© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
14.01.2015 08:44:49

Hej, ti, predebel si!

Jose Mourinho se je po porazu s Tottenhamom na prvi dan novega leta obnašal vse prej kot gosposko.

Jose Mourinho je eden najbolj kontroverznih možakarjev v svetu nogometa. Če želi, je lahko sicer neverjetno prijazen, a ko se mu stemni pred očmi, je zmožen vsega. Res vsega. Nekoč je recimo nekomu potisnil prst v oko! Da o vseh sporih, v katere se je v preteklosti zapletel, niti ne govorimo. Sporekel se je s praktično vsakim kolegom, s katerim se je meril, tudi z navijači je že bil boj.

SKORAJDA PENAST OKOLI UST
Nemalokrat se spravi tudi na sodnike, za slednje po navadi ne izbira besed. To je pred kratkim na svoji koži občutil tudi Phil Dowd, eden najbolj izkušenih angleških sodnikov v tem trenutku. Enainpetdesetletnik v premier ligi sodi že vse od leta 2001, za seboj ima toliko tekem, da jih je nemogoče prešteti, trikrat so mu zaupali tudi finalne obračune. Ampak Mourinha po porazu njegovega Chelseaja na mestnem derbiju s Tottenhamom (ta je slavil kar s 5:3) vse to ni zanimalo. Za trenutek se mu je omračil um in v smeri Dowda je izstrelil besede, ki ga bodo bržčas drago stale. "Predebel si za sodnika!" naj bi Portugalec zakričal na sodnika iz kraja Stoke-on-Tren in dodal: "Moral bi se upokojiti. Drago si nas stal!" Tisti, ki so bili priča Mourinhevemu besu na poti do garderob, trdijo, da je bil kot podivjana žival. Menda je besno kričal na sodnika, krilil z rokami in bil skorajda penast okoli ust.

Pozneje, ko se je pomiril, je hitro ugotovil, da je prestopil mejo dobrega okusa. Britanski mediji poročajo, da je odšel do sodniške slačilnice in se pogovoril z Dowdom, dvojec je očitno zakopal bojno sekiro, saj ga delivec pravice ni omenil v svojem poročilu. In zato zaradi tega sploh ne bo kaznovan. A, kot rečeno, dogodek je opazovalo več kot dovolj ljudi, da se je Mourinho vseeno znašel v medijih. Navsezadnje pa si tudi na tiskovni konferenci ni mogel kaj, da ne bi omenil sodnika, čeprav je pred novinarji za Dowda dejal "le" to, da je "prepočasen".

DOWD JEZIL ŽE FERGUSONA
Čeprav takšno obnašanje res ne sodi v nogomet in se predvsem ne spodobi tako uglednemu strokovnjaku, pa so se vseeno našli takšni, ki se z Mourinhem dejansko strinjajo. Številni menijo, da Dowd res ni najbolj športen tip. Trebušček je resnično viden, leta 2012 recimo ni opravil testa iz telesne pripravljenosti. Že Alex Ferguson se je pred leti recimo spraševal, ali je Dowd dorasel ritmu premier lige.

Zaradi teh sočnih besed Mourinho (menda) ne bo kaznovan, vseeno pa je zveza nedolgo tega proti njemu odprla disciplinski postopek. Na glavo si ga je nakopal zaradi komentarjev po tekmi s Southamptonom, ki je bila odigrana 28. decembra. Sporno odločitev, ko ni bil dosojena enajstmetrovka po prekršku nad Cescom Fabregasom, je označil kot nekaj, kar "zdaj že deluje kot kampanja proti njegovemu klubu".