© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
02.01.2015 10:33:12

Najboljši po izboru Ekipe24: Kevin Kampl

Kevin Kampl je slovenski nogometaš leta! V sedmem izboru Ekipe24 velikih dvomov ni bilo: novopečeni zvezdnik Borussie je v glavni kategoriji pometel s konkurenco.

Osvojil je prepričljivo največ točk in ubranil »lovoriko«, ki si jo je z dobrimi igrami priigral že v letu 2013. Med mladimi upi slavil Petar Stojanović, Ante Šimundža trener leta.

Nogometaš leta 2014: Kevin Kampl 

1. Kevin Kampl (134 točk)
2. Samir Handanović (89 točk)
3. Milivoje Novaković (81 točk)
4. Jan Oblak (66 točk)
5. Aleš Mertelj (50 točk)

Vsi pretekli zmagovalci
2013
 Kevin Kampl
2012 Samir Handanović
2011 Samir Handanović
2010 Valter Birsa
2009 Samir Handanović
2008 Milivoje Novaković

Čeprav je Kampl v izboru za leto 2014 osvojil točko manj kot leto poprej, je bila njegova zmaga vseeno prepričljiva. Od mogočih 140 točk jih je na svoj račun vknjižil kar 134, kar dovolj nazorno govori o tem, kakšen status ta v Nemčiji rojeni nogometaš uživa v deželici na sončni strani Alp. Njegova zmaga je bila prepričljiva kljub temu, da je imel tokrat res ostro konkurenco: Samir Handanović je recimo blestel v Interju, bil v letu 2014 nogometaš z največ odigranimi minutami v serie A, v dresu milanskega kluba je obranil kar šest enajstmetrovk, odlično je branil tudi v dresu z državnim grbom. Toda Kampla vseeno ni mogel preseči; na koncu je Sarma osvojil drugo mesto, a s precejšnjim zaostankom: zbral je 45 točk manj kot njegov reprezentančni soigralec. Handanović tako ostaja pri treh zmagah, slavil je v letih 2009, 2011, 2012. Kampl je bil tokrat za nogometaša leta izbran drugič, in to drugič zapored, v preteklosti sta se na prestol že zavihtela tudi Milivoje Novaković (v sploh prvem izboru leta 2008) in Valter Birsa (2010). Medtem ko nogometaša veronskega Chieva tokrat ni bilo zraven, smo Novakovića uvrstili med nominirance. In v glasovanju ni bil nekdo, ki bi bil povsem brez možnosti. Zbral je osem točk manj kot Handanović in izbor za leto 2014 končal na stopničkah kot tretji. Šestinšestdeset točk je 14 novinarjev Ekipe24 in 14 novinarjev drugih slovenskih medijev (kako smo glasovali, bomo razkrili v jutrišnji številki) podelilo upu leta 2013 Janu Oblaku, zadnje mesto je zasedel Aleš Mertelj, ki pa je vseeno osvojil 50 točk, kar ne glede na vse ni malo. Končni vrstni red izbora za leto 2014 je torej naslednji: 1. Kampl, 2. Handanović, 3. Novaković, 4. Oblak in 5. Mertelj.

VSE OSTALO SANJSKO
Za Kampla je vnovična zmaga v Ekipinem izboru jasno le češnja na čudovito leto, ki ga ne bo pozabil nikdar. Ne samo zaradi sanjskega prestopa v klub svoje mladosti, ki je zanj odštel kar 12 milijonov evrov, tudi zaradi vsega, ker je doživel v dresu Red Bulla iz Salzburga. S slednjim je bil državni prvak, slavil je tudi v avstrijskem pokalu. Statistično gledano, je bil resnično izjemen: v preteklih 12 mesecih je imel v klubskem in reprezentančnem dresu prste zraven pri kar 45 golih. Petnajst jih je zabil sam, za preostalih 30 je prispeval podajo. Edina »packa« na zanj sicer čudovitem letu 2014 je bila evropska zgodba s Salzburgom: v uvodni polovici leta je izpadel iz lige Europa, čeprav je v osmini finala klub iz Mozartovega mesta nadigral Basel. A kaj, ko je bil v napadu povsem razglašen. Tedaj so se v Salzburgu tolažili: se bomo pa čez nekaj mesecev prebili v ligo prvakov. Toda vrata nogometnega raja so za salzburški klub spet ostala zaprta, ključ v ključavnici so v napačno smer tokrat obrnili igralci švedskega prvaka Malmöja. To sta bili razočaranji, ki sta Kampla še dolgo skeleli, toda bili sta pravzaprav edini. Vse ostalo je bilo – sanjsko. Zdaj pa še naziv slovenskega nogometaša leta! Lahko rečemo le še naslednje: kapo dol, Kevin. In da bi bilo tudi leto 2015 tako uspešno zanj. Pa da bi še na reprezentančni ravni dosegel cilj, ki so sanje vsakega nogometaša: preboj na veliko tekmovanje. Od njega bo marsikaj odvisno.

Mladi nogometaš leta 2014: Petar Stojanović

1. Petar Stojanović (132 točk)
2. Benjamin Verbič (96 točk)
3. Luka Zahović (90 točk)
4. Andraž Šporar (69 točk)
5. Miha Zajc (33 točk)

Vsi pretekli zmagovalci

2013 Jan Oblak
2012 Jan Oblak
2011 Dejan Lazarević
2010 Armin Bačinović
2009 Rene Krhin
2008 Etien Velikonja

V kategoriji mladi up leta smo po dveh letih prevlade Jana Oblaka tokrat dobili povsem nov obraz na piedestalu. Na prestol se je prav tako prepričljivo zavihtel Petar Stojanović, ki je prejel 132 od 140 mogočih točk. Bočni nogometaš Maribora, ki je s svojimi igrami v preteklem letu obnorel tudi številne tuje klube, je imel največjega tekmeca v Benjaminu Verbiču, ki pa je na koncu vseeno zaostal za zajetnih 36 točk. Kot zadnji se je na stopničke zavihtel Stojanovićev klubski soigralec Luka Zahović (90 točk), četrto in peto mesto sta zasedla dva obetavna nogometaša Olimpije: Andražu Šporarju smo novinarji podelili 69, Mihi Zajcu 33 točk. Tako kot v Kamplovem lahko tudi v Stojanovićevem primeru mirne vesti zapišemo, da je slavil povsem zasluženo. Tudi v njegovem primeru je bila konkurenca sicer izjemna, toda 19-letnik je lani vendarle igral na višji ravni kot vsi ostali. Bočnemu nogometašu ni vedno lahko opozoriti nase, toda Stojanoviću je uspelo. V prvi vrsti zaradi konstantno dobrih iger, ki so bile še boljše v drugi polovici leta, hkrati tudi zaradi tega, ker je igral, kot da bi imel za seboj že vrsto sezon na najvišji ravni. Kolena se mu niso zatresla, niti ko se je moral boriti z Edenom Hazardom niti ko ga je ogrožal Nani.

Trener leta 2014: Ante Šimundža

1. Ante Šimundža (122 točk)
2. Matjaž Kek (118 točk)
3. Luka Elsner (80 točk)
4. Slaviša Stojanović (52 točk)
5. Srečko Katanec (48 točk)

Vsi pretekli zmagovalci
2013 Srečko Katanec
2012 Darko Milanič
2011 Darko Milanič

Maribor je zmagovalca prispeval tudi v kategoriji trener leta, ki je »najmlajša« med vsemi tremi. Pred tem je dvakrat slavil Darko Milanič, predlani je bil najboljši Srečko Katanec. Toda lani je Ante Šimundža dosegel nekaj, s čimer se vendarle nihče ni mogel kosati. Liga prvakov je bila nad vsem, tudi nad naslovom srbskega prvaka, ki ga je osvojil Slaviša Stojanović, tudi nad dvema lovorikama, ki ju je z Rijeko osvojil Matjaž Kek. A bilo je tesno: Šimundža je zbral le štiri točke več kot Kek! Tretji je bil kar malce presenetljivo trener Domžal Luka Elsner (80 točk), četrti Stojanović (52), peti selektor Katanec (48 točk).

Zmagovalci so torej znani, včeraj pa se je tako ali tako že začelo zbiranje točk za izbor, ki ga bomo organizirali ob koncu leta 2015. Slednje bo zagotovo zanimivo in razburljivo, upamo pa, da tudi zmagoslavno. Za vse nas.