© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
09.09.2015 18:58:30

Divje poletje agenta vseh agentov: Vse skrivnosti prijatelja magnatov

Profimedia

Jorge Mendes je bil na eni od nedavnih medijskih lestvic celo postavljen na položaj najbolj vplivnega posameznika v nogometnem svetu. Zagotovo nekoliko pretirano, a vendar je šlo za dodaten dokaz neizpodbitnega dejstva.

Namreč da gre za človeka, ki je že davno izrazito prestopil okvirje osnovnega poklica nogometnega zastopnika in posebej v zadnjem času postal neprimerno več od tega. Pri čemer so nekatere Portugalčeve poteze in povezave tako zanimive, da jemljejo dih.

Nogometni agent v Sloveniji na področju prepoznavnosti in vpliva verjetno ne more priti dlje, kot je v zadnjih letih uspelo zastopniku nekaterih najbolj vročih igralcev s sončne strani Alp Amirju Ružniću. V nogometnih krogih je nekdanji igralec več kot zgolj prepoznaven, s čimer je tako po tem kot po nekaterih drugih kriterijih prišel do točke, do katere pride večina njegovih kolegov v drugih državah.

Predvsem po zaslugi kontroverznih zvezdnikov, ki zelo rada dvigujeta prah in menjata klube, je šel precej dlje na Nizozemskem rojeni sin italijanskih staršev Mino Raiola. Toda kljub Zlatanu Ibahimoviću in Mariu Balotelliju je tudi nekdanji picopek, ki se je v tem poslu znašel povsem po naključju, zelo daleč od edine globalno prepoznavne ikone zastopniškega poklica.

Od človeka, čigar zvezdništvo je na rodnem Portugalskem primerljivo s statusom nogometašev ter pop glasbenikov in ki je po svetu postal sinonim za nogometne posle največjih razsežnosti. Od človeka, ki je med drugim znan kot najboljši prijatelj Cristiana Ronalda in zaupnik Joseja Mourinha, vse bolj javno izpostavljena pa so tudi njegova kompleksna (in včasih težko razložljiva) sodelovanja z najbolj vplivnimi funkcionarji.

Jorge Mendes je pri 49 letih spletel velikansko mrežo zastopništev in bolj ali manj transparentnih operacij, s katerimi vsako leto obrne na stotine milijonov evrov in s katerimi je (med drugim) precej bogatejši tudi od svojih najbolj znanih strank. Tudi v njegovem primeru pa se je začelo bolj kot ne po naključju.

PRVI VAROVANEC IN ODSOTNOST NAKLJUČIJ
Kot mladenič je želel postati nogometaš, v pričakovanju zanimanja klubov pa si je kruh služil s prodajanjem sladkarij in spominkov turistom na obali v bližini Lizbone. Zanimanja ekip ni bilo, spominki niso bili donosni, sladkarije še manj in podjetni Jorge se je počasi preusmeril v gostinstvo. A na pragu 30. rojstnega dneva ni prišel posebej daleč, predvsem pa še vedno ni bilo ne duha ne sluha o današnjem bogastvu in o današnji slavi.

Kdo ve, morda ju tudi nikoli ne bi bilo, če Mendes po nekem povsem novem kanalu ne bi prijateljeval s tedanjim vratarjem portugalskega prvoligaša Vitorie Nunom Espiritom Santom in če po nekem tretjem kanalu ne bi dobil priložnosti posredovati pri njegovem prestopu v španski Deportivo. Bilo je poletje leta 1996, klub iz Guimaraesa je, takole mimogrede, takrat zapustil tudi Zlatko Zahović, s poslom med Vitorio in Deportivom pa se je začela kariera, s katero se ne more primerjati nobena druga v tem poklicu. Kje je Espirito Santo danes?

Verjetno vam je njegovo ime znano, in če vam je, imate za to seveda dober razlog. Še vedno je Mendesev varovanec in kot tak je preteklo poletje postal trener Valencie. Pač nekega naključnega kluba, h kateremu je prestopil po tem, ko se je izkazal kot trener Rio Aveja? Ah, kakšno naključje neki. Ko gre za Mendesa, je naključij zelo malo. Gre za izjemno sposobnega človeka, ki je v poldrugem desetletju skokovitega vzpona pogosto hodil po robu in znal bolje kot kdorkoli izkoristiti zakonske luknje poklica, ki so ga natančno definirali šele v zadnjih letih.

S tem pa si je v edinstvenem slogu pridobil številne nadzemne in verjetno še številčnejše podtalne povezave, zaradi katerih mu danes ni para. Zakaj Valencia ni naključje? Preprosto zato, ker so po prihodu singapurskega poslovneža na čelo kluba netopirji malodane čez noč postali eden najboljših Jorgejevih partnerjev in danes zaposlujejo kar osem (da, osem!) njegovih varovancev.

Bilo jih je devet, toda tik pred koncem prestopnega roka sta tako Lim kot Mendes bogato zaslužila s prodajo argentinskega branilca Nicolasa Otamendija Manchester Cityju. Prav tesne povezave z novodobnimi magnati, ki so rasli v istem obdobju kot Mendes, je najtežje pojasniti, hkrati pa so najbolj neverjetne in so portugalskemu superagentu prinesle (ter mu še vedno prinašajo) največ.

ŠTIRIPERESNA DETELJICA BREZ PRIMERE 
Mnogi so prepričani, da je do teh povezav prišlo zaradi drznega špekuliranja na področju zdaj prepovedanega lastništva tretjih oseb, nekateri celo trdijo, da lahko to dokažejo, toda saj veste, kako je s temi stvarmi. Kakorkoli že, Mendes že dolgo časa odlično sodeluje s predsednikom Reala Florentinom Perezom; bil je agent simbola njegovega vzpona Luisa Figa, je agent simbola njegove vrnitve na mesto prvega moža kraljevega kluba Cristiana Ronalda, posredoval pa je tudi pri poslih s Jamesom Rodriguezom, Angelom Di Mario, Pepejem, Fabiem Coentrãom in še nekaterimi.

V vsaj tako dobrih odnosih je z lastnikom Chelseaja Romanom Abramovičem, ki je taistega Mourinha angažiral že dvakrat in ki je v zadnjih letih dajal kruh kar nekaj Mendesovim nogometašem; trenutno v prvi vrsti Diegu Costi in Radamelu Falcau. Pri čemer slednji v Londonu igra kot posojen nogometaš Monaca, kar pa ponovno ni nobeno naključje, tako kot ni bilo naključje za mnoge šokanten Kolumbijčev prestop iz Atletica v kneževino.

Mendes je namreč po svojih skrivnostnih kanalih omrežil tudi ruskega magnata na čelu Monaca Dimitrija Ribolovljeva, in če sploh ne štejemo Falcaa, ima Portugalec tako kot na Mestalli tudi v kneževini osem (da, osem!) svojih varovancev. Pri čemer moramo skorajda ponoviti poved s konca prejšnjega odstavka. Bilo jih je devet, toda tik pred koncem prestopnega roka sta tako Ribolovljev kot Mendes bogato zaslužila s šokantno donosno prodajo francoskega najstnika Anthonyja Martiala Manchester Unitedu.

Z njo je v zadnjem poletju, v katerem je bilo treba počistiti vse sledi lastništva tretjih oseb ter podobne sive nogometne ekonomije in v katerem so se glavne vezi zastopnika vseh zastopnikov še utrdile (ponovno ne naključno), Jorge obrnil okroglih 400 milijonov evrov. Je pa v dneh po spektakularni poroki, ki je bila portugalski družabni dogodek leta in za katero mu je Ronaldo podaril otok, nameraval iti še malce višje. A k enemu od velikih prijateljev Perezu ni uspel spraviti še enega zvezdniškega varovanca, vratarja Manchester Uniteda Davida de Gee. Verjetno izjema, ki potrjuje pravilo, ali pa dokaz, da se tudi njemu naključje vendarle lahko zgodi. Razen če … ah, pustimo to.