© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
24.02.2015 22:01:10

Henry povedal, kdo je njegov favorit (video)

Reuters

Thierry Henry je bil izjemen napadalec, ki je svoja najboljša leta pustil v Arsenalu, za katerega je igral med letoma 1999 in 2007.

Leta 2012 se je vanj sicer še vrnil za slaba dva meseca, sicer je bil po londonski zgodbi še tri leta član Barcelone (2007-2010) ter še leto in pol več New Yorka. Pred dvema mesecema pa se je 37-letnik odločil končati športno pot

Odločil se je, da se bo preizkusil v vlogi strokovnega sodelavca pri Sky Sportsu, za prihodnost pa ima v načrtu še nekaj povsem drugega. O tem je med drugim govoril tudi, ko je bil gost Fifa TV. Zelo zanimivo pa je bilo tudi to, ko je odgovarjal na vprašanja v zvezi z mundialom v Braziliji in tudi o tem, kdo je po njegovem mnenju v tem trenutku najboljši nogometaš na svetu. 

thierry henry

Najprej se je dotaknil reprezentance Nemčije, ki je pred sedmimi meseci v največji južnoameriški državi zasedla svetovni prestol. Spomnil se je svojih začetkov s francosko izbrano vrsto, s katero je na začetku dosegal uspehe, potem pa je prišlo tisto bolj neprijetno, črno obdobje.

Pri Nemcih je bilo ravno obratno. "Ta generacija je najprej izgubila finale na SP leta 2002, na domačem mundialu štiri leta pozneje je bila tretja, leta 2010 bila še enkrat tretja, lani pa je bilo njeno trpljenje poplačano," je povedal Henry, in dodal, da gre za generacijo, ki kljub težkim trenutkom ni nikoli obupala. "Ves čas je sledila visokim ciljem in jih na koncu zasluženo dosegla. Lahm, ki je v tej reprezentanci od začetka, si je to resnično zaslužil." 

Na vprašanje, kaj mu je na brazilskem mundialu še posebej padlo v oči, je spet izpostavil Nemca. Kot pravi, se je zgodilo marsikaj zanimivega, a je v ospredje vseeno postavil Manuela Neuerja, ki je vnesel neko novo dimenzijo na vratarskem mestu. "Spremembe so se začele z uvedbo pravila, da vratar ne sme prijeti nazaj podane žoge. Neuer pa je to še nadgradil in uvedel nov način vratarske igre. Odslej si bo vsak golman želel igrati tako kot Neuer, ki večkrat stoji daleč od svojih vrat."

V zadnjih letih je vselej v ospredju boj za najboljšega nogometaša na svetu, v katerem se ljubitelji najpomembnejše postranske stvari praviloma odločajo med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom.

henry re
Reuters

Zato je zelo zanimivo slišati tudi, kaj na to temo pravi nekoč odličen napadalec. "Igral sem skupaj z Leom in tu imate moj odgovor. Izjemno spoštujem Cristiana, ki mu uspeva že nekaj let zapored igrati na tako visoki ravni. Ena stvar je, ko imaš dobro sezono in potem čez štiri leta še eno. Povsem druga pesem je, ko si izjemen nekaj let zapored. Seveda se ljudje teh stvari zavedajo, ampak vseeno ne poznajo resnične vrednosti tega, kar počneta Messi in Ronaldo. V prihodnosti se bodo še čudili tej izjemni sposobnosti, da toliko časa neprestano dosegaš veliko zadetkov in se hkrati spopadaš z ogromnim pritiskom. Zato občudujem Ronalda, ampak igral sem z Messijem in z njim doživel nekaj neverjetnih trenutkov. Skupaj sva izgubljala in zmagovala, zato bom izbral Lea." 

Za konec je odgovoril še na vprašanje o svoji prihodnosti in o tem, ali se vidi v trenerskem poslu. "Seveda. Zdaj je čas, ko se stvari razvijajo v tej smeri, pridobitev licence in učenje. Ena stvar je obvladati nogomet, povsem druga pa to znanje predajati naprej in krotiti ego igralcev. Osredotočen sem na pridobitev diplome in učenje. V prihodnosti pa bi bilo lepo, če bi dobil priložnost za opravljanje trenerskega dela."