© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
30.12.2014 13:10:29

Sto? Ne, tisočodstotno

Profimedia

Brazilski talent z običajnim imenom, še bolj običajnim priimkom in vse prej kot običajnimi zmožnostmi, je bojda svojevrsten zmagovalec iztekajočega se leta 2014.

Če je verjeti raznim analizam, je bil 21-letni nogometaš Lucas Silva, v katerega so se zaljubili predstavniki madridskega Reala, v zadnjih dvanajstih mesecih najhitreje rastoča nogometna blagovna znamka na svetu.

Že njegov vzpon v letu 2013 je bil izjemen. Potem ko v mladinskem pogonu matičnega Cruzeira ni posebej izstopal in je bil člansko kariero prisiljen začeti kot posojen nogometaš na nižji ravni, je hitro postalo jasno, da težave ni predstavljal on, temveč so jo predstavljali postavljeni kriteriji.

V konkurenci brazilske nogometne mladine po navadi najbolj izstopajo klasični virtuozi s poceni tehničnimi triki, ki so najbolj opazni s prostim očesom in ki ne zahtevajo poglabljanja. Taktika, disciplina, organizacija in preudarnost ter uporaba tehnike v povezavi z njimi ne igrajo tako pomembne vloge kot na stari celini, tako da se mladi nogometaši te vrste dokažejo precej težje in precej počasneje.

Povedano z drugimi besedami: če posnetki tvojih atraktivnih potez ne postanejo uspešnica spletnih strani doma in po svetu, je pot daljša in bolj ovinkasta. Natanko to se je dogajalo s Silvo, ki ga poleg lastnega kluba in brazilske javnosti niso zares opazili niti razni mladinski pogoni brazilske izbrane vrste; za selekcijo U-20 je zaigral šele na prehodu iz leta 2013 v 2014, ko je v dresu Cruzeira že veljal za enega najboljših nogometašev brazilskega prvenstva.

808-10-11-lucas3

Ko je namreč v lanskem letu mladenič vendarle dobil priložnost v članski zasedbi svojega kluba in ko so ga vendarle poslali v ogenj, je zelo hitro postalo jasno, da je v kontekstu modernega nogometa na najvišji ravni pravi božji dar. Vsestranski nogometaš, ki na sredini zvezne vrste z velikansko mero zanesljivosti opravlja praktično vse ofenzivne in defenzivne naloge, je tako rekoč takoj pustil svoj pečat na ekipi iz Belo Horizonteja.

Njegovi največji oboževalci celo pravijo, da je bil 21-letnik med najbolj zaslužnimi za to, da je Cruzeiro leta 2013 osvojil prvi državni naslov po celotnem desetletju in da je hkrati to lovoriko po enakem časovnem obdobju odpeljal iz obalnega območja na osi São Paulo–Rio de Janeiro. No, niti najmanjšega dvoma pa ne more biti, da je bil najbolj zaslužen za to, da je tam tudi ostala. Namreč stran od obeh največjih brazilskih mest, v Belo Horizonteju in – kar je najbolj pomembno – pri Cruzeiru.

Ekipa v modrih dresih je pred kratkim naslov ubranila in sploh prvič v svoji zgodovini slavila dvakrat zapored, Lucas Silva pa je bil ob tem najboljši igralec v ligi, ki je do skrajnosti navduševal z izjemno širokim repertoarjem nogometnih veščin. In s svojimi izjemnimi predstavami v poslavljajočem se letu postal še precej več kot to.

Brazilci so se na njegovem primeru lotili pravcatih ekonomskih analiz in prišli do spoznanja, da je vrednost nogometaševe podobe doživela skokovito rast. Čeprav je imel že v zaključku lanskega leta mladenič svoje mesto v očeh javnosti, medijev, tržnikov in oglaševalcev, naj bi po nevsakdanjih izračunih v vseh teh in še nekaterih pogledih v letošnjem letu zrasel za približno tisoč odstotkov. Torej za desetkratnik, s katerim se prodajajo klubski artikli z njegovim imenom, s katerim se plačujejo njegove oglaševalske usluge, s katerim se pojavlja v medijih, s katerim ga vabijo na vse mogoče prireditve.

Po brazilskih zagotovilih to spada med največje skoke te vrste v zgodovini njihovega nogometa, predvsem pa predstavlja prepričljivo največjega v letu 2014. Pa ne le v deželi sambe, prepričani so, da tudi v Južni Ameriki in na svetu na splošno. Po njihovih zagotovilih pa nekaj zelo podobnega velja tudi za nogometaševo ceno na mednarodnem trgu drugačne vrste, torej na trgu neposrednega kupovanja in prodajanja nogometašev med posameznimi klubi.

Tudi v tem primeru naj bi bil skok Lucasa Silve zanesljivo največji v Braziliji, skoraj zanesljivo v Južni Ameriki in po zagotovilih na drugi strani Atlantskega oceana tudi na svetu. Brazilski analitiki ob tem sicer priznavajo, da je številka v tem primeru nekoliko nižja od okrogle tisočice, a naj bi ji bila zelo blizu. Verjetno bi jo celo dosegla, če bi se za igralca najbolj zagrela Manchester City ali Paris Saint Germain, ki brez posebnega poznavanja brazilskega trga z arabskim denarjem plačujeta najbolj nepremišljene zneske.

Ta dva pa se z novim brazilskim zvezdnikom ne ukvarjata, kajti za zdaj je vse pristope do njega povsem zaprl madridski kraljevi klub. Prav od njega je odvisno, ali bo priložnost za spogledovanje z odličnim vezistom sploh dobil kdorkoli drug ali pa se bo Brazilec že januarja preselil v špansko prestolnico.

"Bomo videli, kaj se bo zgodilo januarja, ko bodo evropski klubi lahko sklepali posle. Igrati za Real bi bilo nekaj izjemnega, in če pride do dogovora, bom presrečen. V nasprotnem primeru bom odprt za nadaljnje pisanje zgodovine s Cruzeirom in za morebitni poznejši prestop kam drugam," pravi glavni junak zgodbe, pri čemer se ni mogoče znebiti občutka, da bomo kmalu spremljali njegovo predstavitev na stadionu Santiago Bernabeu in da bo njegov podoba že na začetku leta 2015 vredna še precej več.

Galerija