© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
02.01.2015 12:07:36

Tam pogrešan, tukaj nepogrešljiv

Reuters

"Nikoli ne bi mogel podpisati za noben drug klub v angleški premier ligi. Ne po tem, ko sem bil kar 12 let član Chelseaja," je ob slovesu od modrih iz Londona in ob začetku nove avanture, ko je podpisal s klubom onstran luže, New York Cityjem, dejal Frank Lampard.

Besede, ki so bile pravi balzam za ušesa vseh navijačev Chelseaja, in besede, s katerimi je popularni "Lamps" še zrasel v njihovih očeh.

Če so ga pred to izjavo častili kot legendo, je po njej pri privržencih modrih dobil status pravega nogometnega boga. Razumljivo, govorilo se je, da bi lahko Lampard podpisal za Manchester United, omenjalo se je tudi ostale otoške velikane, a nekdanji angleški reprezentant je vse ponudbe iz spoštovanja do Chelseaja zavrnil in odšel v New York. A če se je zaradi te poteze zapisal med nesmrtne v očeh navijačev Chelseaja, je z odločitvijo, ki jo je sprejel poleti, in predvsem z odločitvijo, ki jo je sprejel ob prehodu v novo leto, ta svoj status zelo pokvaril.

Vzel je radirko in svoje ime enostavno izbrisal z liste največjih nogometašev Chelseaja (govorimo seveda s stališča navijačev, da ne bo pomote). Pa čeprav je najboljši strelec modrih vseh časov. Če so vsi, ki jim je pri srcu klub iz Stamford Bridgea, še nekako preboleli, da je Lampard poleti v želji po igranju in ohranjanju forme začasno zapustil New York City in se vrnil nazaj v Anglijo, h klubu, ki ima istega lastnika kot Američani, Manchester Cityju, in če so s težkim srcem uspeli prežvečiti tudi to, da je prav Lampard tik pred koncem tekme med Cityjem in Chelseajem zabil izenačujoč zadetek za sinjemodre, je Frankova odločitev, da na Etihadu ostane vse do konca sezone, pomenila kapljo čez rob.

Zakaj, je jasno. Po malce več kot polovici sezone je bolj ali manj že jasno, da se bosta oba omenjena kluba krčevito borila za naslov najboljšega v Angliji in da tretjega kandidata pravzaprav ni. In to, da se je Lampard odločil ostati pri Cityju, zanje pomeni pravo malo izdajstvo.

Odlični vezist je namreč kljub spoštljivi starosti – šteje že 36 let – še zmeraj v odlični formi, in čeprav mu telo več ne dopušča, da bi vsake tri dni igral 90 minut, še zmeraj pomeni dodano vrednost katerikoli ekipi, tudi Manchester Cityju, ki ima v svojih vrstah takšne veziste, kot so Yaya Toure, Fernandinho, Fernando in James Milner.

O tem, za kako kakovostnega nogometaša gre, najbolje govorijo tudi zadnje izjave trenerja Manuela Pellegrinija, ki je bil presrečen, da bo izkušeni vezist ostal v njegovem moštvu vse do junija. Kako tudi ne bi bil, Lampard je kljub sporni minutaži zabil že pet zadetkov v dresu Cityja. Poleg že omenjenega gola proti Chelseaju je s svojim zadetkom prinesel sinjemodrim tri točke tudi proti Leicester Cityju, mrežo pa je zatresel tudi proti Hull Cityju in Southamptonu ter nazadnje še včeraj proti Sunderlandu.

Ko je že kazalo, da bodo aktualni angleški državni prvaki znova – tako kot v prejšnjem krogu proti Burnleyju – iz rok izpustili zagotovljene tri točke in vodstvo z 2:0, je na sceno stopil Lampard in s svojim zadetkom prinesel Cityju zmago. In tako natrosil še dodatno sol na rane vseh navijačev Chelseaja, ki so svojo ogorčenost sporočili tudi prek družbenih omrežij. "Uradno: Frank Lampard ni več legenda Chelseaja," in "Nihče ne oporeka temu, da je imel Lampard vso pravico narediti to, kar je, tako kot imamo mi vso pravico, da ga ne gledamo več na enak način kot nekoč," ali "John Terry je pravkar prehitel Franka Lamparda na lestvici mojih najljubših Chelseajevih igralcev vseh časov," so bili le nekateri izmed "čivkov" razjarjenih navijačev modrih.

810-15-lampard2
Reuters

Niso pa navijači londonskega kluba edini, ki so nad potezo Lamparda razočarani. Besni so tudi pristaši New York Cityja, ki so bili prepričani, da bodo odličnega Angleža lahko gledali v dresu njim ljubega kluba že na začetku sezone. Že to, da je Lampard poleti odšel v Anglijo, namesto da bi se s svojimi soigralci pripravljal na novo sezono, jim ni bilo všeč, a tolažilo jih je vsaj dejstvo, da naj bi se Frank v ZDA vrnil januarja, ko naj bi se mu iztekla posoja.

In ker se sezona v ameriški ligi MLS začne šele marca, so bili navijači New Yorka prepričani, da bo imel najboljši strelec Chelseaja vseh časov dovolj časa, da se uigra z novimi soigralci. Zdaj, ko so prejeli novico, da iz tega ne bo nič in da bo Lampard v rodni državi ostal vse tam do junija, pa nekateri izmed njih jezno zahtevajo nazaj denar za sezonsko vstopnico, ki so jo kupili predvsem zato, ker so mislili, da bodo lahko v živo na delu spremljali "Super Franka".

Ne samo to, velika večina jih je že kupila drese, majice in ostale rekvizite z Lampardovo podobo. Ena navijaška skupina je izdala celo izjavo za javnost, v kateri je izrazila svoje ogorčenje nad Lampardovo odločitvijo in napovedala celo določene ukrepe. "Odločno zavračamo kakršnakoli namigovanja, da je New York City kakorkoli podrejen in sekundaren v primerjavi z Manchester Cityjem, čeprav imata istega lastnika," so med drugim zapisali.

A četudi sami to zavračajo, je jasno, kateri klub ima pri bogatih šejkih prednost, in ameriški navijači lahko jokajo, kolikor želijo, Frank bo v Manchestru ostal do konca sezone in bo poskušal Cityju prinesti nov naslov prvaka ter se tako malce "maščevati" Joseju Mourinhu, ki mu po koncu prejšnje sezone ni želel ponuditi podaljšanja pogodbe.