© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
09.02.2015 20:11:39

Mame v vlogi varnostnic

vszi

V Braziliji imajo veliko težav z izgredi navijačev.

Odgovorni so se že večkrat spraševali, kako bi zajezili divjanje navijačev na tribunah, poskušali so marsikaj, a brezuspešno. Zdaj pa so do zelo zanimive zamisli prišli pri prvoligašu Sport Recifeju

Pri slednjem so angažirali trideset mam navijačev, ki so jih izurili za delo ob igrišču. Na sebi pa nosijo svetleče brezrokavnike, ki jih poznamo iz prometa oziroma take, ki jih nosijo varnostniki. Vendar s to razliko, da imajo na hrbtu napis "seguranca mae", kar bi v prostem prevodu lahko pomenilo "mame varnostnice". Mame navijačev so bile deležne enakega usposabljanja kot običajni varnostniki.

S tem so se odgovorni pri klubu spopadli z nasiljem na stadionu. Nova metoda pa je bila na preizkušnji že v nedeljo, ko je na stadionu Itaipava Arena v okviru prvenstva Pernambucano 1 gostoval Recifejev veliki tekmec Nautico. "Osnovna zamisel je bila osveščanje najbolj vročekrvnih navijačev. S tem pa bi na nek način tudi poskrbeli za več miru na stadionih," je povedal Aricio Fortes, podpredsednik oglaševalskega podjetja, ki je prišlo do zamisli z mamami v vlogi varnostnic. "Na koncu dneva se nihče noče pretepati pred mamo, še posebej ne pred svojo," je še dodal.

Nedeljski preizkus je bil uspešno opravljen, saj v prej omenjenem dvoboju, ki ga je Sport Recife dobil z 1:0, ni bil aretiran niti en navijač.