© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
09.02.2015 15:06:29

Robert Pevnik: Rad bi odprl vrata

Arsen Perić

Košarkarske trenerje Andreja Urlepa, Saša Filipovskega, Davida Dedka, Aleša Pipana, Gašperja Okorna, Toma Mahoriča in Zmaga Sagadina druži dejstvo, da so vsi svoje znanje med drugim razdajali tudi na Poljskem. V tej sezoni pa se jim je pridružil še Robert Pevnik, ki je postal prvi nogometni trener v tej državi.

Nekdanji nogometaš se je pred začetkom sezone preselil v Legionowo. Gre za mesto s približno 60 tisoč prebivalci, ki je dvajset kilometrov oddaljeno od Varšave, v njem pa domuje Legionovia. Klub, s katerim Pevnik uspešno krmari v tamkajšnjem tretjeligaškem tekmovanju. Pred tem je 45-letni Polzeljan, ki je kot trener začel delati leta 2007, vodil kar nekaj klubov. V Sloveniji je delal v Dravi, Domžalah, Olimpiji, Muri, Dravinji, Rudarju, Radomljah in Aluminiju. Prvo izkušnjo s tujino pa je doživel v Makedoniji, kjer je leta 2012 pol sezone služboval pri Rabotničkem iz Skopja.

pevnik 1 arhiv
arhiv Ekipe

MAKEDONSKA ZGODBA
Pevnik je januarja 2012 prevzel Rabotnički in tam ostal do konca sezone. V prvenstvu je zbral šest zmag, štiri remije in pet porazov, z njim je osvojil osmo mesto. Nastopil je še v finalu pokala. "Rabotnički je bil v krizi, rešil sem ga izpada, a izgubil finale pokala. Sezono prej sta bila dva igralca dopingirana in klub je bil kaznovan z neigranjem v Evropi, ob tem je moral plačati še 70 tisoč evrov kazni. Odločili so se za domačega trenerja, ker je bilo to ceneje, in vse skupaj zastavili na novo. Mislim, da sem tam pustil zelo dober vtis in nikoli se ne ve, mogoče se še kdaj vrnem."

Zdaj ga je pot popeljala na Poljsko, kjer se odlično počuti. Njegov odhod v to državo je bil aktualen že dlje časa, ampak tokrat je le prišlo do realizacije dogovora. "Zame je to velik izziv, saj sem postal prvi slovenski nogometni trener na Poljskem. Zavedam se, da gre za težko nalogo, ki jo skušam čim bolje opraviti, da bi še drugim slovenskim strokovnjakom odprl vrata na Poljsko. Dejstvo je, da je Poljakov 42 milijonov, potem vemo, koliko je nogometnih trenerjev, ki jih je največ po vsem svetu, zato se je zelo težko prebiti sem," nam je uvodoma povedal Pevnik, ki je imel tudi nekaj pomislekov pred odhodom v poljsko tretjo ligo. "Seveda ima vsakdo pomisleke. Ampak ko sem prišel sem, se pogovoril z ljudmi v klubu in videl, kakšna je organizacija, raven tekmovanja, potem so pomisleki izginili. Tudi Poljska kot država se je zelo razvila, za zdaj imam samo pozitivne izkušnje."

NEKAJ SE DOGAJA
Marsikdo ob omembi poljske tretje lige pomisli, da gre vseeno za bolj "levo" tekmovanje, zato bi na prvo žogo dejali, da odhod tja pomeni neke vrste korak nazaj v karieri. Vendar pa se naš sogovornik s to trditvijo nikakor ne strinja, razložil nam je, zakaj. "Liga je zelo močna, naš klub pa tesno sodeluje z Legio, ki nam je posodila pet mladih igralcev. Menim, da bi se moja ekipa v slovenskem prvenstvu borila za mesta med šest in osem. Kar zadeva organizacijo kluba, pa lahko povem, da nam je uprava uredila enotedenske priprave v Turčiji, česar si ne more privoščiti niti večina slovenskih prvoligašev."

832-13-pevnik (OBREZ) ap
Arsen Perić

Že samo ta podatek je dovolj velik pokazatelj, da se na Poljskem v nogomet vlaga neprimerno več denarja kot pri nas. "Vedno sem se spraševal, zakaj kakšen poljski nogometaš ne pride igrat v Slovenijo ali mogoče na Hrvaško. Zdaj sem videl, da imajo nadarjeni mladi igralci, ki v najmočnejši ligi podpišejo profesionalno pogodbo, mesečno plačo okoli tri do štiri tisoč evrov, zato se jim ne splača zapustiti domovine. Ko naredijo korak naprej, pa gredo v Anglijo, Belgijo, Nemčijo. Klubi iz naštetih lig pošiljajo svoje lovce na talente na Poljsko. In tudi zato mislim, da je to zame korak naprej. Povsem sem osredotočen na delo, tudi sebi hočem dokazati, da znam in da bom naredil še korak naprej. Vedno sem bil borec in tak bom ostal. Delo v tujini pomeni vsakodnevno dokazovanje, treba je biti strokoven. V Sloveniji mogoče kdaj malo zaspiš. Zavedam se, da sem na začetku trenerske kariere tudi sam naredil nekaj napak, zato sem se imel iz česa učiti. Zdaj se moram boriti, da se prebijem naprej."

832-12-pevnik arhiv
To pomeni, da je delo v tretji ligi tudi neke vrste odskočna deska. "Poljsko prvenstvo spremlja veliko menedžerjev, ki gledajo tako igralce kot trenerje. Rad bi prevzel kakšnega poljskega ekstraligaša ali pa prvoligaša v kateri od drugih držav. Neke stvari se dogajajo, a sem trenutno povsem osredotočen na delo v Legionovii."

pevnik gw
Grega Wernig

NOVI TEMELJI
Pred začetkom sezone se je poljska tretja liga združila, prej je bila razdeljena na vzhodni in zahodni del. Legionovia po 19. krogih z izkupičkom 6-4-9 zaseda 11. mesto v 18-članskem tekmovanju. "Cilj kluba je bil postaviti nove temelje. Iz prejšnje sezone so ostali samo štirje igralci, pa tudi ti niso bili standardni. Pred sezono sem imel pet tednov časa, da sem izmed 63 igralcev s svojimi pomočniki izbral dvajseterico. Ekipa je bila na začetku prvenstva veliko presenečenje, potem pa smo malo padli. Ne bom rekel, da so z 11. mestom v klubu izjemno zadovoljni, ampak smo zadovoljni. Zdaj je na vrsti spet novo selekcioniranje in s tremi, štirimi pravimi okrepitvami mislim, da se lahko prebijemo naprej po lestvici. Liga je zelo izenačena, naš cilj pa je narediti dobro selekcijo in obstati v ligi."