© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
11.01.2015 18:09:12

Kdo pravi, da nogometaši ne razmišljajo (video)

vszi

Na tekmi 24. kroga tretje angleške lige med Bradfordom in Rochdaleom je nogometaš slednjih Ian Henderson z eno potezo demantiral vse tiste, ki pravijo, da so nogometaši neumni in da ne razmišljajo.

Čeprav je v 11. minuti zgrešil enajstmetrovko in bi moral biti po vseh definicijah osmoljenec, je Ian Henderson v teh dneh pravi junak Rochdalea. S svojo potezo je navdušil nogometne strokovnjake na Otoku, ki pred 29-letnim nogometašem dajejo dol svoja pokrivala. 

Verjetno se sprašujete, kaj je Henderson storil, da si je zaslužil takšno čast? S fantastično reakcijo po zgrešeni enajstmetrovki je omogočil svojemu soigralcu, da zabije zadetek, obenem pa je dokazal, da je v nogometu zelo pomembno tudi razmišljati in da je igranje najpopularnejšega športa na svetu veliko več kot samo "nabijanje" okroglega usnja. 

V 11. minuti obračuna proti Bradfordu je imel po prekršku domačega vratarja Jordana Pickforda Rochdale na voljo strel z bele točke. Odgovornost je nase prevzel Henderson, ki je poskušal rezervnega vratarja Williamsa ukaniti s strelom, ki so ga poimenovali po legendarnem češkem nogometašu Antoninu Panenki. Henderson je sicer s strelom uspel ukaniti Williamsa, toda žoga je namesto v mrežo zletela v prečko gola in se odbila nazaj k Hendersonu. 

In ko so vsi na stadionu pričakovali, da jo bo nogometaš Rochdalea poslal v prazno mrežo, je Henderson storil nekaj zelo nepričakovanega. Spretno se je umaknil okroglemu usnju in pustil svojemu soigralcu Vincentiju, da jo pospravi v mrežo. 

Zagotovo je bilo veliko takšnih, ki so bili nad to potezo Hendersona začudeni in je niso razumeli, toda napadalec Rochdalea je z njo dokazal nogometno inteligenco. Morda so jo pripisovali hudomušnosti, a bila je precej več kot to. Bila je genialna! Če bi se namreč dotaknil okroglega usnja in ga pospravil v mrežo, bi sodnik dosodil indirektni prosti strel v korist nasprotnika. Pravila namreč pravijo, da se lahko izvajalec prekinitve ponovno lahko žoge dotakne šele po tem, ko se je dotakne katerikoli drug nogometaš na igrišču.