© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
08.05.2015 17:10:35

Trener prvaka brez nagrade trener meseca

Grega Wernig

Do konca najmočnejšega angleškega prvenstva so ostali še trije krogi, že zdaj pa je jasno, da se bo naslova prvaka veselil Chelsea, ki ima na vrhu lestvice 13 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Manchester Cityjem.

V premier ligi je v navadi, da vsak mesec izberejo najboljšega trenerja za to obdobje. In tokrat se bo drugič v zgodovini tekmovanja zgodilo, da trener prvaka ne bo deležen te nagrade.

Jose Mourinho namreč v celotni sezoni niti enkrat ni bil izglasovan za trenerja meseca. Res je, da je že večkrat govoril o tem, da ga odgovorni v ligi ne marajo, da jim predstavlja trn v peti, prav tako so ga mnogi že večkrat obtožili, da s svojo taktiko "ubija" nogomet. Pri tem mu prav nič ne pomaga podatek, da je Chelsea s 69 doseženimi zadetki v 35 tekmah drugo najučinkovitejše moštvo lige (prvi je Manchester City s 71 zadetki).

Mourinho je pred časom že dejal, da mu je vseeno, če ne dobi omenjene nagrade, saj je njemu pomembno le to, da njegova ekipa zmaguje.

V glasovanju za trenerja meseca sodeluje približno štirideset ljudi, med katerimi so nekdanji nogometaši, predstavniki trenerske organizacije, zveze, lige in nogometni poročevalci. Zmagovalec je seveda tisti izmed dvajsetih premierligaških strategov, ki prejme največ glasov.

Portugalec se v tej sezoni torej ne bo veselil te nagrade. Kot smo omenili zgoraj, se bo drugič v zgodovini premier lige zgodilo, da trener prvaka niti enkrat ni bil izbran za trenerja meseca.

Verjetno vas zanima, kdo je bil prvi, ki se mu je to zgodilo, in kdaj je to bilo. Prvič se je podobna stvar zgodila pred devetimi leti, v sezoni 2005/06. Zanimivo je, da je bil tudi takrat prvak Chelsea, in da, uganili ste, tudi tisto sezono je na klopi modrih sedel nihče drug kot Jose Mourinho.

Mogoče ima trener Chelseaja celo prav, ko trdi, da ga v Angliji ne marajo, vendar pa je tudi res, da je v štirih sezonah v premier ligi do omenjene nagrade prišel trikrat.

Dodamo lahko še to, da sta bila Alex Ferguson in Arsene Wenger v šampionski sezoni enkrat blizu temu, da bi ostala brez nagrade trener meseca, vendar sta jo oba (Francoz v sezoni 2001/02, Anglež v sezoni 2002/03) nato prejela meseca aprila. Mourinhu to ni uspelo.