© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.12.2015 11:02:37

Blatter: Zaslišanje kot inkvizicija

Reuters

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze bo v začetku prihodnjega tedna po napovedih predstavila sklepne ugotovitve v preiskavi, ali sta prva moža svetovnega in evropskega nogometa Sepp Blatter in Michel Platini s spornim denarnim tokom prekršila pravila. Blatter je sicer etično komisijo označil za inkvizicijo.

Devetinsedemdesetletni Sepp Blatter je v začetku tedna vsem 209 članicam Fife poslal pismo, v katerem je zanikal nepravilnosti ter zatrdil, da je nedolžen. Etično komisijo pa na podlagi zasliševalskih metod in postopkov primerjal z zloglasno špansko inkvizicijo.

Blatterja je Fifina etična komisija oktobra suspendirala za 90 dni zaradi sumljivega izplačila dveh milijonov švicarskih frankov v letu 2011 devetnajst let mlajšemu zdajšnjemu predsedniku Uefe Michelu Platiniju, ki je prav tako suspendiran.

Milijonsko plačilo je sprožilo pomisleke, ker zanj ne obstaja nikakršna dokumentacija. Vzbudil se je sum, da bi lahko šlo za zakulisno trgovanje z glasovi. Denar je bil Platiniju izplačan na podlagi ustnega dogovora med obema, kot sta oba zatrdila, za Platinijevo delo, ki ga je opravil, ko je bil še Blatterjev svetovalec.

KONČNA ODLOČITEV 21. DECEMBRA
Takšen zagovor bosta najverjetneje predstavila članom etične komisije pod vodstvom Hans-Joachima Eckerta. Ali bosta komisijo prepričala v svojo nedolžnost, da s tem dejanjem nista bila v navzkrižju interesov, bo znano že 21. decembra, ko bo predvidoma znana končna odločitev.

Platini je sicer v večjih škripcih kot Blatter, saj se želi na februarskih volitvah potegovati za mesto Blatterjevega naslednika na položaju prvega moža svetovnega nogometa. Blatter pa se je odločil, da se bo po skoraj 18 letih poslovil z mesta predsednika Fife.

MEDTEM V ZDA ...
Ločeno od dogajanj in preiskave spornih ravnanj Blatterja in Platinija onstran velike luže poteka obširna kriminalistična preiskava največjega korupcijskega škandala v zgodovini svetovnega nogometa, ki so jo sprožili ameriški pravosodni organi.

V New Yorku potekajo zaslišanja osumljencev z vseh koncev sveta, ki so kot visoki uradniki sodelovali s svetovno nogometno organizacijo, pri tem pa naj bi se na nezakonit način denarno okoristili z različnimi zelo donosnimi posli z nogometnim trženjem ter prenosi tekem.

Med osumljenimi je tudi paragvajski poslovnež Juan Angel Napout, eden izmed podpredsednikov Fife ter začasni predsednik južnoameriške nogometne zveze Conmebol. Po izročitvi v ZDA je Napout, ki so ga aretirali v Zürichu v Švici, že stopil pred ameriške preiskovalce ter se izrekel za nedolžnega ob obtožbah o več milijonov dolarjev vredni korupciji, povezani s prodajo marketinških pravic za južnoameriške nogometne turnirje. Napout je po aretaciji odstopil z vseh funkcij ter je bil izključen iz nogometa.

Za nedolžnega se je pred zveznim sodiščem v Brooklynu izrekel tudi Rafael Callejas, v letih od 1990 do 1994 predsednik Hondurasa, ki ga, ko je bil še predsednik honduraške nogometne zveze ter član Fifine komisije za televizijo in marketing, bremenijo podobnih obtožb kot Napouta.

Oba sta sicer del skupine 16 aretiranih visokih nogometnih predstavnikov Fife, ki so jih obtožile ameriške oblasti. Ameriški preiskovalni urad je preiskavo sprva sprožil zaradi suma kupovanja glasov za dodelitev svetovnega prvenstva v nogometu leta 2018 in 2022 v Rusiji in Katarju. A se je kasneje preiskava razširila dejansko na celotno poslovanje Fife v zadnjih dveh desetletjih, saj so sporni transferji denarja potekali prek ameriških bank.