© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
26.12.2015 08:41:45

Bogata ponudba pod angleškim drevescem

vszi

Ni več taka posebnost v svetu športa in po novem tudi ni več izrazita posebnost v svetu nogometa, toda praznični niz treh krogov, s katerimi angleško prvenstvo tradicionalno preide iz prve polovice v drugo, ostaja nekaj zelo posebnega.

V nekih drugih pogledih je letos to še toliko bolj, kajti elitna premier liga bo dan po božiču v praznični čas vstopila s številnimi nadvse zanimivimi (pozitivnimi in negativnimi) zgodbami ter z obetom kopice težko pričakovanih, zagotovljeno dramatičnih srečanj.

Tudi zelo mladi ljudje se zlahka spomnijo časov, ko smo z zgolj simboličnim poenostavljanjem športni navdušenci v božično-novoletnem času na voljo imeli le dve zadevi: novoletno skakalno turnejo na čelu z najbolj slovito tekmo na novega leta dan in angleški nogomet, ki je pogosto prav tako postregel s preizkušnjami 1. januarja. Nato so povsem novi časi spletne histerije in medijske globalnosti v to obdobje tlačili vse večje število dogodkov in tudi tukaj iskali tržne niše, tako da smo dobili pravcato poplavo, v kateri je tudi ta nekoč zelo miren čas postal zabrisan z drugimi tedni in meseci.

Pravega miru na tem svetu (oziroma vsaj v našem dojemanju tega sveta) ni več, v neusmiljeno hitrem življenju marsikaj izgublja vrednost in tradicija pomeni vse manj. Tako so si še pred leti nogometaši v Španiji privoščili enega najdaljših prazničnih premorov med vsemi in ga potegnili celo mimo dneva svetih treh kraljev, nato zadevo sprva precej skrajšali, letos pa bodo v veliki meri stopili na angleško pot in odigrali prvenstveni krog tako tik pred vstopom v novo leto kot takoj po njem. Kot rečeno, premier liga konkurenco dobiva tudi v tem, a vendar ohranja dovolj veliko oboževalcev, ki v nizu tekem med 26. decembrom in 2. (letos izjemoma 3.) januarjem še vedno vidi nekaj prav posebnega in ohranja njegovo malodane spomeniško vrednost.

Mesut Ozil
Reuters

Izjemna pozornost je zato tudi tokrat zagotovljena že sama po sebi, še toliko večja pa bo zaradi zelo posrečenega razporeda in nadvse zanimivega položaja številnih akterjev. K temu položaju se bomo seveda še vrnili, medtem ko na temo razporeda mislimo tako specifičen položaj praznikov kot ugoden žreb, ki je v povezavi z dogodki prvih 17. krogov poskrbel za natrpanost s tekmami najvišje mogoče privlačnosti. Kar zadeva prvo, smo letos sicer izgubili prvi januar, a izgubili smo ga ravno zato, ker so obračuni lepo razporejeni ob koncu tedna takoj po božiču in ob koncu tedna takoj po vstopu v novo leto ter z malce raztegnjenim delovnim krogom med njima. Kar zadeva drugo, pa ne bo manjkalo takih in drugačnih derbijev, ki bodo v veliki meri odločali o nadaljnji usodi senzacionalno uspešnih, presenetljivo neuspešnih in tistih nekje vmes.

TEŽKI PREIZKUŠNJI ZA LISIČJI NADREALIZEM 
Naj so prazniki ali najbolj običajni dnevi v letu, vse se začne in konča z vodilno ekipo. Ta bi bila verjetno v središču pozornosti v vsakem primeru in je še toliko bolj, ker gre seveda za vse prej kot običajno vodilno ekipo. Pravzaprav gre, kot neprestano poudarjamo že vse te dni, za najbolj neobičajno moštvo na prvem mestu v zgodovini angleškega klubskega nogometa, kar vsemu skupaj daje dodatne razsežnosti in zaradi česar je na vrhu seznama ustaljenih tem povsem nova z imenom Leicester City.

Temu so praktično vsi prerokovali, da z navdušujočo podobo ne bo dočakal septembra, nato da ne bo videl oktobra, nato da nima nobenih možnosti za november, nato da ga bo pobralo pred decembrom in nato da bo popustil pred praznično norišnico. Ne samo da so lisice kljubovale vsem, v pričakovanju treh božično-novoletnih krogov je njihova podoba še bolj navdušujoča kot kadarkoli pred tem, njihov položaj na lestvici pa bolj utrjen in nadrealistično šokanten. Ob dveh točkah prednosti pred Arsenalom je še bolj navdušujoč, hkrati senzacionalen in počasi tudi vse bolj pomemben naskok pred drugimi tekmeci, ki Leicestru celo že daje nekaj omembe vrednih možnosti v boju za uvrstitev v ligo prvakov.

manchester city aguero
Reuters

Pred za mnoge prvim favoritom te sezone Manchester Cityjem beži šest točk, pred njegovim mestnim tekmecem Unitedom in mesto višje uvrščenim Tottenhamom pa kar devet. Leicester je resnično fenomen vseh fenomenov, ga pa čaka izjemno naporno branjenje vodstva (in po možnosti tudi prednosti) v obdobju med božičem in novim letom. Preden si bo 2. januarja lahko vsaj malce oddahnil (če je to sploh mogoče) na srečanju z Bournemouthom, bo najprej gostoval na Anfieldu pri Liverpoolu in nato gostil ravno omenjeni Manchester City.

Dodatne besede so odveč, šlo bo za dva izrazita vrhunca sporedov, oba nasprotnika pa v znamenito obdobje vstopata po nerazumljivem padcu forme in s temu primernimi težavami. Težavami, zaradi katerih je na eni strani pritisk na trenerja Cityja Manuela Pellegrinija spet izrazito narasel, medtem ko trener Liverpoola Jürgen Klopp kar naenkrat spet ni videti kot kak čudodelnik.

NEUGODEN IN NEPRIJETEN POLOŽAJ 
Na ne tako davni točki je Nemec dejansko deloval tako. Potem ko je potreboval nekaj tekem za iskanje pravih mehanizmov, je hitro našel pravi ritem, začel nizati zmage in se spravil v položaj, v katerem je rdečim iz mesta Beatlov resnično kazalo izjemno dobro. Celo tako dobro, da so jih številni opazovalci dogajanja že začeli uvrščati med kandidate za najvišja mesta in jim v tej čudni sezoni prerokovati zavidanja vredne možnosti. Zdelo se je (in v marsikaterem pogledu je bilo res tako), da je Liverpool le še zmago ali največ dve oddaljen celo od popolne vključitve v boj za naslov, nato pa se je preprosto ustavilo.

Nemanja Matić Harry Kane Tottenham Chelsea
Reuters

Zakaj? Težko je reči, a zares se je povsem ustavilo in na zadnjih tekmah rdeči niso bili sposobni premagati niti mrtve krave oziroma so bili proti njej zmožni celo izgubiti. Vnovičen padec po lestvici je prišel kot logična posledica, dober teden, ki sledi, pa je verjetno zadnja priložnost za vnovičen zasuk in za rešitev sezone vsaj z uvrstitvijo v ligo prvakov. Na drugi strani pa Manchester City zgolj s tem nikakor ne bi bil zadovoljen, kajti vložki in pričakovanja so pri sinje modrih še toliko večji. Pravzaprav bi bil sprejemljiv zgolj naslov, a v tem pogledu trenutno kaže slabo, kajti ekipa s stadiona Etihad se v obdobje norišnice podaja s tremi porazi na zadnjih petih tekmah.

Seveda vključno s porazom na ponedeljkovem velikem derbiju z Arsenalom, ki je zelo jasno razkril vse pomanjkljivosti enega najdražjih moštev na svetu. Z izjemo zadnjih minut, v katerih je topničarje zagrabila panika, je bil City tako zelo podrejen in nebogljen, da je bil pogled nanj boleč, kar je za moštvo s takim potencialom preprosto nesprejemljivo. Kritike so zato zelo glasne, ponovno so se pojavili pozivi k trenerski menjavi, o slednji pa je zelo težko govoriti, ker ne poznamo zelo pomembnega, celo ključnega odgovora. Namreč odgovora na vprašanje, ali se je City res dogovoril za sodelovanje s Pepom Guardiolo, ki bi seveda prišel šele poleti, kar pa bi sinje modre pred preostankom aktualne sezone postavljalo v nadvse neugoden in neprijeten položaj.

OD DERBIJA POTOPLJENIH DO NAJBOLJ MIRNIH 
City bo svoje praznike danes začel na domačem srečanju s Sunderlandom in bo po obračunu z veliko senzacijo nato igral s še enim velikim presenečenjem Watfordom. Če v pričakovanju teh tekem predstavlja razočaranje, pa je to vendarle manjše od razočaranja, ki ga predstavlja njegov mestni tekmec, in v nekem povsem drugem svetu v primerjavi z razočaranjem na stadionu Stamford Bridge. Manchester United je resda zgolj tri točke slabši od Cityja, toda njegova podoba je še neprimerno slabša, obeti prav tako, da o stanju duha pri navijačih sploh ne govorimo.

van gaal
vszi

Se pa zdi manj zapleten oziroma precej bolj čist položaj, kar zadeva manevrski prostor za kadrovsko ukrepanje. Čeprav obstaja nekaj odstotkov možnosti, da bi se Guardiola preselil na to stran Manchestra, se zdi skoraj zanemarljiva in večina meni, da ima vodstvo kluba povsem proste roke pri morebitni odstavitvi Louisa van Gaala. Morebitni, in kot pravijo mnogi, zelo verjetni že ob prvi naslednji napaki, kaj šele ob dveh zaporednih. Rdeči vragi bodo danes kmalu po poldnevu odprli praznični ples, odprli pa ga bodo na zelo neugodnem gostovanju v Stoku. Gre za eno najbolj neprijaznih igrišč v premier ligi, takoj za tem pa bo United gostil v še precej globljo krizo zabredli Chelsea.

Bi bilo mogoče, da bi vodstvo kluba z Old Trafforda do 28. decembra odpustilo van Gaala, imenovalo zelo resnega kandidata za njegovega naslednika Joseja Mourinha in bi se tako Portugalec ekspresno pomeril s »svojim« Chelseajem, s čigar klopi so ga odpustili pred le nekaj dnevi? Teoretično bi bilo izvedljivo in bi seveda neskončno začinilo dogajanje, toda vendarle je malo verjetno, da bi stvari stekle tako hitro in da bi stekle ravno v tej smeri. Ta element bo torej po vsej verjetnosti manjkal, zagotovo pa bo šlo za eno od prelomnih tekem obdobja, na kateri bodo Londončani skušali stopiti na neko novo pot, medtem ko bodo vragi lovili bržkone zadnji vlak v boju za vrh.

Predvsem v lovu na Arsenal, o katerem je bilo v zadnjih dneh ogromno govora in ki smo ga pustili za konec. Morda krivično, a zagotovo nima nič proti, kajti v teh zgodbah mu v vseh pogledih kaže najbolje in tako dviguje najmanj prahu. Je vodilni med realnimi kandidati za naslov, njegova podoba je najbolj prepričljiva, njegov praznični razpored pa je nadvse ugoden.

18. krog premier lige:
13:45
Stoke - Manchester United
16:00
Aston Villa - West Ham
Bournemouth - Crystal Palace
Chelsea - Watford
Liverpool - Leicester
Manchester City - Sunderland
Swansea - West Brom
Tottenham - Norwich
18:30
Newcastle - Everton
20:45
Southampton - Arsenal