© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
eč
11.01.2015 13:20:46

In za koliko si stavil, sodnik?

vszi

V Španiji je bila odigrana prijateljska tekma med belgijskim in nizozemskim klubom, na kateri je bil v središču pozornosti nespretni oziroma bržčas skorumpirani lokalni sodnik.

V petek sta v Španijo prijateljsko tekmo odigrala belgijski prvoligaš Standard iz Liega in njegovi nizozemski rival Heerenveen. Pri obeh klubih so pričakovali dobro tekmo, pravo preizkušnjo pred nadaljevanjem sezone, toda izkazalo se je, da so (nehote) sodelovali pri čisto pravi farsi. Pod katero se je podpisal lokalni sodnik, za zdaj poznan le pod priimkom Espejo. Slednji je dosodil kar štiri enajstmetrovke: vsaka naslednja je bila bolj sporna od prejšnje.

Kaplja čez rob pa je bil zadnji strel z bele točke. Prekrška ne bi videl niti na pol slepi sodnik, Espejo ga je. Ko je vratar Heerenveena ubranil strel nogometašu Standarda, se je sodnik iz ljubega miru odločil, da se mora enajstmetrovka ponoviti. Toda Nizozemcem je nato prekipelo, protestno so odšli z igrišča in tekme, na kateri je v drugem polčasu za Standard igral tudi slovenski reprezentant Martin Milec, je bilo konec.

Toda bržčas bo sledil še tretji polčas. Oglasila se je namreč nizozemska zveza, ki je napovedala preiskavo dogodka, pri Heerenveenu so dodali, da bodo vzpostavili stik tako z Uefo kot tudi Fifo. "Nikogar nočem obtoževati, toda zdi se mi, da je bila tekma prirejena. S strani koga, ugibajte sami," jeze ni skrival trener Heerenveena Dwight Lodeweges.

To kakopak ni bil prvi tak primer s pripravljalnih tekem. V preteklosti je bilo menda predvsem v Turčiji odigranih ogromno obračunov s podobnimi bizarnimi odločitvami, nekateri sodniki so bili zaradi tega že ostro kaznovani. Leta 2011 je tako Fifa šest delivec pravice (tri iz Madžarske in tri iz Bosne in Hercegovine) dosmrtno izločila iz nogometa, ker so prirejali rezultate na turnirju v Turčiji.