© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
16.12.2015 08:44:23

Igral v bundesligi, zaradi terorizma ga hočejo ZDA!

V četrtek bodo dokončno odločali o tem, ali bo Belgija izročila Združeni državam obsojenega terorista, ki mu tam grozi dosmrtna kazen. Nič takega, če ne bi šlo za nekdanjega profesionalnega nogometaša.

Nizar Trabelsi se je v devetdesetih letih pojavil kot tunizijski talent v vrstah Standarda iz Liegea, njegove predstave v zvezni vrsti pa so bile tako dobre, da ga je v svoje vrste pripeljala takrat kar močna Fortuna iz Düsseldorfa, članica elitne nemške bundeslige. Zdelo se je, da je lagodno življenje zagotovljeno, toda stvari so se obrnile povsem drugače. 

Nekaj težav s poškodbami, predvsem pa veliko neumnosti okrog opojnih substanc in pijače so Tunizijca oddaljili od nogometa na najvišji ravni, nato pa so ga kot posojenega igralca v nižji ligi ulovili še pri jemanju dopinga. Nekoč obetavne igralske kariere je bilo konec, nogometaš, ki je že prej kazal znake ekstremizma, pa se je nato odločil za povsem drugačno kariero.

Kot nadarjen terorist se je prebil vse do Afganistana in v neposredno bližino Osame bin Ladna, tako da so mu sčasoma zaupali eno od vodilnih vlog pri načrtovanju na ameriške cilje v Belgiji in Franciji. A leta 2001 so ga pri tem prijeli, leta 2003 obsodili, od tedaj pa bije sodno bitko okrog tega, ali ga bo Belgija izročila ZDA, kjer mu grozi še precej hujša kazen.

Sodišče na eni stopnji je izročitev dodelilo, na drugi stopnji preklicalo, na tretji dodelilo, na ravni človekovih pravic zavrnilo. V četrtek, 17. decembra, pa bo padla dokončna odločitev. Dokončno bo znano, ali bo nekdanji nogometaš iz bundeslige moral na drugo stran velike luže in s tem po vsej verjetnosti tudi za rešetke za še precej daljši čas.