© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
05.12.2014 14:07:12

Zadnjo izpustil leta 1987

vszi

Ljubezen do nogometa včasih ne pozna meja. O tem govori tudi zgodba Jeffa Younga, navijača manj znanega kluba Blyth Spartans, ki nastopa v 7. angleški ligi.

Ste že slišali za klub Blyth Spartans? Ne? Nič hudega, presenečeni bi bili, če bi. Gre namreč za angleškega malčka, ki trenutno tekmuje v 7. angleški ligi in čeprav je star že krepko čez 100 let - ustanovljen je bil leta 1899 - ni nikoli v svoji zgodovini igral pomembnejše vloge v otoškem nogometu. Nikoli ni zaigral v prvi, tudi v drugi, tretji ali četrti ligi ne. Večino časa je preživel v 7. ligi (najvišje so bili  v 6.) ali pa celo nižje, tako da je neznan celo angleškim ljubiteljem nogometa, kaj šele slovenskim.

Kljub temu pa ima ta klub enega izmed najzvestejših navijačev na svetu. Navijača, kakršnega se ne bi sramovali niti angleški velikani Manchester United, Liverpool, Arsenal ali Chelsea. Gre za 49-letnega Jeffa Younga, navijača, ki je - verjeli ali ne - svojo zadnjo tekmo ljubljenega kluba izpustil 27. januarja leta 1987. Od tedaj se je udeležil 1506 tekem zapored, današnja - dvoboj 2. kroga FA pokala proti četrtoligašu Hartlepool - bo že 1507. v nizu.

"Nikoli nisem gledal na to, da bom podrl kakršen koli rekord. Enostavno rad hodim na tekme," je za priznani britanski BBC svojo zgodbo razkril Young, ki je nazadnje tekmo izpustil 27. januarja 1987, ko ni našel prevoza za 1000 km oddaljeno gostovanje v Bathu in je tekmo spremljal na edini mogoči način - preko teleteksta: "Spominjam se, da sem sedel pred zaslonom in nervozno čakal, da se stran osveži. Mislim, da se rezultat ni prikazal prej, kot kakšne pol ure po koncu tekme. Takrat ni bilo tako hitre komunikacije. Ko sem zagledal izid, sem spustil takšen krik, da se je moja mama kar malce prestrašila. Zmagali smo z 1:0, po podaljšku."

NE USTAVI GA NITI BRATOVA POROKA
Kot rečeno, od leta 1987 Young ni izpustil niti enega obračuna svojega ljubljenega kluba, čeprav so zeleno-beli (zelena in bela sta klubski barvi Blyth Spartansov) eno izmed svojih tekem igrali na dan poroke Jeffovega brata. "Uspelo mi je ujeti poroko, zamudil pa sem del poročnega slavja, saj veste zakaj," se je nasmehnil fanatični navijač "Špartancev". 

"Na začetku nisem štel, koliko tekem zapored sem si ogledal. Vse dokler ni bivša sekretarka kluba Anne Donnelly dobila priznanje in veliko medijsko publiciteto za 1000. zaporedno tekmo, ki si jo je ogledala. Takrat sem odšel do nje, povedal, da nisem izpustil nobene tekme od tiste v Bathu in jo povprašal, kako dolg je moj niz," je razložil Young in nadaljeval: "Teden ali dva kasneje je Anne prišla do mene in mi povedala, da je bila tisto 700. tekma v nizu."

"Moram priznati, da sem tudi potem pozabil na niz, prenehal sem šteti. Vse dokler nisem en dan prišel iz službe, in me je pred vrati čakala čestitka, na kateri je pisalo: 'Tekma proti Bamber Bridgeu je bila tvoja 1004. v nizu. Vesela sem, da obstaja še nekdo tako nor kot jaz.' Čestitka je bila od Anne. Od takrat naprej sem tudi sam posvetil več pozornosti temu nizu," 
je še dodal Young. 

Zavzeti navijač je sicer zaposlen v podjetju, kjer izdelujejo elektronske naprave, tudi delodajalci pa so zaslužni, da lahko svoj niz nadaljuje. "Moraš imeti fleksibilen urnik, če želiš ujeti vsako tekmo," je poudaril Young in za konec razkril še, da bi lahko bila njegova serija še veliko daljša: "Teden ali dva po gostovanju v Bathu sem na tekmi proti North Shieldsu srečal svojega prijatelja, ki mi je rekel: 'Zakaj nisi prišel na tekmo v Bathu? Lahko bi se peljal z nami, imeli smo še en prostor v avtomobilu.' Zdaj si mi povedal, sem si mislil. Nisem vedel, ali bi se smejal, jokal ali bi ga udaril."

Galerija