© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/nu
STA/nu
09.02.2015 20:57:39

Kvartet v boj za predsednika Fife

Volilna komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je za mesto predsednika krovne svetovne nogometne organizacije na volitvah, ki bodo 29. maja, potrdila štiri kandidature.

Ob 78-letnem Seppu Blatterju se bodo za funkcijo predsednika potegovali še Luis Figo, Michael van Praag in Ali bin Al Hussein. Oseminsedemdesetletni Švicar, ki mu do živega niso prišli niti številni škandali, povezani z njegovim predsednikovanjem, je predsednik Fife od leta 1998, na tem mestu pa želi vztrajati še vsaj en mandat.

Blatter bo prvič soočen z zelo številčno opozicijo in izzivalci, ki imajo možnosti za uspeh. Protikandidati so 39-letni podpredsednik azijske zveze, podpredsednik Fife in jordanski princ Ali bin Al Hussein, prvi mož nizozemske zveze 67-letni Michael van Praag ter nekdanji portugalski reprezentant in najboljši nogometaš sveta 42-letni Luis Figo.

Fifina služba za odnose z javnostmi je v uradnem sporočilu potrdila, da so vse kandidature pravilne ter da je četverica prestala "preizkus integritete", kar pomeni, da se lahko tudi uradno spusti v volilni boj za predsednika. Zmagovalec bitke bo tisti kandidat, ki bo prepričal večino od skupno 205 članic svetovne nogometne organizacije.

Doslej je štirikrat večino prepričal Blatter, ki bo tudi za peti zaporedni mandat najmočnejši kandidat z največjimi možnostmi za izvolitev. Švicar, ki bo 10. marca dopolnil 79 let, se bo tokrat soočil z najmočnejšo opozicijo doslej, tvorijo jo zlasti evropske zveze, ki so prepričane, da je po korupcijskem škandalu, povezanem s kupovanjem glasov za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju, zapravil vse zaupanje ter ne bi smel več opravljati tako pomembne funkcije.

Vendar pa ima tudi Blatter svoje adute v obliki zelo močne in zanesljive ter neomajne podpore afriških in azijskih zvez.