooneyja, ki je z le dvema zadetkoma v letošnji sezoni premier lige brez dvoma eden od krivcev za slabe igre rdečih vragov. Ti so uspeli v manj štirih mesecih in pol izpasti iz lige prvakov in iz ligaškega pokala, v domačem prvenstvu so si priigrali kar zajeten zaostanek, v zadnjih 14 tekmah v vseh tekmovanjih so dosegli le tri zmage, v zadnjih sedmih tekmah so brez polnega izkupička, trenutno pa so v seriji štirih zaporednih porazov.

van gaal the sun

THE SUN: ŽAL NAM JE
Že pred tekmo v Stoku je bil van Gaal ostro kritiziran v otoških medijih, niti za trenutek se ni mogel izogniti plazu neprijetnih opazk in tudi neposrednih vprašanj na tiskovnih konferencah. Tako je eno kratko malo zapustil, ne da bi odgovarjal na vprašanja o svoji usodi. Od tabloida Sun je zaradi domnevnega nekorektnega poročanja in stalnega napovedovanja njegove odstavitve zahteval javno opravičilo, rumeni časnik pa se je odzval v svojem slogu in na naslovnici z ogromnimi črkami zapisal: Žal nam je, spodaj pa pojasnil: Žal nam je, ker niste zmagali na zadnjih šestih tekmah. Žal nam je, ker ste iz prvega zdrseli na peto mesto. Žal nam je, ker ste izpadli iz lige prvakov. Žal nam je, ker dolgočasite navijače, da jim gre na jok. In žal nam je, ker ste porabili 250 milijonov funtov, da to počnete.

Pred današnjo tekmo je bilo jasno, da so van Gaalu šteti dnevi. Potem, ko je pred dnevi moral zapustiti klop Chelsea, gredo namigovanja močno v smer, da bo Nizozemca zamenjal prav Jose Mourinho. In duh Portugalca, ki se je naselil v slačilnico Manchestra Uniteda je še močneje zarezal v usodo van Gaala. Ta se je zvedal, da bosta prihajajoči dve tekmi, še zadnji v tem koledarskem letu - v gosteh pri Stoku in doma s Chelseajem - odločilni.

mourinho van gaal
Profimedia

ČE GA BO ZAMENJAL MOURINHO, BO TA DEBITIRAL S CHELSEAJEM
Po današnjem porazu je najverjetnejši scenarij, po katerem bo moral 64-letni nekdanji strateg Ajaxa, Barcelone, AZ-ja, Bayerna in nizozemske reprezentance zapustiti Old Trafford. In če bo na njegovo mesto res sedel Jose Mourinho, bo ta v novi vlogi debitiral ravno na tekmi z nekdaj svojim Chelseajem.

Da je takšen razplet res najverjetnejši, je danes namigoval tudi navijač na stadionu Britannia - nosil je masko Mourinha in v roki držal ogromen obrazec P45, ki ga na Otoku uporabljajo v primerih prekinitve delovnega razmerja. Datiran je bil na današnji dan, kaj pa bo v resnici prinesel preostanek današnjega dne, je vprašanje. Zapisi na družabnih omrežjih so že med tekmo množično odstavljali van Gaala, češ da kot trener Manchestra Uniteda ne bo dočakal nedeljskega jutra.

Manchester United je danes doživel peti poraz, Stoke je dosegel sedmo zmago. večina preostalih tekem bo ob 16. uri, ena ob 18.30 in ena ob 20.45.